Další ohlédnutí za normalizačním seriálem. Josef Pláteník se musel starat rovnou o Okres na severu

Další ohlédnutí za normalizačním seriálem. Josef Pláteník se musel starat rovnou o Okres na severu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Krátce po první repríze Muže na radnici přišel na obrazovky po seriózním Bavorovi další socialistický hrdina, tentokrát z Okresu na severu. Týdně byly vysílány dva díly – v pátek a v neděli. Poslední, třináctý díl televize uvedla opět pár dní před volbami v roce 1981.

Tentokrát byl hlavním kladným hrdinou seriálu vedoucí tajemník okresního výboru KSČ Josef Pláteník. Seriál diváky pozval sledovat jeho práci i osobní život, i když v případě tohoto seriálu výrazně převažovala práce.

Kdo vlastně byl další seriálový hrdina

Pepa Pláteník byl představen jako člověk, který byl za války v odboji a poté pracoval jako montér. V 50. letech byl ředitelem chemičky. V roce 1965 se stal tajemníkem OV KSČ a v této funkci zvládl i bouřlivé období let 1968-1969. Děj seriálu se odehrává v letech 1978-1981.

Již známý hrdina z Muže na radnici, František Bavor, se celý seriál zasazoval o přestavbu města. Pláteník se napříč celým seriálem snaží, aby se bývalý ředitel Hanych (Petr Haničinec) mohl vrátit do vedení chemického závodu, když byl z této funkce na začátku seriálu odvolán. Pláteník se snaží celou dobu přesvědčit ostatní soudruhy, že Hanych je ten nejschopnější ředitel a byl v souvislosti s havárií v továrně odvolán z funkce neoprávněně.

Seriál zdůrazňuje, že schopnosti všech lidí musí být využity pro budování socialismu. Zajímavé je, že Dietl tentokrát při tvorbě záporných postav sáhl opět do řad komunistů a postavil proti Pláteníkovi chybující soudruhy. Možná se tak přece jen Dietl v rámci možností trochu vzbouřil proti všeobecně prosazovanému obrazu, že do strany si komunisté vybírali jen samé morálně bezchybné kolegy. Ukázal, že i v navenek bezchybně fungujícím komunistickém aparátu byly nedostatky.

Pepa se nebál změn

Pláteník nechá rozpustit vedení okresního výboru Socialistického svazu mládeže, jehož zástupci jsou zde představeni jako skupinka frajerů, kteří se věnují hlavně organizaci různých večírků na podnikových chatách. Ideologická tajemnice OV KSČ (Svatava Hubeňáková) musí odejít z funkce, protože její syn je zatčen za kšeftování s valutami.

Ředitel dolu (Čestmír Řanda) skončí ve vězení, protože rozkrádal podnikové finance, pořádal velké večírky a falšoval hlášení o plnění plánu. Po návratu z vězení skončil u popelářů. Pláteník má spor se svým tajemníkem pro průmysl Vejříkem (Petr Oliva), který se chce stát ředitelem chemičky. Tento tajemník je ukázán jako mladý ambiciózní soudruh, který nemá pro funkci ředitele schopnosti.

I tady by se scenárista Jaroslav Dietl mohl ohradit, že tak poukázal na generaci mladých komunistů, kteří začali dělat kariéru za normalizace. Právě v kontrastu s těmito chybujícími soudruhy je Pláteník ukázán jako vzor všech ctností. Člověk chápavý, naslouchající, ale rázně zasahující proti všem nepravostem. Nejde mu o vlastní zájmy, ale o blaho všech. Stejně jako Bavorovi.

Jde o člověka skromného, žijícího v paneláku. Jezdí starým vozem a víkendy tráví s kamarádem hajným (Jiří Zahajský). Nechce, aby jeho nejbližší měli výhody kvůli jeho postavení ve straně.

Pláteník je moudrý, rozvážný, spravedlivý a čestný. Manželka (Jiřina Švorcová) i dcera (Jarmila Švehlová) jsou učitelky. Pláteník si z počátku nerozumí se svým zetěm (Petr Svojtka), mladým inženýrem, který vidí jako ztrátu času, aby se člověk politicky angažoval. Posléze napětí mezi muži ustoupí, i když jejich životní postoje zůstávají rozdílné. Pláteník podpoří odchod zetě a dcery do Třince, aby mohli začít pracovat ve městě, kde na ně nebude nahlíženo jako na příbuzné tajemníka okresního výboru strany.

Zajímavými postavami se to v seriálu doslova hemží

V seriálu je zajímavá postava novináře Prokopa (Martin Růžek), který byl v roce 1968 šéfredaktorem okresních novin. Pláteník jej pak odvolal z funkce a Prokop pracoval jako zahradník. Pláteník v seriálu vysvětluje, že musel Prokopa vyhodit z funkce, protože se nebyl schopen dobře zorientovat v krizové politické situaci. Nakonec je Prokopovi odpuštěno.

Pláteník vysvětluje svoji teorii o řece, kdy na jedné straně jsou komunisté. Na druhém břehu stojí nepřátelé a v řece ti, kteří pochybili a udělali chybu. O ně se musí strana zajímat, neboť pokud pochopili své chyby, tak je strana zase musí přivést k práci pro socialismus.

Dietl tak trochu zobrazil v této části svůj osud. Na počátku sedmdesátých let byl ze strany vyhozený, ale za několik let dostal nabídku od televize na napsání seriálu o vývoji zemědělství. Když ukázal, že pochopil proměny ve společnosti, práce se mu jen hrnula a televizní tvorbu psal až do své smrti v roce 1985.

Ani v tomto díle opěvujícím režim však nechyběly milostné příběhy. Například Pláteníkova sekretářka Zdena skončí jako svobodná matka, když ji opustí partner (funkcionář SSM). Její další přítel (syn Prokopa) si ji odmítne vzít, když zjistí, pro koho dělá. Ale i on nakonec prozře.

Velké chvály se dočkal Jaroslav Moučka v hlavní roli čestného a pracovitého hrdiny.

Seriál je právě ve vysílání JOJ Family.

Zdroje článku: