Moderní manželství, Den pana Zvonimíra Páva. Dvě povídky Katherine Mansfieldové

8. říjen 2023

Katherine Mansfieldová po sobě zanechala básně a povídky, které čerpají převážně z jejích bohatých životních zážitků. Své hrdiny a hrdinky zachycuje s psychologickou jemností uprostřed všednodenního života, ve kterém se – většinou marně – snaží dosáhnout splnění svých snů. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Moderní manželství
Účinkuje: Alexej Pyško
Připravila: Dagmar Jaklová-Oravová
Překlad: Aloys a Hana Skoumalovi
Režie: Maria Křepelková
Natočeno: 1995
 
Den pana Zvonimíra Páva
Účinkuje: Josef Bek
Překlad: Aloys Skoumal
Připravila: Dagmar Jaklová-Oravová
Režie: Jan Lorman
Natočeno: 1977

Spisovatelka Katherine Mansfieldová (1888–1923), která dnes bývá řazena mezi nejvýznamnější tvůrce moderní povídky, se narodila na Novém Zélandu. Ve svých devatenácti letech ale odešla do Londýna, kde se pohybovala v bohémských kruzích modernistických spisovatelů. Přátelila se například s D. H. Lawrencem nebo Virginií Woolfovou. Ta o ní prý prohlásila, že byla jediným spisovatelským talentem, na který kdy žárlila.

Vdala se za literárního kritika a spisovatele Johna Middletona Murryho, ale ve svých denících popisuje i vášnivé lesbické vztahy. Společně s manželem se podíleli na vydávání avantgardní literární revue The Rhythm a časopisu The Athenaeum. V 34 letech podlehla Katherine Mansfieldová tuberkulóze.

Moderní manželství

V povídce s ironickým názvem Moderní manželství popisuje Katherine Mansfieldová hořkost neuspokojivého partnerského vztahuIsabela ráda tráví čas se svými bohémskými přáteli a její manžel William jí už připadá trochu nudný. Krize se ještě vyostřuje poté, co se přestěhují z Londýna do většího domu na venkově.

Den pana Zvonimíra Páva

Satirická povídka Den pana Zvonimíra Páva vypráví sled událostí jednoho dne nadutého a sebestředného učitele zpěvu, který své místo vidí v reflektorech slávy a úspěchu mezi nejvyšší společností a utíká od své nemilované manželky a rodiny ke svým obdivovatelům.

Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.