Hlavní obsah

Netanjahu nabídl opozici, aby s ním utvořila vládu národní jednoty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes po překvapivém útoku palestinského radikálního hnutí Hamás na Izrael navrhl opoziční straně Ješ atid (Budoucnost existuje) expremiéra Jaira Lapida a Straně národní jednoty exministra obrany Bennyho Gance, aby s ním utvořili vládu národní jednoty. Informoval o tom list The Times of Israel.

Foto: Pool, Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Článek

Netanjahu tuto nabídku učinil během sobotní schůzky s Lapidem a Gancem a uvedl, že taková vláda by měla stejný formát jako vláda Leviho Eškola, do níž vstoupil tehdejší opoziční lídr Menachem Begin před šestidenní válkou v roce 1967. Izrael zažil již tři vlády národní jednoty.

Ganc uvedl, že zvažuje vstup do takové vlády na dobu trvání války, ale že trvá na tom, aby se vláda „zabývala bezpečnostními výzvami sama“, a to způsobem, který by jeho straně umožnil „věcné partnerství a vliv na rozhodování na příslušných fórech“. Netanjahuovi také vzkázal, že bez ohledu na to, jak to dopadne, získá současná vláda plnou podporu „pro jakoukoli odpovědnou a rozhodnou bezpečnostní akci“.

Lapid v sobotu večer prohlásil, že by se připojil k „redukované, profesionální a mimořádné vládě“, ale tvrdil, že by nebylo možné zvládnout válku s „extrémním a nefunkčním složením současného kabinetu“. Podle listu tak v podstatě vyzval premiéra, aby z vlády odstranil krajně pravicové strany – Náboženský sionismus a Židovská síla (Ocma jehudit) –, aby mohl do koalice přivést svou stranu Ješ atid.

Izrael zveřejnil záběry z útoku na GazuVideo: AP

Svědectví z Gazy: Prázdné ulice, shromažďování zásob a čekání na nálety

Blízký a Střední východ

Boje pokračují

Palestinské radikální hnutí Hamás v sobotu ráno zaútočilo na Izrael z Pásma Gazy tisícovkami raket. Několika komandům se také podařilo proniknout na území židovského státu. Izraelci to označili za vyhlášení války a spustili odvetnou operaci.

Od začátku sobotního útoku palestinských radikálů zahynulo už nejméně 200 Izraelců, hlásí tamní média. V izraelských nemocnicích bylo ošetřeno už více než 1100 raněných, oznámilo tamní ministerstvo zdravotnictví.

Palestinské úřady informují, že při odvetném útoku izraelských ozbrojených sil zemřelo v Pásmu Gazy nejméně 232 tamních obyvatel, zraněných tam je na 1600. Stovky ozbrojených Palestinců zabili izraelští vojáci na izraelském území, uvedl Haarec.

Očekává se, že bilance obětí bude vzhledem k pokračujícím bojům dál stoupat, napsal list The Times of Israel. Podle deníku Haarec střety mezi bojovníky Hamasu a izraelskou armádou pokračují zejména na jihu Izraele u hranic s Pásmem Gazy. Hnutí Hamás oznámilo, že vypálilo dalších 150 raket směrem na Tel Aviv.

Po dopadu raket se v Gaze zřítily mnohapatrové budovy v rezidenční čtvrtiVideo: Reuters

KOMENTÁŘ: Palestinci všem ukázali, v jak nebezpečném světě žijeme – Alex Švamberk

Komentáře

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám