InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Ivana Říhová: Muzeum v proměnách času (1967-2024) – historická přednáška

    Úterý 21.5 17:00 - Strakonice, Šmidingerova knihovna

  • Klub deskových her

    Úterý 21.5 18:00 - Čajovna Na Půdě, Strakonice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Písek chce novou firmu pro správu energií, z opozice zní kritika

PÍSEK – Potřebuje město Písek založení další nové společnosti? Mluvilo se o tom na posledním zasedání zastupitelstva, kde se hlasovalo o zřízení firmy s názvem Energetická správa Písek. Opozici se návrh nelíbí.

Místostarostka Petra Trambová (Pro Písek) vysvětlila, že doposud město zaměstnávalo dva energetiky v rámci své složky Smart Písek. „Oba zaměstnanci byli placeni z dotace. Náplní nové společnosti by bylo věnování se energetickým projektům a výstavbě nových zdrojů – například fotovoltaických elektráren. V majetku města je i malá vodní elektrárna na Václavském jezu, navíc bude končit systém správy energií na školách a veřejných budovách.

Spadal by tam i nákup energií pro město," uvedla místostarostka, co by mělo být náplní práce nové firmy.
Zmínila, že jednatelem by zatím byl šéf Vodárenské správy Roman Honzík, který může získat potřebné licence. „V nové společnosti by měli fungovat dva zaměstnanci," dodala Trambová. Předseda finančního výboru Jiří Černý (Písek srdcem a rozumem) řekl, že výbor nepřijal k tomuto bodu žádné doporučení. „Město má akční plán udržitelné energetiky, není potřeba vytvářet novou společnost," myslí si Černý.

Miloš Prokýšek z organizační složky Smart Písek odpověděl, že v roce 2021 byl schválen strategický dokument SECAP. „Kromě jiného bylo zjištěno, že je problém s procesem nakupování energií. Certifikace byla získána v únoru 2023. Pozice energetického manažera je přesně vymezená. Bude končit většina smluv EPC, proto navrhujeme vznik energetické společnosti. Smart Písek má dva zaměstnance, není možné vést nadále takovouto agendu," upozornil Prokýšek.

Dodal, že vedoucí složky je zaměstnán na 0,2 úvazku a projektový manažer na celý úvazek. Miloš Prokýšek podotkl, že aktuálně je dokončen návrh na fotovoltaiku na základní škole J. K. Tyla. „Společnost není zakládána proto, aby zajišťovala energetické zdroje. Bude vytvářet nové zdroje energetiky a spravovat je," zmínil Prokýšek.

Podle Jiřího Černého je ale současný stav je dostatečný a navrhoval neschválení bodu. Marek Anděl (Písek srdcem a rozumem) argumentoval, že dva zaměstnanci na novou společnost jsou poměrně malý počet. Podle něj budou mít co dělat, aby zvládli agendu většího počtu energetických zdrojů.

Místostarosta Josef Soumar (Piráti) připomněl, že město zaplatilo za energie o 45 milionů více než před krizí. „Není úplně jasné, jestli další dotační tituly bude moci čerpat přímo město. Město není schopno zaplatit energetika. Pro založení nové společnosti hlasovalo 15 zastupitelů z 16 celkově přítomných. Jeden byl proti.

 

Diskuse k článku - 1 příspěvek
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Josef 

    Reagovat

     

    Smart složku okamžitě zrušit,za celou dobu nic praktického nevypracovali,pěkná zašívárna.Když mají něco dělat tak odchází.

    Vloženo 7.10.2023 10:45:13

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace