Nenechte si ujít v týdnu od 9. do 15. října 2023

nenechte_si_ujit
Před námi je další říjnový týden a s ním i mnoho akcí pro všechny milovníky literatury. Těšit se můžete třeba na křest knihy Ester Staré, autorské čtení Anny Strnadové či Lucie Brejšové. A koná se i literární festival zaměřený na čtenáře young adult HumbookFest!

Nejprve se podíváme do Karviné. Pokud patříte k lidem, kteří se snaží napsat vlastní literární dílo, neměli byste si v pondělí 9. října nechat ujít akci Setkání u knihy. A vůbec nezáleží na tom, zda jste publikujícím autorem či začátečníkem píšícím jen „do šuplíku“. Můžete se ostatními o svou tvorbu podělit a přečíst jim ukázku. Stačí přijít do Regionální knihovny Karviná v 16.00.

Městská knihovna v Praze naplánovala na pondělí 9. října autorské čtení Anny Strnadové. Pracovala jako učitelka, psaní se začala věnovat až po odchodu do důchodu. Debutovala povídkovou sbírkou Prohry a novelou V oknech červené muškáty. Dále napsala např. román z 50. let … stačilo jen říct Jáchymov. Přijďte si poslechnout ukázku z jejího nejnovějšího románu Volyňská rapsodie, v němž vypráví o příchodu Čechů na Volyň koncem devatenáctého století – ukazuje drsný život několika generací české rodiny, která odešla za vysněným blahobytem. Bohužel se ho však nedočkala. Autorské čtení začíná v ústřední knihovně v 18.00.

V úterý 10. října se v Praze koná Poetický večer s hudebníkem Ondřejem Fenclem, herečkou Kristýnou Ryškou a Michalem Malátným z kapely Chinaski. Zazní mnoho nádherných básní a písní, zhudebněná poezie Seiferta, Skácela, Hraběte, Holana či Kainara. Dorazte do Divadla Viola ve 20.00.

Zajímáte se o pražskou německou literaturu? Pak si nenechte ujít přednášku, která se ve středu 11. října uskuteční v Městské knihovně v Praze. Seznámíte se s tvorbou Rainera Marii Rilkeho, Gustava Meyrinka (mystický román Zelená tvář, román Golem, povídka Mistr Leonharda dalších. Přednáška Martiny Cibulkové začíná na pobočce Dejvice v 17.30.

A v Praze ještě zůstaneme. Městská knihovna připravila na čtvrtek 12. října autorské čtení Lucie Brejšové z poutavého románu z exotické Brazílie o hledání životního cíle Město nad městem. Buďte v ústřední knihovně od 17.30.

Nyní potěšíme čtenáře young adult: nezapomeňte v sobotu 14. října přijít na literární festival HumbookFest! Těšit se můžete na české i zahraniční autory (dorazí Neal Shusterman, Brigid Kemmerer a Stacey Marie Brown), besedy a workshopy. HumbookFest začíná v 9.00O2 universum.

A na závěr vás jménem Městské knihovny v Praze pozveme na křest knihy SuperMáňa od Ester Staré, který se koná v sobotu 14. října. Ester Stará patří mezi oblíbené autorky knih pro děti. Zkušenosti z praxe (pracuje jako speciální pedagog a logoped) uplatňuje při tvorbě titulů zaměřených na rozvoj komunikačních dovedností, např. Povíš mi to?Mařenka už říká Ř!Píše také pohádky a příběhy pro mladší školáky. Text knihy Chrochtík a Kvikalka na cestě za blýskavým prasátkem byl oceněn Zlatou stuhou, knihy A pak se to stalo!Šedík a Bubi a Jedééém! byly zapsány do prestižního mezinárodního katalogu The White Ravens. Křest proběhne na pobočce Velký mlýn od 15.00.

Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář