Video placeholde
Izraelská armáda
Napětí stoupá i na izraelsko-libanonských hranicích (8.10.2023)
Napětí stoupá i na izraelsko-libanonských hranicích (8.10.2023)
Napětí stoupá i na izraelsko-libanonských hranicích (8.10.2023)
Napětí stoupá i na izraelsko-libanonských hranicích (8.10.2023)
28
Fotogalerie

Viliam Buchert: Izraelci půjdou dům od domu, návrat rukojmích může trvat roky. Hamás má podporu i v Evropě

V sobotu proběhl nebývale násilný útok palestinských radikálů proti Státu Izrael. Při něm zahynulo minimálně sedm set lidí a teroristé unesli desítky rukojmí. Počty obětí dále rostou, izraelská vláda mluví o válce a chystá se k mohutné odvetné akci. Povolává do zbraně statisíce vojáků a do oblasti míří americké námořnictvo. Proč k útoku došlo a jaké bude mít dlouhodobé dopady? Hrozí v oblasti široký konflikt? Všechny související otázky jsme probrali s šéfredaktorem Reflexu Viliamem Buchertem.

Sobotní útok se již dočkal řady srovnání. Někdo jej přirovnává k 11. září 2001, jiní k útoku na Pearl Harbor. Mluví se i o paralelách k jomkipurské válce. Všechny tyto paralely svým způsobem sedí. Dosavadní útoky na Izrael nikdy nezasáhly civilní obyvatelstvo v takovém měřítku, v tomto se sobotní jatka podobají jedenáctému září. Zároveň se zdá, že útočníci zastihli izraelské ozbrojené složky nepřipravené. I proto mohlo dojít k takovým brutálnostem. Tady zase pasuje paralela na jomkipurskou válku v roce 1973.

Okolnosti útoku se budou vyjasňovat postupně. Co je jasné již nyní, je, že Izrael odpoví mohutnou odvetou. Zatím probíhá bombardování Pásma Gazy, přičemž izraelská armáda mobilizuje na tři sta tisíc vojáků a rozmísťuje těžkou bojovou techniku podél hranic s Gazou a Libanonem.

Nabízí se otázka, jaké budou reakce ve světě, a to jak od spojenců Izraele, tak od jeho nepřátel. Jak bude probíhat odvetná akce? Jaký bude osud rukojmích? A jaký má Evropa podíl na podpoře palestinských teroristů? Dozvíte se ve videu.