Hlavní obsah

Dovážených ojetin je méně, i jim však vládne Škoda

Foto: Dalibor Žák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dovoz ojetých aut za tři čtvrtletí letošního roku meziročně klesl o 6,5 procenta na 118 453 vozů. Jejich průměrné stáří stagnovalo na 10,7 roku. Podíl vozů starších deseti let se snížil o 1,7 procentního bodu na 49,4 procenta. Vyplývá to z údajů Svazu dovozců automobilů.

Článek

Nejvíce dováženou značkou byla domácí Škoda s 25 802 vozy, následuje Volkswagen s 23 112 kusy a třetí je tradičně Ford s importem 8 384 ojetých aut. Na dalších místech jsou prémiové německé značky BMW, Mercedes-Benz a Audi.

„Všechny měsíce letošního roku s výjimkou srpna byly v dovozech slabší. Při stejném vývoji ve zbývajícím čtvrtletí by se mohl celkový letošní počet dovezených ojetin oproti loňsku snížit až o 10 00 vozů. To by byla dobrá zpráva, protože jde stabilně o vozy starší deseti až 15 let, jež setrvale zhoršují věkový průměr tuzemského autoparku, který se nyní pohybuje kolem 16 let. A navíc jde o auta, jejichž koupě je kvůli různým trikům dovozců na trhu standardně nejvíce riziková, uvedla generální ředitelka skupiny Aures Holdings Karolína Topolová.

Od ledna do konce září si Češi dovezli také 108 ojetých ferrari, 84 maserati nebo 21 luxusních rolls-royců. Oblíbeným dovozním artiklem byl rovněž východoněmecký trabant s 54 dovezenými kusy nebo terénní vojenský willys s 11 exempláři.

Prodej nových osobních aut ve stejném období vzrostl o 16,5 procenta na 167 564 vozů. V září byl růst o 15,5 procenta.

Související témata:
Načítám