EUR 24.715

USD 22.745

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.9 %

EUR 24.715

USD 22.745

Poptávka po pojištění fotovoltaiky vzrostla meziročně o 400 %

 

Po vypuknutí energetické krize zájem o fotovoltaiku dramaticky narostl – mnoho domácností ve snaze ušetřit rodinný rozpočet začalo masivně instalovat solární panely na své domy či garáže a jiné vedlejší budovy. V Maxima pojišťovně vzrostla poptávka po pojištění FVE v pojištění podnikatelů mezi roky 2022 a 2023 dokonce o 400 %. Spolu se zvýšenou poptávkou však Maxima zaznamenala další trend, tím je zhoršení kvality montáže a používaní levných komponentů, které často nesplňují požadované normy a bezpečnostní předpisy. Tyto nedostatky jsou přibližně v polovině případů důvodem, proč pojišťovny odmítnou FVE pojistit.

Loading



 

Konec roku 2022 se nesl ve znamení boomu v oblasti fotovoltaiky, který pokračoval celý následující rok 2023. Střechy českých domů a budov se začaly pokrývat solárními panely a spolu s instalací lidé začali řešit také stránku pojištění těchto často hodnotných konstrukcí. Maxima pojišťovna provedla srovnání dat mezi roky 2022 a 2023, ze kterých vyplývá, že poptávka v pojištění podnikatelů vzrostla meziročně o 400 %.

Zhoršující se kvalita montáže a komponentů

Maxima pojišťovna dále provedla kvalitativní vyhodnocení dotazníků, sloužících při poptávce na pojištění k hodnocení rizika. Z vyhodnocení pak vyplývají zajímavá zjištění: „Z dat plyne, že s nárůstem poptávky po montáži FVE došlo ke zhoršení kvality montáže, používání levných komponentů a ukazuje se, že příprava a instalace často nesplňují požadované normy nebo bezpečnostní a požární předpisy. Tyto nedostatky jsou pak přibližně v polovině případů důvodem pro nepředložení nabídky na pojištění,“ vysvětluje Lucie Ponertová, ředitelka podnikatelského pojištění v Maxima pojišťovně.

Data o snížené kvalitě korespondují s nárůstem škod na FVE způsobených především z požárních rizik, kde se pro rok 2023 očekává nárůst na 300 % oproti roku 2022 (a i ten byl již o 200 % výše než předchozí roky), nebo zatečením (atmosférické srážky). „Protože nejsou často znovu provedeny statické výpočty střech, na které jsou FVE instalovány, dají se také očekávat škody na budovách z pojistných nebezpečí vichřice nebo tíha sněhu,“ doplňuje Lucie Ponertová.

Až polovina žádostí o pojištění byla odmítnuta

Maxima pojišťovna v rámci podnikatelského pojištění FVE (resp. solárních energetických systémů, tj. i systémů, využívajících sluneční záření ve formě tepla) pojišťuje FVE samostatně stojící i na budovách a domech. FVE je ve smlouvě vždy výslovně uvedena a proces hodnocení rizika může klienta případně upozornit na náležitosti související se stavbou a provozem FVE, které je třeba doplnit.

REKLAMA

Zkušenosti, které Maxima má, korespondují se zkušenostmi, které reportuje HZS, a potvrzují, že je třeba dodržovat základní zásady v přístupu k výstavbě a provozu FVE. V opačném případě klientovi hrozí, že jeho žádost o pojištění nebude přijata.

Z důvodu nesplnění bezpečnostních norem musela Maxima pojišťovna za uplynulý rok odmítnout až polovinu žádostí o pojištění. „Právě nepředložení nabídky může být pro klienta signálem, že je třeba napravit nedostatky a že jeho FVE nesplňuje bezpečnostní normy,“ upozorňuje Lucie Ponertová.

 Na co si dát pozor?

  • Nikdy neprovádějte výstavbu FVE vlastními silami
  • Vybírejte pouze zkušené dodavatele s dostatečně dlouhou historií a odborností
  • Projekt a stavba musí vždy splňovat normy, nezapomeňte při instalaci na budovách zajistit statické posouzení střešní konstrukce (vlastní váha + zatížení sněhem a větrem)
  • Používejte pouze komponenty testované, certifikované nebo s EU prokázáním shody se vzorem
  • Zajistěte revizi při uvedení do provozu a revizi provádějte také průběžně při provozu dle předpisů

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.52 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%
Historie vývoje

 

 


Související články

Nový stavební zákon pod lupou

Nový stavební zákon bude pro všechny typy staveb účinný od 1. července 2024. Jedním ze zamýšlených cílů nové úpravy bylo stavebníkům ulevit a také zrychlit celý povolovací proces. Zaměřme se na novinku v podobě jednotného řízení o povolení záměru – v čem skutečně stavebníkům usnadní život a s jakými úskalími je třeba počítat?

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

13. 05. 2024

Rozhovor: Škoda, že se ze stavebního zákona stalo politikum, je to jen technicistní nástroj

Za tři a půl měsíce by měl kompletně začít platit nový stavební zákon. Objevuje se řada černých scénářů, zda se vše podaří včas stihnout a připravit tak, aby se konečně i v Česku povolovaly stavby rychle a efektivně. Zeptali jsme se proto Jiřího Nouzy, prezidenta Svazu podnikatelů ve stavebnictví, na jeho názor.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Svaz podnikatelů ve stavebnictví

12. 03. 2024

Komentář:  Proč si myslíme, že část nového stavebního zákona bude účinná až později

Co znamená nový stavební zákon pro developery menších až středně velkých projektů? Podívejte se, co vše nová právní úprava od 1. července letošního roku změní, co bude ku prospěchu, a co naopak zatím pokulhává nebo nebylo vyřešeno vůbec. Řada brzd a omezení pro rozvoj stavebnictví v Česku bohužel nadále zůstává. A některé oblasti jsou dokonce […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

29. 02. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *