Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Svět

Během šabatu nad námi létala vojenská letadla. Češka v Izraeli popisuje současnou situaci

Izraelský voják na severu země kouká směrem k Libanonu. | foto: Reuters

Premium Rozhovor
Žije v severní části Izraele, kam se ozbrojenci z řad Hamásu v noci z pátku na sobotu nevypravili zabíjet a unášet místní občany. I přesto Češka Gabriela Ben David pocítila blízkost války. Nad městem začala létat vojenská letadla. Vzhledem k tomu, že držela šabat, o situaci v první chvíli příliš nevěděla, ovšem informace se mezi lidmi šířily velkou rychlostí.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Lidovky.cz: Jak se od soboty proměnilo město, v kterém žijete?
Bydlím v menším městě Zichron Yaakov v severní části Izraele. V rámci země to velmi klidné místo. Včera dopoledne nad námi začalo létat hodně vojenských letadel. Koukali jsme na ně z balkonu. Venku byl neuvěřitelný klid, což většinou o šabatu nebývá. Normálně je venku plno dětí a psů. Držíme šabat (židovský sobotní svátek odpočinku, pozn. red.), což znamená, že jsme včera byli offline. Ale brzy jsme od sousedů zjistili, co se děje.

Gabriela Ben David

Gabriela Ben David.
  • Narodila se v Praze. Vystudovala mezinárodní vztahy na Univerzitě Karlově a posléze obor Conflict resolution na izraelské Reichmanově univerzitě.
  • V Izraeli žije od roku 2016. Do země odešla objevovat své rodinné kořeny a již v ní zůstala.
  • Má manžela a dvě děti, živí se jako krizová manažerka a koučka.

Lidovky.cz: Podle dnešních informací probíhají útoky i ze severu, přes libanonskou hranici. Propsalo se to na místní atmosféře?
Dnes skutečně proběhl střet mezi Izraelskými obrannými silami a Hizballáhem přes hranici s jižním Libanonem. Podle zpráv se zatím jednalo o reakci Izraele na rakety vypálené z Libanonu a z médií jsme se dozvěděli, že evakuovali obyvatele z oblasti podél severních hranic.

Bez přestávky - v noci i ve dne - stále slyšíme vojenská letadla. Na ulicích je dnes jen občas vidět nějakého pejskaře, většina lidí se zavřela doma. Školy a školky oznámily, že budou v pondělí uzavřené, ale nepočítáme s tím, že by se v týdnu otevřely. Ostatní služby u nás zatím fungují normálně.

Samozřejmě hrozba otevřeného konfliktu s Hizballáhem na severu by zásadně změnila bezpečnostní situaci i u nás. Rakety z Gazy létaly ve dne v noci, víme o nich a občas nějaký výbuch i slyšíme v dálce. Rakety s takovým doletem, aby dopadly na naše město, zatím Hamás v Gaze naštěstí nemá, takže do krytu se u nás neběhá. V případě raket z Libanonu už by bylo vše jinak.

Lidovky.cz: Je dnes i v ulicích Zichron Yaakovatu víc vojáků, než je běžné?

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor:

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...