10 nejlepších filmů o exorcismu

Nejlepší filmy, které byste měli vidět před novým Vymítačem ďábla.

Foto: Chraň nás od zlého (Sony Pictures), Constantine (Warner Bros.), Papežův vymítač (Sony Pictures)

Ať už se jedná o démony, zmučené lidské duše, bohy nebo bytosti z folklóru, exorcisté ve filmech čelí těm nejhorším a nejnebezpečnějším bytostem, které mohou přejít do fyzické sféry. Děsivé filmy s exorcismem tradičně vycházejí z katolické nebo židovsko-křesťanské mytologie. Nadpřirozené události, které si žádají exorcisty, často také rozkrývají temná traumata z minulosti a odhalují hluboce zakořeněné pravdy. Ať už se jedná o cokoli, vždy je v tom zapletena zlovolná a mystická entita a způsoby, jak ji vyhnat nebo zabít. Zde jsou podle nás nejlepší filmy o exorcismu za posledních 55 let.

10. Chraň nás od zlého (2014)

Foto: Screen Gems

Film, který údajně vychází ze skutečného příběhu, Chraň nás od zlého, má díky režisérovi Scottu Derricksonovi solidní základ pro úspěch. Derrickson natočil také horory Sinister a V moci ďábla. Nicméně film Chraň nás od zlého je pozoruhodný tím, že se jedná z velké části o policejní drama s děsivými nadpřirozenými prvky. Policista Ralph Sarchie (Eric Bana) vyšetřuje podivné události. Věci se pořádně rozjedou, když potká mladého kněze/vymítače jménem Mendoza (Edgar Ramirez). Solidní lekačky, napínavé rodinné drama, děsivost a dobře zahrané scény s posedlostí dělají z filmu povinnou podívanou.

9. Constantine (2005)

Foto: Warner Bros. Pictures

V akčním hororu Constantine, který volně vychází z komiksové série Hellblazer od DC, se Keanu Reeves představil jako John Constantine, cynický mystik, který vymítá démony a posílá je zpět do pekla. John to však neprovozuje zadarmo a od anděla Gabriela (Tilda Swinton) si vyžádá prodloužení svého života, který je kvůli rakovině plic odsouzen k zániku. John prodloužení života potřebuje, protože ví, že jeho duše je odsouzena do pekla. Ačkoli Constantine zřejmě není jedním z prvních filmů, které vás napadnou, když přijde řeč na téma nejlepších filmů o exorcismu, tento esoterický, neo-noirový, DC inspirovaný a akcí nabitý snímek zůstává pozoruhodným příspěvkem k tomuto subžánru.

8. Papežův vymítač (2023)

Foto: Sony Pictures

Většina exorcistů je k tomuto úkolu vysvěcena biskupy, ale otec Gabriele Amorth – kterého ve filmu Papežův vymítač hraje Russel Crowe – je jediný, kdo se osobně zodpovídá papeži. Ani to však otce Gabrieleho neuchrání před tím, aby se kvůli svým neobvyklým praktikám nedostal do problémů s vatikánským tribunálem kardinálů. Písemné výkony skutečného otce Gabriele Amortha, který byl hlavním exorcistou římské diecéze, poskytly skutečné příběhy, které inspirovaly knihu The Pope’s Exorcist. Otec Gabriele byl kontroverzní postavou nejen proto, jak se jeho případy nevyhnutelně staly senzací, ale také proto, že sám prohlásil, že většina takzvaných posednutí není démonické povahy.

7. Bytost (1982)

Foto: 20th Century Studios

Autor Frank De Felitta adaptoval svou stejnojmennou knihu z roku 1978 pro scénář filmu Bytost, který vychází ze skutečného případu Doris Blitherové, která tvrdila, že byla znásilněna „neviditelnou bytostí“. Citlivé téma je zpracováno s úctou, což však nijak nesnižuje, o jak děsivý film se jedná. Bytost si zaslouží místo mezi nejlepšími filmy o vymítání nejen pro svůj poměrně unikátní příběh, ale také pro to, jak zohledňuje skutečné pokusy postav vymítat neviditelného trýznitele.

6. V zajetí démonů (2013)

Foto: Warner Bros. Pictures

James Wan se v polovině roku 2000 prosadil v hororovém žánru s hororem Saw, ale jeho pozdější počin V zajetí démonů z roku 2013 možná předčil jeho původní dílo, zejména pokud jde o kulturní dopad. V zajetí démonů, v němž nešťastná rodina trpí pronásledováním duchem čarodějnice, vypráví příběh o skutečných vyšetřovatelích paranormálních jevů Edu a Lorraine Warrenových. V úvodním filmu ze světa V zajetí démonů pomáhají Ed a Lorraine rodině Perronových vypořádat se se zlovolným duchem, který se přisál nejen k jejich domu, ale i k Perronovým samotným. Na filmu není nic skutečně převratného, ale díky dokonalému provedení základů tohoto subžánru se řadí mezi nejlepší vymítačské filmy.

5. Rosemary má děťátko (1968)

Foto: Paramount Pictures

Film Rosemary má děťátko, natočený podle stejnojmenného románu z roku 1967, pomohl spolu s Vymítačem ďábla zavést mnoho běžných základů a trendů ve filmech zobrazujících posedlost démonem. Film, který zahrnuje tajnou smlouvu a spiknutí, jehož cílem je zrodit syna Satana, položil základy pro všechny filmy a seriály od V zajetí démonů po American Horror Story. Na rozdíl od Vymítače ďábla je však Rosemary má děťátko mnohem více psychologickým thrillerem, který diváka neustále dráždí a největší odhalení si nechává na konec. Možná není tak vyloženě děsivý jako jiné filmy tohoto žánru, ale má svůj důvod pro svou skvělou pověst jednoho z prvních a nejlepších exorcistických filmů.

4. Horor v Amityville (1979)

Foto: American International Pictures

George a Kathy Lutzovi se spolu s Kathyinými třemi dětmi z předchozího manželství nastěhují do nového domu, který se ukáže být bývalým sídlem amerického masového vraha Ronalda DeFea mladšího, který zde vyvraždil celou svou rodinu. George je zdánlivě posedlý, jeho chování se mění v neobvyklé a někdy přímo násilné. Kathy mezitím trpí nočními můrami a děsivými vizemi, zatímco otec Delaney, který se pokouší vymítat zlo z domu, je napadán neviditelnými silami. Podobné záhady potkaly i skutečnou rodinu Lutzových, jejíž skutečný příběh inspiroval film Horor v Amityville. Kromě toho, že je Horor v Amityville jedním z nejlepších filmů o vymítání ďábla, je základním hororem o strašidelném domě, který Stephen King označil za klasiku.

3. Rekviem (2006)

Foto: X Verleih AG

Film Rekviem, který získal 16 mezinárodních filmových cen, je založen na skutečném příběhu Anneliese Michelové, která zemřela v roce 1976 poté, co ji údajně posedlo šest nebo více démonů. Život a smrt Michelové byly také skutečným příběhem, který inspiroval film V moci ďábla. Michaela Klinglerová je ve filmu Rekviem německá studentka, která trpí epilepsií. Poté, co se psychicky zhroutí, se obrátí o pomoc na kněze. Několik ocenění získal film Rekviem za výkon Sandry Hüllerové v roli Michaely, včetně ceny za nejlepší ženský herecký výkon na Mezinárodním filmovém festivalu v Berlíně a ceny Asociace německých filmových kritiků. Ostatně je to právě Hüllerové Michaela, která Rekviem odlišuje od ostatních děsivých filmů o vymítání ďábla.

2. V moci ďábla (2005)

Foto: Screen Gems

Na začátku filmu je jasné, že titulní Emily Roseová (Jennifer Carpenter) umírá po vymítání, které provádí otec Moore (Colin Wilkinson). V moci ďábla pak přeskakuje mezi Moorovým soudním procesem za zabití z nedbalosti a událostmi, které se odehrály na farmě rodiny Roseových a které vedly k její smrti. Emily trpí děsivými vizemi, pojídá brouky, kroutí se a je přišpendlena k posteli a škrcena neviditelnou rukou. Stejně jako Rekviem je i V moci ďábla adaptací skutečného příběhu německé teenagerky Anneliese Michelové, která během téměř jednoho roku prodělala 67 vymítání.

1. Vymítač ďábla (1973)

Foto: Warner Bros. Pictures

Nejlepší filmy o vymítání mají tvůrčí kořeny ve filmu Vymítač ďábla z roku 1973, který je adaptací stejnojmenného románu Williama Petera Blattyho. Jak dobré, tak špatné filmy o vymítačích ďábla si bezostyšně a neúmyslně hodně vypůjčily z příběhu Regan MacNeilové v podání Lindy Blairové, který zase vychází ze skutečného příběhu o posednutí démonem z roku 1949, o němž se Blatty dozvěděl jako student v roce 1950. Vymítač ďábla je základním kamenem tohoto hororového subžánru – od kroucení, zvracení a dalších prvků až po viditelně rouhavé účinky posedlosti a katolické obřady prováděné kněžími. Vymítač ďábla byl sice v roce 73 dočasně zakázán pro velké rozrušení diváků, ale nyní je k dispozici na streamovacích službách.

Od 12. října se můžete v českých kinech těšit na horor Vymítač ďábla: Znamení víry.