Vražda plná bizarností: Jak romský nešika popravil manželku českého krále devadesátek

Ivana Jonáka poslal soud do vězení na 18 let za objednání nájemné vraždy své manželky.

Jako sedmnáctiletý utekl s cirkusem, kde se podle svých slov pral s medvědem a vždycky ho přemohl. Po revoluci se stal jedním z dokonale smutných a zároveň veselých symbolů devadesátek. Ivan Jonák. Muž, který nechal zavraždit svoji ženu Ludviku kvůli válce o podíl v Discolandu Sylvie. Hluboko do hlav nejhorších českých mafiánů, vrahů a zločinců nahlížejí novináři CNN Prima NEWS Václav Janata a Jakub Kvasnička v novém videopodcastovém projektu HLASY ZLOČINU.

Byla to poprava. K zelinářskému stánku v Petrovicích přicházejí 7. dubna tři mladíci ve věku osmnáct až devatenáct let. Na spolumajitelku Discolandu Sylvie nakonec střílí Jiří Tokár, Rom z Kladna. I když je to celé naprosto amatérské – muži se například až na místě dozvídají, koho vlastně mají zabít – Tokárovi se podaří popravit Jonákovou jednou ranou. „A to držel pistoli poprvé v životě. Původně ani neměl střílet on, byla to jen shoda náhod, Tokár byl spíš nešika,“ popisuje Jakub Kvasnička, který s Ivanem Jonákem dělal rozhovor „jeden na jednoho“ jako první novinář v Česku pár dní po jeho propuštění z vězení. „Tokár mu ležel hluboko v žaludku, Jonák se nikdy nepřiznal, že si ho na vraždu manželky objednal,“ dodává Kvasnička.

ČTĚTE TAKÉ: Nejhorší sériový vrah Česka byl na pohřbu své oběti. Zvonil na umíráček, zašel i na hostinu

Krimi videopodcast HLASY ZLOČINU se zaměřuje na největší kriminalistické kauzy v českých dějinách. Své síly při přípravě projektu spojili dlouholetý reportér a editor Krimi zpráv Václav Janata a vedoucí publicistiky CNN Prima NEWS Jakub Kvasnička, jenž zpovídal nejznámější figury českého podsvětí.

Jonáková zemřela 7. dubna, Tokár dostal 14 let, za objednavatele vraždy byl označen Jonák, jenž si odseděl 18 let. Propuštěn byl 28. dubna 2014. Zemřel o dva roky později.

„Ludvika Jonáková přitom měla být zavražděna už o den dřív, 6. dubna 1994 přišli do jejího stánku tři mladí muži s cílem jí zabít,“ popisuje Václav Janata. „Jeden si od ní kupoval ovoce, další dva vstoupili dovnitř. Měli pistoli s tlumičem, jenže vystřelit nestačili. Jonáková ukázala, že je z Discolandu pořádně ostřílená a prostě je vytlačila ven,“ dodává Janata.

Jonáková – i přes to, co se jí stalo – šla druhý den znovu do práce. „To jsou devadesátky. Jeden den tě chtějí zabít, ale druhý den jdeš stejně do práce, jako by nic,“ dodává Kvasnička.

Jiří Tokár, se sice v první fázi procesu přiznal, že Jonákovou zavraždil, ale později výpověď změnil. Nakonec dokonce tvrdil, že vůbec nevěděl, na koho střílí…

Třetí díl videopodcastu HLASY ZLOČINU, který přináší nejen detailní pohled na vraždu Jonákové, ale také hlubokou analýzu Jonákova bizarního devadesátkového světa, sledujte v úvodním videu článku.

Připomenout si můžete i předchozí díl HLASŮ ZLOČINU, který se věnuje vraždícímu Američanu Kevinu Dahlgrenovi:

Tagy:
Václav Janata pistole vražda vězení střelba Kladno CNN Prima NEWS věznice podcast Česko Praha Ivan Jonák Ludvika Jonáková Jakub Kvasnička Hlasy zločinu videopodcast Jiří Tokár