Mobil bez bakterií a fasáda bez graffiti. Brněnští experti na Noci vědců představili samočisticí povrchy

10. říjen 2023

Páteční noc byla pro české výzkumníky sváteční. Už po devatenácté totiž připravili Noc vědců a na ní přes dva tisíce experimentů, přednášek, výstav a prohlídek. To vše pro desetitisíce návštěvníků, mezi kterými byl i reportér Experimentu Michal Šafařík. Ten se vypravil na brněnské Vysoké učení technické, kde ho – stejně jako další návštěvníky – zaujaly hlavně samočisticí materiály z expozice tamní chemické fakulty.

U stánku ústavu fyzikální a spotřební chemie stojí Radim Bartoš a má před sebou laboratorní sklíčka, jaká asi všichni známe z hodin chemie. „Jsou potažená tenkou vrstvou oxidu titaničitého, který má samočisticí schopnost, takže při ozáření pomocí UV paprsků ničí různé nečistoty,“ popisuje, v čem jsou jedinečná.

Stačí UV záření a trochu trpělivosti

A na důkaz hned společně provedeme jednoduchý pokus. Sklíčko jsme zašpinili a zkusíme ho ozářit. Sklíčko by se mělo začít odbarvovat, a tudíž čistit. Napřed je ale potřeba vložit ho do reaktoru, konkrétně do krabičky o rozměrech asi 10 krát 10 krát 5 centimetrů.

Sklíčko před ozářením ultrafialovým světlem a po něm

„Na víku jsou umístěny LED diody, které mají vzorek ozařovat. Na povrchu sklíčka pak dochází k chemickým reakcím, které vedou k postupnému rozkladu až na finální oxid uhličitý a vodu,“ vysvětluje Radim Bartoš. Voda se vypaří a do ovzduší se uvolní i CO2.

Na monitoru počítače přitom sledujeme graf, který znázorňuje, kolik světla zašpiněným sklíčkem prochází, a tedy i jak se čistí. Jakmile spustíme ozařování, křivka začíná klesat. Po deseti minutách je skvrna na sklíčku sice stále patrná, ale je už o poznání slabší, průhlednější.

Tato technologie se používá třeba na fasádách domů. UV záření ze slunce na nich díky tomu likviduje třeba plísně, ale může tak odstranit například i graffiti.

Hygienický mobil

Hned vedle na tom samém stánku má Vojtěch Dobiáš telefon, jehož displej je z poloviny potáhnutý speciální fólií s antimikrobiální a antivirovým účinkem. Mobilní telefony jsou obrovským zdrojem nežádoucích mikroorganismů a díky této fólii už by nemusely být z hlediska rizika infekce tak nebezpečné.

Vojtěch Dobiáš a Radim Bartoš z Ústavu fyzikální a spotřební chemie FCh VUT

Když telefon vezmete do ruky, otisky prstů sice na fólii zůstanou, ale pokud na ni bude svítit světlo, viry a bakterie, které na displeji zůstaly, se zničí. Stačí obyčejné světlo, popisuje Vojtěch Dobiáš. Ve fólii se pak začne vytvářet tzv. singletní kyslík.

„To je kyslík, který má jinak uspořádané elektrony v molekule a oproti tomu běžnému kyslíku, který dýcháme, je vysoce reaktivní. Díky tomu může bakterie a viry inaktivovat neboli zničit,“ dodává vědec, který fólii vyvíjí v rámci své disertační práce na VUT v Brně. Jeho samočisticí povrch je světovou novinkou.

A právě seznamování veřejnosti se současnou českou vědou je hlavním cílem Noci vědců. Výzkumníci po celé republice letos uspořádali přes dva tisíce ukázek přednášek a prohlídek.

autoři: Michal Šafařík , and
Spustit audio

Související