Z útoku do branky! Sedláček si v repre plní sen: Našel jsem se v tom

Patrik Sedláček | Foto: parahockey.cz

8. října 2023, 13:49

Adam Bagar

Para hokejista Patrik Sedláček píše na IPH Cupu v Ostravě velký příběh. Před turnajem se přesunul z postu útočníka do brankoviště a proti nejlepším týmům světa podává v nové roli senzační výkony.

Jak se vlastně zrodil váš přesun do branky?
Už jsem nad tím přemýšlel nějakou dobu, protože moje tělo mně bohužel kvůli zdravotním komplikacím úplně neuzpůsobuje, abych se dostal do takové rychlosti jako jiní kluci z týmu. Tak jsem si říkal, že bych to zkusil v bráně, kde by mohla být výhodou moje výška. Nápad vznikl už před mistrovstvím, kdy jsem párkrát šel do brány při tréninku, protože jsme neměli gólmany. Navíc mám jako první brankář v Česku tzv. kanadský posed. Dal jsem si zkrátka dohromady, že by to mohl být pro tým přínos.

Hned na úvod vás čekali Američané, kteří v současné době kralují para hokeji. Lepší start jste si asi nemohl přát, že?
Jak se říká, nejlépe se člověk naučí plavat, když ho hodíte do bazénu. Jsem rád, že jsem dostal možnost ukázat, že mám potenciál. Chci trenérům dokázat, že chci na gólmanském postu pokračovat a dál se ještě rozvíjet. A není lepšího soupeře, než jim to ukázat právě proti USA.

Ve druhém utkání na turnaji jste výrazně přispěl k české výhře 2:1 po nájezdech nad IPH týmem, jemuž jste následně pomohl i proti Kanadě a byla z toho senzační výhra 7:5.
Vychytat vítězství nad Kanadou? Úžasný pocit! Gólů tam sice pár padlo, ale kluci mi říkali, že jsou s mým výkonem spokojení, tak si myslím, že to asi nebylo tak špatné.

Patrik Sedláček

Patrik Sedláček | Foto: parahockey.cz

Čekalo se, že si to Češi v semifinále rozdají s Kanadou, které poslední dobou dokáží hodně zatápět, ale překvapivý výsledek jim za soupeře přisoudil USA. Neschytal jste to pak v kabině?
Kluci asi nebyli úplně šťastní... Ale musejí pochopit, že se chci ukázat trenérům. A že chci být gólmanem. Podpořili mě, dokonce mě sledovali a říkali, že jsem odchytal hezký zápas. Myslím, že jim taky šlo o to, abych tady dobře zachytal.

Nepřekvapilo je, že jste se rozhodl změnit posty?
Kluci od nás z Karlových Varů mě viděli už při trénincích. Říkali trenérům, že v brankovišti vypadám dobře, mám kanadský posed a dobré reflexy. Nakonec si mě tedy vyzkoušeli na gólmanském kempu ve Znojmě, kde jsem se trenérovi líbil. Takže se s tím všichni museli smířit. Někteří sice říkají, ať jdu zpátky do útoku, že je jich málo, ale myslím, že i beze mě to kluci zvládnou.

„Upřímně už jsem přepnul svou hlavu na to, že jsem gólman. Puk si užiju ve Varech za svůj ligový tým.“

Prý vás to odjakživa táhlo do branky...
Je to tak. Chytal jsem hokej, florbal i fotbal. Vždycky mě to do brány táhlo. Když jsem ještě hrával hokej za Domažlice jako junior, tak mě bohužel nikdy nepustili do brány. Musel jsem chodit chytat s klukama o rok níž. Pak jsem si řekl, že si založím florbalový tým a posléze z toho vzniklo, že jsem chytal za domažlické juniorské áčko. A nakonec jsem chytal ještě u nás nějaký okresní přebor ve fotbale.

Dá se něco z těchto zkušeností vzít i do para hokeje?
Samozřejmě jsou to cenné zkušenosti, pořád je to o reflexech. Člověk je potřebuje. Pro mě tak bylo jednodušší jít do brány, než kdyby tam šel někdo nový. Na saních už jsem se uměl pohybovat, z hokeje jsem měl čtení hry, takže to bylo ve všech směrech snazší.

Foto: Vladimír Pryček / Radim Horák, parahockey.cz

Nemáte občas nutkání se z brankoviště rozjet do útoku?
Upřímně už jsem přepnul svou hlavu na to, že jsem gólman. Puk si užiju ve Varech za svůj ligový tým, kde zůstávám jako útočník. Soustředím se jen na to, abych dobře stál v bráně a předváděl dobré výkony. Je to úplně jiná zodpovědnost. Jako útočník si odehrajete necelou minutu a jdete střídat, kdežto v brance jste celý zápas a každá chyba může rozhodnout.

Na turnaji jste odchytal už čtyři utkání, naposledy semifinále s USA, v němž jste přes šest inkasovaných gólů předvedl výborný výkon. Jak jste vy sám zatím spokojený?
Samozřejmě vždy to může být lepší. Zachránilo mě pár tyček, dostal jsem nějaký zbytečný gól, ale jinak jsem spokojený a cítím se dobře.

„Myslím, že už můžu oficiálně říct, že v bráně zůstanu. Našel jsem se v tom, splním si takový svůj sen.“

V reprezentaci vás tedy fanoušci uvidí už jen v brankářském?
Ano. Myslím, že už můžu oficiálně říct, že v bráně zůstanu. Našel jsem se v tom, splním si takový svůj sen. Mým největším cílem je nyní jezdit s týmem na každý turnaj jako gólman.

S parťákem Martinem Kudelou jste se dokonce během IPH Cupu rozhodli zapojit do dobročinného projektu Saves Help brankáře Šimona Hrubce.
Projekt znám moc dobře a to, že se můžu taky coby gólman para hokejové reprezentace zapojit, mi přijde úžasné. A je to pro mě motivace k těm nejlepším výkonům v bráně.

„Užijte si hokejové MS s Tipsportem! Stačí jen začít, získat 500 Kč zdarma a hrát soutěže o ceny za 33 milionů!“

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz