6. října 2023 • 17:42

Softbalové finále. Břeclavští supermani proti úspěšnému stratégovi

Autor: mm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sezona softbalové extraligy vrcholí a ve finále bude k vidění brilantní úroveň. O druhý titul usiluje Michal Holobrádek a Jakub Osička z Locos Břeclav, kteří jsou elitními nadhazovači evropské úrovně a patří k nejlepším na světě. Proti nim nastoupí zkušený trenér Jaroslav Korčák. „Myslím, že Ledenice udělaly skauting na naše pálkaře, takže to bude těžší,“ prohlásil Osička. První finálový duel začne v sobotu od 14 hodin v Břeclavi, série se hraje na tři vítězné zápasy. Zápasy budou k vidění na ČT sport Plus.



Břeclavské nadhazovačské duo v letošním roce řádí. Hráči Locos po základní části prohráli pouze jediný duel a dostali jen 15 bodů! Do toho ovládli prestižní evropský SuperCup a vidět byli také v amerických soutěžích a v turnajích.

V extralize duo Michal Holobrádek a Jakub Osička rozdalo už 218 strikeoutů. Dá se vůbec říci, kdo je v týmu jedničkou v nadhazovačském kruhu? „Takový post nemáme, hodně záleží na aktuální formě. Předpokládám, že ve finále budeme do všech zápasů nastupovat oba,“ odpověděl Osička, který zářil také v semifinále proti Havlíčkovu Brodu.

V posledním utkání zazářil 14 strikeouty. „Zápas se mi podařil, Michal si v semifinále odpočinul a je připraven naskočit do finále,“ pochvaloval si Osička.

Nadhazovačský tandem nahání hrůzu, pro Ledenice je ale výhodou, že obě esa znají a jsou zvyklí proti nim nastupovat. „Holobrádek za poslední roky zlepšil stoupavý nadhoz, tím se stal nebezpečnějším nadhazovačem a Osička se zase přiblížil rychlosti 130 km/h. Jsou to světoví nadhazovači, kteří hrají v předních amerických týmech,“ věděl Jaroslav Korčák z Ledenic.

Jeho těší fakt, že se s omlazeným týmem dostal do finále extraligy. Žraločí pálka je rovněž stabilní, třeba Patrik Kopečný je s 37 úspěšnými odpaly nejlepší pálkař v této statistice. A průměr úspěšnosti na pálce celého týmu je v této sezoně na čísle 0,343, což je nejvíce ze všech celků.

„Máme výhodu v tom, že je náš line-up široký také včetně lavičky, nemáme významnou slabinu. Tím poměry sil můžeme trochu dorovnat,“ srovnával Korčák.

Ledenice od roku 2016 kromě loňska vždy skončily na medailovém umístění, pro Břeclav jde o třetí finále a plánují titul obhájit.

„Bude to hezká finálová série, Ledenice budou určitě náročný soupeř. Mají dobré pálkaře a Jonáše Hajného na prkně,“ zakončil Osička.

Joudrs hrají o 10. titul

V softbalovém finále žen usilují Joudrs už o desátý titul. V cestě mají Tempo, které sní o premiérovém zlatu v novodobé domácí soutěži. „Těšíme se, protože nás nebude limitovat strašák z neznáma jako v minulém roce, kdy jsme byli ve finále poprvé,“ prohlásila Ema Vodičková z Tempa.

Před rokem dopadla finálová série 3:0 na zápasy pro bohnické softbalistky. Tedy výsledkem, který na první pohled vypadá jednoznačně. Ale všechna utkání měla totiž těsný průběh. „Byla to asi má nejvíce dramatická finálová série,“ prohlásil zkušený trenér Tomáš Kusý z Joudrs.

První duel se rozehraje v sobotu od 14 hodin ve Svoboda parku, přenos nabídne ČT sport Plus.

Jakub Osička (vpravo) a Michal Holobrádek. Dva špičkoví nadhazovači z Břeclavi usilují o druhý titul ve finále extraligy
Jakub Osička (vpravo) a Michal Holobrádek. Dva špičkoví nadhazovači z Břeclavi usilují o druhý titul ve finále extraligy

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud