Expert: Situace české vědy se zlepšuje, čeští vědci jsou mezinárodně přijímáni

foto Chemik Josef Michl získal 23. listopadu 2016 v Praze Cenu Neuron za přínos světové vědě.

Praha - Česká věda je na tom daleko lépe než dříve, dnes je řada špičkových vědců působících v Česku mezi mezinárodními kolegy přijímána jako rovnocenná, to dříve nebývalo. Po dnešním jednání Rady pro výzkum, vývoj a inovace to novinářům řekl předseda jejího poradního orgánu, takzvané mezinárodní rady, Josef Michl. Situaci české vědy se podle něj daří postupně zlepšovat. Mezinárodní rada hodnotila mimo jiné činnost Grantové agentury (GA ČR) a Agentury pro zdravotnický výzkum (AZV).

"Pro nás je to vzácná příležitost, zajímavá příležitost, pomoct trochu vývoji vědy v zemi, kde jsme vyrostli, odkud pocházíme, a splatit tak trošku dluh, který jsme tady zanechali,“ řekl Michl. Mezinárodní rada se schází každý rok, v době pandemie covidu-19 byly schůzky on-line. "Mám pocit, že za ty roky, kdy tuto činnost provádíme, se podařilo přeci jen ve spolupráci se zdejšími lidmi situaci zlepšit. Agentura GA ČR (…) a v poslední době i ta zdravotnická AZV jsou na tom teď lépe a lidi, kteří od nich dostávají ty prostředky, jsou na tom lépe. To je uspokojivý pocit,“ dodal.

"Jednu potíž, kterou mají a kterou asi má v zemi teď kde kdo, to jsou finance, nemají dost peněz. Sice se podařilo dosáhnout toho, že nynější rozpočet bude stejný jako v minulém roce, ale když se podíváte na to, jak narůstají ceny všeho, jak jde inflace nahoru, platy jdou nahoru, ceny všech přístrojů jdou nahoru, tak od toho roku 2015 agentura ztratila asi čtvrtinu svých peněz. Takže toho teď nemůžou dělat tolik, jako dělali před těmi osmi lety," řekl Michl.

Finanční situace je podle něj největším problémem agentury, přesto by ale její stav hodnotil pozitivně. Zlepšily se podle něj nároky na hlavní řešitele výzkumů, nároky na odborné panelisty, samotnou agenturu, snížila se i administrativní zátěž.

Zlepšit se podle Josefa Jiřičného podařilo i činnost AZV, která podporuje granty v medicínském výzkumu. Agentura podle něj pracovala s panelisty, kteří nebyli optimálně kvalifikovaní, komplikovaná byla i administrativa spojená s granty. Od roku 2019, kdy se tato problematika řešila, navrhla mezinárodní rada některé změny.

Situace se podle něj zlepšila i s nástupem nového ředitele AZV Ondřeje Slabého, který je ve funkci od únoru letošního roku. "Restrukturovali celou webovou stránku, aplikační proces a také se jim podařilo neprodloužit už kontrakt těm panelistům, kteří byli pod standard, takže mají nové panelisty,“ vysvětlil Jiřičný. Vize budoucnosti agentury se podle něj shoduje s vizí komise Mezinárodní rady.

Mezinárodní rada je poradní orgán Rady pro výzkum, vývoj a inovace složený z význačných zahraničních odborníků. Letošní jednání se konalo hybridně, odborníci tak jednali na dvě etapy.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 28.04.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je neděle 28. dubna 2024

Očekáváme v 09:00 17°C

Celá předpověď