5. října 2023

Cuketová omáčka na těstoviny




Jestli jsou u vás cukety pořád ještě na pořadu dne, mám pro vás recept na cuketovou omáčku na těstoviny nebo i jako základ na pizzu k zavaření. Omáčka je dobrá jen tak, stačí lehce dochutit a jde použít do těstovin nebo jí použijete jako základ k dalšímu vaření třeba na boloňskou... Spotřebujete do ní docela dost cuket a ani byste nakonec neřekli, že tam jsou. Já jsem dělala dvě dávky a máme na zimu vystaráno. To už jen budu tahat ze spíže.

6-8 sklenic
  • 1,5dcl oleje
  • 2 větší cibule
  • 200g celeru
  • 200g mrkve
  • lžička oregana
  • 1,5kg očištěné cukety
  • 400ml rajčatové passaty
  1. Na oleji orestujeme nahrubo nakrájenou cibuli a nastrouhaný celer s mrkví.
  2. Přidám oregano, nastrouhanou cuketu a rajčatovou passatu, promíchám a dám do vyššího pekáče péct do trouby předehřáté na 200°C asi na hodinu, během pečení pak 2-3 promíchám.
  3. Pečenou směs přendám do mixéru a rozmixuju na hladkou omáčku, kterou naliju do sklenic a zavíčkuju.
  4. Pokud je omáčka ještě horká, stačí otočit víčkem dolů, aby se chytlo. Já pro jistotu ještě zavařuju v troubě na pekáči s horkou vodou asi 30 minut.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)