Milan Kajínek

9. 10. 2023

Co dnes podle české spisovatelky Kristýny Trpkové ve společnosti chybí, je aktivní „boj proti zlu“, a proto její duo detektivů zásadově rozplétá zločiny, které sepsala ve své trilogii nazvané Stvůra, Vesnice a Vetřelec.

Sedmadvacetiletá maminka tří dětí začala psát svoji první detektivku na mateřské dovolené před narozením třetího dítěte. „Protože jsem se nudila, měla jsem hodné a spavé děti, takže jsem měla dostatek času,“ sdělila spisovatelka deníku Epoch Times.

Hned první její kniha dostala ocenění nejlepší detektivka roku 2021.

Její postavu vznětlivějšího a neurotičtějšího detektiva doplňuje klidnější a cílevědomá vyšetřovatelka. Spolu řeší zločiny, které mají kořeny v současné společnosti.

„Osobně mě trápí násilí na dětech, které náš právní systém nedokáže účinně stíhat a trestat,“ říká Trpková, a proto svá díla využívá k tomu, aby na tento problém upozornila.

Dalším tématem je obecně násilí v rodině, které se může předávat ve vzorcích chování z generace na generaci, které se s ním musejí vyrovnávat a řešit i ve své duši, aby se do podobných vzorců nezapletli i oni sami.

„Do týdne jsem vymyslela zápletku a hlavní kostru prvního příběhu,“ říká spisovatelka. „Držela jsem to pod pokličkou, dokud jsem neměla podepsanou smlouvu.“

Mnoho technických věcí se jí podařilo zpracovat díky studiu dat na internetu a kniha byla hotová za tři a půl měsíce. Ale kniha se povedla, vydalo ji nakladatelství Kalibr a získala za ní Cenu Jiřího Marka. Ve svých 26 letech se tak stala nejmladší držitelkou ocenění.

„Šla jsem do toho, že to jenom vyzkouším, a dnes se s tím opravdu uživím,“ říká Kristýna Trpková.

Od mládí četla detektivky. V rodině během dětství zažívala dvougenerační násilí. „Dědeček byl agresor a maminka si potom našla úplně stejného muže, tatínek byl agresor také,“ říká spisovatelka.

Její manželství je však klidné a dokázala se během výchovy dětí stát úspěšnou spisovatelkou. Doma nemá televizi a nesleduje příliš široce zpravodajství.

„Moje třetí dítě bylo nejhodnější ze všech, a po jeho porodu jsem napsala další dvě knížky,“ říká spisovatelka. Když děti povyrostly, intenzivnímu psaní bylo konec. Nyní píše už pouze „pár dní v týdnu“.

Na jaře 2024 vyjde její další kniha, která už bude samostatný nový příběh, který nebude navazovat na původní trilogii. „Bude to thriler, který jsem dávala dohromady asi šest měsíců,“ prozrazuje autorka.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Nenápadná skupina voličů, která by mohla rozhodnout prezidentské volby v Americe
Nenápadná skupina voličů, která by mohla rozhodnout prezidentské volby v Americe

Mezi protrumpovskými voliči je mnoho těch, kteří v minulosti nikdy nevolili nebo volili jen zřídka, řekl Baris.

Zemi zasáhla geomagnetická bouře nejvyššího stupně, přinesla polární záře
Zemi zasáhla geomagnetická bouře nejvyššího stupně, přinesla polární záře

Zemi zasáhla v pátek geomagnetická bouře nejvyššího stupně. Uvedl to podle agentury AFP americký Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA).

Protest bude, shodli se zemědělci. Do Prahy vyjedou 22. května
Protest bude, shodli se zemědělci. Do Prahy vyjedou 22. května

Šéfové zemědělských nevládních organizací, kteří zastupují téměř všechny zemědělce v Česku se dnes shodli, že půjdou opět protestovat do Prahy.

Středoškoláci po úspěchu v soutěži v NASA představili svůj projekt premiérovi
Středoškoláci po úspěchu v soutěži v NASA představili svůj projekt premiérovi

Projekt středoškoláků, který uspěl ve finále mezinárodní soutěže Conrad Challenge v ústředí americké vesmírné agentury NASA v Houstonu, dnes studentský tým představil premiérovi Petru Fialovi.

Moje geniální řešení manželčiných starostí
Moje geniální řešení manželčiných starostí

Moje žena je úžasná. Vstává hodiny před sluncem, medituje, studuje, cvičí, má za sebou celý den v práci, stará se o nemocného otce a pak se stará o domácnost (kterou máme společnou) a pracuje dál.