Dnes Pátek - obcasny-dest 15°C
Zítra Sobota - obcasny-dest 17°C
Pátek 17. 5. 2024
Svátek má Aneta
Pražské drby
Co se v Praze povídá
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Hlas autobusů se po třiceti letech změnil, Hazdrovou nahradil Vondráček
Autobus SOR CITY NB 12 na Jiráskově mostě. Foto: Dopravní podnik hl. m. Prahy

Hlas autobusů se po třiceti letech změnil, Hazdrovou nahradil Vondráček

Od ranního výjezdu 9. října provází hlas herce a dabéra Jana Vondráčka cestující také na všech autobusových linkách pražského dopravního podniku (DPP). Nahradil původní nahrávky Dagmar Hazdrové, která byla hlasem autobusů a tramvají Pražské integrované dopravy (PID) zhruba 30 let. V tramvajích DPP hlášení vyměnil před osmi měsíci. Jana Vondráčka nyní čeká postupné namlouvání a nahrávání největšího balíku více než 7 tisíc nahrávek autobusových zastávek ležících mimo území Prahy a využívaných v rámci systému PID.

Nahrávání bezmála 11 tisíc hlášení – všech autobusových, tramvajových a trolejbusových zastávek a provozních hlášení používaných na městských a příměstských linkách v rámci PID je rozděleno do tří fází. 

Tu první zahrnovalo namlouvání všech hlášení pro provoz tramvají, celkem bezmála dvě tisícovky nahrávek, které DPP nasadil do vozidel letos na začátku ledna. Další balík tvoří necelé dva tisíce nahrávek potřebných pro provoz autobusů na městských linkách v Praze. Od pondělí 9. října se tak nový hlas objeví na všech autobusových linkách provozovaných DPP. 

U ostatních autobusových dopravců budou na městských i příměstských linkách původní hlášení včetně zastávek na území Prahy nahrazována postupně, jak budou nahrávány jednotlivé skupiny mimopražských autobusových zastávek. A to podle konkrétních linek a dopravců tak, aby pokud možno na jednom spoji nedocházelo k míchání původních hlášení Dagmar Hazdrové a nových od Jana Vondráčka. 

Také veškerá hlášení pro městské autobusové linky obdobně jako tomu bylo u tramvají nechal DPP nejdříve jazykově zrevidovat lingvistkou a fonetičkou Veronikou Štěpánovou, pracující v oddělení jazykové kultury Ústavu pro jazyk český Akademie věd ČR, která byla také členkou odborné komise v anketě na nový hlas autobusů a tramvají PID. 

Následně všechny nové nahrávky namluvené Vondráčkem opět Štěpánová postupně vyslechla a zkontrolovala jejich správnou výslovnost podle pravidel spisovné češtiny. Každá nahrávka se pak finálně čistí ve zvukovém studiu, a upravuje do stejné úrovně hlasitosti. Vzhledem k různým typům vozidel nasazovaných na městské autobusové linky bude DPP hlasitost provozních hlášení v následujících týdnech ještě postupně dolaďovat. 

Jan Vondráček se stal novým hlasem autobusů a tramvají Pražské integrované dopravy na základě výsledků hlasování veřejnosti v anketě, kterou v květnu a červnu 2022 zrealizoval DPP. Hlasovalo pro něj 62,15 % z celkem 200 013 respondentů.


Autor: Jan Puci

Národní technické muzeum spouští v expozici Doprava mobilního průvodce TourStories

Dnes ve 14:12

Přijďte oslavit Mezinárodní den muzeí do Národního technického muzea. Do všech poboček NTM bude v sobotu 18. května snížené vstupné. V Praze se muzeum připojuje k festivalu Máme otevřeno a pro návštěvníky připravilo zdarma program: poprvé si mohou vyzkoušet v Dopravní hale průvodce v aplikaci...

Stržená trolej zastavila provoz tramvají na Výtoni

Včera v 09:16

Provoz tramvají na Výtoni zastavila dnes ráno krátce před půl sedmou stržená trolej. Na svědomí to měl řidič nákladního auta, které projíždělo frekventovanou křižovatkou. K obdobným událostem dochází v místě opakovaně. Jak uvedl dopravní podnik na svém webu, ke stržení troleje a přerušení provozu...

Praha 6 slaví 45 let linky 180

Včera v 08:17

Třikrát byla zavedená, dvakrát zrušená. Od 28. května 1979 jezdí linka 180 v trase, která z velké části vede Prahou 6. Ve čtvrtek 30. května od 18 hodin můžete oslavit 45 let linky 180 na šestce jízdou muzejním autobusem jak v historické, tak současné trase.

Nové zóny placeného stání na Hradčanech a ve Vokovicích

15. května 2024 ve 14:25

Na základě požadavku Prahy 6 došlo k rozšíření zón placeného stání v oblasti Hradčan a Vokovic.

Kvůli závadě nejezdilo na soupravě nejezdilo metro na části linky B

15. května 2024 v 09:37

Technická závada na jedné ze souprav přerušila ve středu od 6:45 na půl hodiny provoz metra na lince B v úseku mezi stanicemi Českomoravská a Černý Most. Cestující mohli v době omezení využít autobusové a tramvajové linky, dopravní podnik jejich trasy prodloužil.

Setkání veřejnosti k plánovaným změnám křižovatky Táborská a Sezimova

13. května 2024 v 08:03

Praha 4 zve obyvatele na veřejné setkání k plánovaným změnám na křižovatce ulic Táborská a Sezimova. Dlouholetým problémem je zde přechod u základní školy, místo je nepřehledné a rizikové.

Uzavření Lednické ulice

11. května 2024 v 10:54

V termínu od 13. do 22. května bude obousměrně uzavřena Lednická ulice v úseku mezi nádražím Kyje a Morušovou ulicí. V celém úseku se bude opravovat povrch vozovky a mostní konstrukce.

Další články
Nahoru