Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Studenti mají příležitost stát se novou Oprah Winfrey nebo Tony Robbins

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Katka Martykánová

Odhalí je právě 10. ročník meziškolní konference Rada mladších, na které studenti představí svoje postoje k horkým tématům jako LGBT, deprese nebo hoaxy. Šanci přihlásit se mají už jen do 15. října.

Článek

Ať už se jedná o sexuální orientaci, deprese nebo fake news, v rámci letošního ročníku rady mladších není nic tabu. Projekt, který byl dosud doménou hlavního města, se letos nově rozšiřuje do osmi krajů. První zastávkou budou 6. listopadu Karlovy Vary. V krajské knihovně se tam představí až 20 studentských týmů či jednotlivců, kteří budou muset sebrat odvahu a vystoupit s prezentací před plným sálem a s mikrofonem čelit zvídavým dotazům, od lidí z pléna. Podobný scénář čeká během listopadu středoškoláky v Jihlavě, Pardubicích a Praze, následně Českých Budějovicích, Zlíně, Ostravě a Liberci.

„Rok od roku jsou studenti dospělejší a chytřejší, ale současně zranitelnější. Proto je ústředním tématem Rady mladších duševní zdraví,“ zmínila Jiřina Faloutová, ředitelka neziskové organizace Dělej co tě baví, která konferenci pořádá. „Mám radost, že letos poprvé vyráží projekt i do osmi krajů,“ dodala Faloutová s tím, že právě na myšlenku rozšíření do krajů a směrem k posílení témat duševního zdraví a o problematiku LGBT+ ji vlastně přivedla Jana Havlíková z MŠMT, která se vloni účastnila pražské konference.

„Jsem nadšená z toho, jak otevřeně jsou studenti ochotni diskutovat i o osobních palčivých tématech a bojovat za svůj názor, i když může být v dané chvíli menšinový. Tím mohou pomoci ostatním, kteří se ostýchají o svých problémech mluvit,“ zhodnotila ze své zkušenosti metodička prevence Jana Havlíková.

Nejzajímavější příspěvky z celé republiky budou prezentovány na velkém finále v Praze. Před středoškoláky, kteří mají možnost poslat přihlášky do 15. října, stojí aktuálně velká výzva. Předvést publiku svůj příspěvek během deseti minut co možná nejatraktivněji. Jak zpracovat tematiku jinakosti a LGBT, kyberprostoru a dezinformací, umělé inteligence nebo vlastních zkušeností s duševní poruchou? Podle Jiřiny Faloutové na to neexistuje univerzální způsob. „Naším záměrem je propojit odlišné světy studentů odborných škol, gymnázií i učilišť, proto nehodnotíme formu prezentace. Pro nás je důležité, že vystoupí i studenti, kteří třeba zrovna ve školním světě nevynikají žádnou superschopností, ale nebojí se postavit před plný sál a obhájit svůj názor v následné řízené diskuzi, která je neodmyslitelnou součástí akce,“ zdůrazňuje Jiřina Faloutová.

Dobrý speaker umí nejen dobře mluvit, ale také si své názory v diskusi obhájit. Prvními kritiky studentských týmů budou proto jejich spolužáci, učitelé, odborníci z praxe a další, kteří se připojí na konferenci online. Pro školní psychology, preventisty, učitele anebo další pracovníky s mládeží může být účast na konferenci novým pohledem na to, jak účastníci vnímají současný svět i sebe sama.

Moderátorem, který zajistí bezpečné prostředí pro vystupující, se stane respektovaný psycholog a terapeut Aleš Kuda. „Pokaždé se těším, co nového se dozvím od přednášejících – jaké problémy je trápí, jak vidí svět kolem nich. Vždy si vážím odvahy, se kterou předstoupí před ostatní,“ doplnil své zkušenosti se studenty Aleš Kuda.

Celostátní finále konference Rada mladších se koná 4. prosince ve Velkém zastupitelském sále Hlavního města Prahy. Pomyslnou tečkou konference bude panelová diskuse, kdy studenti společně s odborníky vytyčí top problémy dospívajících a společně se pokusí hledat řešení.

Konferenci organizuje nezisková společnost Dělej co tě baví, která zábavnou formou motivuje děti a mládež k pohybu, kreativitě a rozvíjení sebe sama. Rovnováhu mezi digitálním světem a fyzickou aktivitou staví na několika hodnotách: sociální rovnost, zdravý, slušný přístup k životu a ohleduplnost k přírodě. Hlavním partnerem projektu je Dům zahraniční spolupráce, partnery potom Evropská komise, Nadační fond Flamidia, Unicorn University a Nadační fond Arnošta Lustiga. Záštitu převzalo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a jednotlivé kraje. Mezi odbornými garanty jsou například společnosti EDUin, Nevypusť duši, Safer internet centrum a další.

Více informací o konferenci včetně časového harmonogramu a seznamu míst najdete na webu www.radamladsich.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz