Para hokejisté dovolili USA jen čtyři góly, v semifinále je čeká odveta. Šok pro Kanadu

Foto: parahockey.cz

5. října 2023, 19:38

Adam Bagar

Závěrečný den skupinové fáze IPH Cupu přinesl jedno velikánské překvapení. Nepostaral se však o něj domácí tým, čeští bojovníci podlehli vysoce favorizovaným Američanům 1:4 a se stejným soupeřem se v Ostravar Aréně utkají také v sobotním semifinále.

Čekalo se, že národní tým zabojuje o vytoužené finále proti Kanadě, které na úvod turnaje podlehl až gólem z poslední minuty. Jenže pořádnou čáru přes rozpočet mu udělal odpolední výsledek.

Javorové listy přes čtyři přesilovkové trefy senzačně podlehly IPH týmu, složenému převážně z italských a německých para hokejistů. K vítězství 7:5 výrazně přispěl i Patrik Sedláček, jenž na IPH Cupu píše velký příběh.

Před akcí se proměnil z útočníka na gólmana a vede si skvěle. Hned při své premiéře dostal od Američanů pouze šest gólů, pak v českých barvách vychytal právě IPH tým a teď si připsal skalp Kanaďanů, když zlikvidoval 28 střel.

Aby se Češi v semifinále vyhnuli nejlepšímu týmu světa, potřebovali v ostravském stánku předvést další zázrak. Ale ten se nekonal, Američané přes jistotu první příčky neponechali nic náhodě a už v čase 5:32 vedli o tři branky.

Foto: parahockey.cz

Nejdřív vyslal nechytatelnou střelu Brody Roybal, následně zakončoval pohlednou akci "para hokejový Gretzky" Declan Farmer a povedený úvod korunoval v přesilovce další ranou Jack Wallace, Martin Kudela byl ve všech případech bez šance.

Svěřenci trenérů Jakuba Novotného, Jana Szturce a Jiřího Břízy se přes nepříznivý vývoj rvali jako lvi a v dalším průběhu drželi zámořského giganta na uzdě. Hlavně ve druhé části, kdy Kudela vytáhl několik zákroků a několikrát zahrozili i jeho parťáci.

Další radost hráčů v modrých dresech přišla až ve 39. minutě, kdy v signalizované výhodě mířil přesně David Eustace. A zanedlouho se dočkala i solidně zaplněná Ostravar Aréna, v přesilové hře pět na tři se z úniku trefil krásně pod horní tyč Michal Geier.

Reprezentanti přes sympatické výkony a pouhých sedm inkasovaných branek (Kanada jich nakoupila 14, IPH tým 13) skončili ve skupině poslední a v sobotním semifinále je od 18:00 čeká opět USA, o tři hodiny dřív bude mít Kanada co vracet IPH týmu.

USA – ČESKO 4:1 (3:0, 0:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 3. Roybal (Wallace, Cunningham), 5. Farmer (Nichols), 6. Wallace (Jones, Pauls), 39. Eustace (Dodson, Grove) – 42. Geier (Hečko, Hábl).
Rozhodčí: Vaněk, Hranoš – Blažek, Najman.
Vyloučení: 4:2.
Využití: 1:1.
Střely na branku: 23:5.
Diváci: 2 654.
USA: Lee – Pauls, Grove, Wallace, Cunningham, Eustace – Jones, Nichols, Farmer, Roybal, Dodson, Zych, Easley, Musselman, McKee. Trenér: Hoff.
Česko: Kudela – Zelinka, Vrubel, Kubeš, Doležal – Kapko, Ohar, Veselý – Novotný, Hábl, Hečko – Palát, Žižlavský, Geier – Wágner. Trenér: Novotný.

KANADA – IPH TÝM 5:7 (2:1, 2:3, 1:3)

Tabulka IPH Cupu 2023

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. USA 3 3 0 0 0 16:2 9
2. IPH tým 3 1 0 1 1 8:13 4
3. Kanada 3 1 0 0 2 8:14 3
4. Česko 3 0 1 0 2 4:7 2

Další program IPH Cupu 2023

Sobota 7. října – semifinále:
15:00 IPH tým – Kanada
18:00 USA – Česko

Neděle 8. října:
15:00 Utkání o 3. místo
18:00 Finále

Vstupenky můžete zakoupit také zde.

„Užijte si hokejové MS s Tipsportem! Stačí jen začít, získat 500 Kč zdarma a hrát soutěže o ceny za 33 milionů!“

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz