Rybník Velký Žďárský čeká odbahnění a úpravy okolí. Návrh má však i kritiky

  8:38
Kus divoké přírody, přitom jen kousek od centra Žďáru, skýtá rybník Velký Žďárský, mezi obyvateli města známý spíš jako Horní, nebo ještě častěji „Horňák“. O přítomnosti vodní plochy u rušné křižovatky Brněnské a Novoměstské ulice vědí ale hlavně místní, řidiči projíždějící kolem jej mohou za hradbou zeleně sotva zahlédnout. To se ale má změnit.

Město plánuje nádrž odbahnit a poté upravit i její okolí, aby se stalo vyhledávaným místem pro procházky a relaxaci u vody. Mezi návrhy, jak by mohlo okolí vodní plochy vypadat, nechybí třeba přívoz na ostrůvek či vyhlídková mola.

Hlavní funkcí „Horňáku“ je zadržování dešťové vody z blízké průmyslové zóny. „Rybník je ale již hodně zanesený bahnem. Doteď se tam navíc chovaly ryby, čemuž odpovídá i kvalita vody,“ shrnul žďárský starosta Martin Mrkos.

Velký Posměch. Žďár zkouší na druhý pokus opravit rybník, o milion dráž

Od rybochovu již město ustoupilo a cílem radnice nyní je, aby se nádrži vrátila její plná retenční funkce. „V minulosti při přívalových deštích dokonce hrozilo, že rybník přeteče a zaplaví Smetanovu ulici,“ zdůvodnil nutnost zásahů starosta.

Potenciál klidové zóny

Po odbahnění pak přijdou na řadu další kroky. „Je to rybník prakticky v centru města, má tedy potenciál vytvoření klidové a odpočinkové zóny,“ konstatoval Mrkos.

Město už má k dispozici studii, jejíž autorkou je brněnská architektka krajinářka Lucie Radilová. Dokument, zveřejněný na městském webu saarplan.cz, nastiňuje možné úpravy a doplnění rybníka Velký Žďárský a jeho okolí. „Hlavním cílem návrhu je zpřístupnit vodní plochu a posílit pobytové a rekreační funkce území,“ uvádí autorka studie. Základ je podle ní propojení celého obvodu rybníka sítí pěších cest včetně zkratek a pěšin, jež zpřístupní prostor z více míst a umožní různé rekreační aktivity.

Ze severu, kde se nachází autobusová zastávka, je navržena brána tvořící vstup do lokality a také vyhlídkové molo s altánem nad vodní hladinou. Přístup k vodě ze stávající hráze mají zase zlepšit posedové schody. Největší plochu z řešeného území pak zaujímá takzvané východní nábřeží – ve směru od zahrádkářské kolonie. Ve studii se tam počítá s „obytným břehem“.

„V rámci něj je osazeno velké pobytové molo u hladiny rybníka a pobytové schody a platformy. Součástí je dětský herní prvek – sestava potůčků a přehrad s drobnými lávkami a pumpami. V severní části je altán s lavicí pro možnost soukromějšího posezení a meditace na vodní hladině,“ popsala Radilová.

Zázemí pro vodní ptactvo

Asi nejvýraznější zvažovanou změnou je vybudování přívozu v jižní části „Horňáku“, jenž by umožnil přístup na ostrůvek. Právě tento nápad však po zveřejnění na sociálních sítích vyvolal rozporuplné reakce.

Právě ostrov s bujnou vegetací, nedostupný predátorům, je zázemím pro mnoho druhů vodního ptactva. „Dnes tu hnízdí labutě, husice nilská i kačeny, na ostrově pravidelně nocují ptáci, je to takový ráj na zemi a někdo z toho chce udělat tento Disneyland,“ vyjádřil se k záměru na městském Facebooku Aleš Krabec.

Radnice ale upozornila, že jde pouze o návrhy. „Veřejnosti studii v této fázi představujeme, abychom dostali zpětnou vazbu, a mohli případně zapracovat vhledy místních a Žďáráků obecně, protože pro ně tento prostor vzniká,“ vysvětlila mluvčí města Blanka Sobolová s tím, že i Agentura ochrany přírody a krajiny má studii k dispozici.

„Se správou chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy (CHKO) se nad ní v brzké době sejdeme, ještě před projektováním a úředním povolováním. I přesto, že rybník není v zóně CHKO. Jejich názor je pro nás důležitý, protože Žďár je město uprostřed přírody, a chceme, aby takovým zůstal,“ dodala mluvčí.

Setkání s občany, kde bude přítomna autorka studie i zástupci města, se koná zítra od 17 hodin. Sraz je na cestě u rybníka nad volejbalovými kurty.

19. července 2023