Chrudimské noviny Oslava dostihového sportu? Život koně vyhasl, žokeje oživovali na dráze

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Oslava dostihového sportu? Život koně vyhasl, žokeje oživovali na dráze

Pardubice – Letos se konal už 133. dostih Velké pardubické. Na závod získalo kvalifikaci 18 koní. Na Taxisově příkopu ale došlo k hromadné srážce a fatálnímu zranění. Kůň STUKE ji zaplatil vlastním životem, žokeje Lišku oživovali přímo na dráze. Dostihový spolek okomentoval nešťastný skok velice stroze, později doplnil, že v následujících dnech proběhnou další analýzy s odborníky.  Ministr zemědělství, který měl nad závodem záštitu, se komentáři k tragické události raději vyhnul.

Závodu přihlížely delegace ze čtyř států.  Zdroj: Statutární město Pardubice

Na 133. Velké pardubické vyhasly naděje sedmi koní. Kůň STUKE si na Taxisově příkopu zlomil vaz a žokeje Martina Lišku oživovali lékaři přímo na dráze, byl převezen do nemocnice. Na řetězovou srážku na Taxisově příkopu doplatilo dalších šest koní. MISTR SPEX, ROYAL GINO, GODFREY a APLHA MALE. Mimo ně ještě upadl ZATARO a také ARGANO s žokejem Martinem Liškou, kterého museli oživovat. Krátce za irskou lavicí musel být zastaven PLAYER a naděje Ludovica Solignaca skončila na živém plotu. Do cíle se nedostala ani SANTA KLARA s Kratochvílem, který se skácel k zemi na Havlově skoku. Taková je bilance nedělní Velké pardubické. 

Dostihový spolek nešťastonu událost na Taxisově příkopu okomentoval jednou větou. „Fatální zranění utrpěl devítiletý valach Stuke.“ Později dodal, že se v následujících dnech bude věnovat analýze celé situace a opět diskutovat s odborníky o případných dalších opatřeních. Komentář ministra zemědělství Marka Výborného (KDÚ-ČSL), který měl nad Velkou pardubickou záštitu, se jakýmkoliv nepříjemnostem vyhnul. „Krásné a napínavé odpoledne – oslava dostihového sportu u nás,“ uvedl.

Petra Vintrlíková

Reklama