Letos jsem konečně i já poprvé absolvovala sezónní práce v zahraničí. Díky kontaktům přátel jsem se rozhodla pro sběr hroznů ve francouzské Champagne. Zpětně po návratu do Čech, jsem si uvědomila, že mnoho strastí a nečekaných komplikací, které jsem na sběru zažila, bych si ušetřila, kdybych měla po ruce nějaký článek, který mi fungování sběrů přiblíží. Jak se totiž ukázalo, moje původní očekávání se dosti rozcházela se skutečnou situací. A tak jsem se rozhodla takový článek sepsat sama, abych vám všem, co uvažujete o sběrech v Champagne, alespoň částečně přiblížila, co od toho očekávat.

Na co se připravit, než se vrhnete do myšlenky na sbírání vína ve Francii 

Hned zkraje je potřeba zdůraznit, že sběr hroznů v Champagne má svá specifika, která se mohou sezónu od sezóny měnit. Šampaňské, které se v této oblasti z hroznů vyrábí, je exkluzivní zboží. Má proto od Evropské unie přidělené kvóty, které zajišťují, že bude vyroben jen určitý omezený počet lahví, který je pro každý rok fixní. To pak znamená, že i když je úroda dobrá a výnos velký, nevyplývá z toho automaticky delší a lepší sběračská sezóna. Právě naopak. Pokud je víno kvalitní a je ho dostatek, tak se potřebné množství nepřesahující limit kvót, nasbírá poměrně rychle. Je tedy třeba počítat, že sbírat můžete jen pár dní, ale při horším výnosu i dva týdny. Kromě toho se začátek samotné sezóny může hodně posouvat dle počasí a stavu vinic. Je možné, že dva dny před plánovaným začátkem zjistíte, že se celý sběr posouvá o týden. A i ve Francii vás může zaskočit posun sběru o den nebo dva. Počítejte s tímto při vašem plánování, pokud nedokážete být dostatečně časově flexibilní, může to pro vás být velmi nepříjemná komplikace. 

Ale jak se na samotný sběr vlastně dostat?

Asi je pár hipíků a představují si, že i takový byl vlastně celý začátek fenoménu sběrů, kteří přijedou do Francie na blind a obchází vinaře s poptávkou po práci. Jaká je v současné době úspěšnost takovýchto pokusů, si opravdu netroufnu říct. Sběr hroznů v Champagne má své určitá dlouhé roky zajeté zvyklosti. Zaprvé byste si měli uvědomit, že Češi společně například s Rumuny a dalšími národy platí ve Francii za levnou pracovní sílu a dle toho se k vám bude přistupovat. Většina sběračských skupin podléhá jednomu Francouzi, který zajišťuje domluvu s vinaři. Skupiny jsou rozmístěné po kempech, odkud se pak vyjíždí přímo na vinice. Kromě jednoho nemají Češi žádný svůj stálý kemp, takže nečekejte zázraky. V kempu může být od tří sběračských skupin až po skoro stovku lidí. Sběračů bývá opravdu hodně a letos byl dokonce rekordní počet. Nejlepší strategií je tedy se poptat přátel, zda neví o někom, kdo už v Champagne sbíral a plánuje jet znovu, a pokud je místo přidat se k němu nebo rovnou získat kontakt na někoho, kdo jezdí jako vedoucí sběračských skupin. Pokud vím, tak žádné oficiální stránky nenajdete a celé je to čistě o známostech. Ale narazit na člověka, co byl sbírat ve Francii hrozny, je dost snadný úkol. Zvlášť pokud se pohybujete v hippie, techno nebo punk komunitě. 

Pokud se vám tedy podaří zajistit si místo v některé sběračské skupině, už je potřeba jen buďto disponovat vlastním autem, kterým se dopravíte do příjezdového kempu, nebo se k někomu do auta přidat. Dá se samozřejmě dostávat i dalšími dopravními prostředky, ale počítejte s tím, že taková doprava bude daleko náročnější. Kempy jsou vždy mimo jakákoliv velká města nebo města vůbec a místní hromadná doprava – pokud neumíte francouzsky – pro vás bude španělská vesnice. Proto se rozhodně vyplatí disponovat vlastním autem, protože zkušenost je taková, že lidí bez auta je vždy zákonitě více než těch s autem. Jen počítejte s tím, že doprava do Francie a potom zpět do Čech není hrazená. Na pohyb mezi kempem a vinicemi pak můžete dostat příspěvek na pohonné hmoty, ale ten se schvaluje individuálně podle nutné délky dojezdu.

Jak samotný sběr funguje?

Sbírá se po skupinách, které mohou být velikostně od 11 do 20 lidí. Stříhá se tak, že na jeden řádek je vždy dvojice pickerů = střihačů. Ti stříhají do kbelíků, které se následně po naplnění vysypávají do beden. Dle velikosti skupiny je jeden nebo dva bedňáci, kteří se starají o vychystávání prázdných beden do řádků na sesbírané víno a odvoz beden plných z řádku na místo svozu, kde je již vinařovi pomocníci nakládají na traktor. Výdělek za den se odvíjí od počtu nasbíraných kil hroznů, které se pak dělí mezi počet lidí ve skupině rovným dílem. Většinou se cena za kilo pohybuje okolo 16 až 20 centů. Skupina si průběžně počítá odvezený počet beden, které alespoň orientačně pomohou určit výdělek. Je potřeba si pak vždy po skončení práce před odjezdem z vinice nechat potvrdit podpisem od vývozce, že skutečně odvezl tolik a tolik beden. Druhý den pak dostanete papír s naváženým výnosem za den předchozí. 

Na sběr se vstává většinou okolo 6:00 hod. ráno, jelikož je potřeba být už v 7:00 hod. na vinici. Vstávání se samozřejmě přizpůsobuje tomu, jak daleko musí ráno skupina dojíždět z kempu na vinici. A konec sběru je většinou okolo 17:00 hod., avšak není výjimkou, že na vinici zůstanete až do setmění. Někdy se dokonce dělají i noční sběry při baterkách. Ty jsem já osobně ale nezažila. Co se pak týče počasí a teplot, tak lze očekávat vše snad kromě sněhu a mrazu. Sezóna se dle toho, jak rychle hrozny dozrají, pohybuje mezi koncem srpna a začátkem září. Navíc se sbírá za každého počasí. Kromě toho jediný omluvitelný důvod, proč ten den nebudete sbírat, je nemoc. Pokud nedej bože zaspíte, pravděpodobně tím rovnou s prací končíte.

Vzhledem k tomu, že sběr probíhá od brzkých ranních hodin, je nutné si dělat nákupy minimálně den dopředu. Ráno obchody ještě otevřeno nemají a v hodinách oběda jsou všechny zavřené kvůli pauze, v neděli pak mají všechny obchody zavřeno celý den. S tím souvisí i to, že má smysl si navařit večer před dalším sběrem, pokud netoužíte jíst jen bagety se sýrem nebo čínské polévky. Na vinici na žádné kuchtění čas není. 

Bohužel s tím, že byste během sběrů mohli provozovat dumpsterdiving moc raději nepočítejte. Volný čas je velmi omezený a když se ke kontejnerům dostanete, s největší pravděpodobností tam už byl někdo před vámi. Takže i když by se ve Francii dalo takto dobře ušetřit na nákupech potravin, pravděpodobnost úspěchu je nízká.

Časová náročnost práce tak znamená i to, že během trvání sběrů na nějaké výletování po okolí můžete rovnou zapomenout.

Na co dbát, pokud vás život ještě neomrzel?

Zásadní je mít na vinici s sebou dostatek vody, pokrývku hlavy a vlastní rukavice. Není nic nepříjemnějšího než si střihnout do prstu, protože rána se pak při neustálém kontaktu s vinnou šťávou příliš dobře nehojí. Při slunečném počasí je důležitá taktéž ochrana opalovacím krémem, protože spálit se, když jste celý den vystaveni slunci, je velmi jednoduché. Vyplatí se mít s sebou pro všechny případy i pláštěnku do deště a gumáky. Obecně se vyplatí sbírat v uzavřené obuvi, protože ve vinici se bohužel objevuje nejrůznější „bordel“ a ostrý plevel.

S čím dopředu počítat?

Připravte se na polní podmínky, spát budete ve vlastním stanu nebo autě. Sprcha v kempech je i teplá, ale ne vždy, a dosti provizorní, jelikož se staví až během sběrů. Na nádobí je pouze studená voda. Pitná voda je zajištěná v litrových PET lahvích. V kempu bývá někdy komunitní sporák, ale většinou je nutné mít vlastní plynový vařič i z důvodu dlouhých front na vaření. Rozhodně je třeba mít vlastní nádobí. Záchody jsou ve většině kempů pouze suché vícemístné kadibudky. 

Myslím, že není nutné úplně zdůrazňovat, že na konci sběračského dne budete celí ulepení a špinaví, a tak uvítáte příjemnou koupel v řece Marně, kam se většina sběračských skupin po práci jezdí zrelaxovat. Zastávku u řeky lze využít i k praní oblečení, jinou možností je prát ve sprše nebo placených veřejných pračkách. 

Pokud jste kuřáci, mám pro vás nemilou zprávu. Tabák i cigarety jsou ve Francii extrémně drahé. Takže vlastní zásoby z Čech jsou jistota. Další hodně drahou komoditou jsou ve Francii pohonné hmoty, jezdit bez finančních zásob a čekat na vyplacení zálohy je tak neproveditelné.

Můj osobní tip je vzít si s sebou, pokud to jde, i kolo, se kterým můžete provádět nezávislé delší přesuny mimo kemp.

Takovou nepříjemnou záležitostí některých kempů jsou roztoči sametky. Ti milují zpocená místa vašeho těla. Takže se vám mohou objevit kousance hlavně v oblasti třísel a podpaží. Na ošetření kousanců se doporučuje éterický olej například z levandule.

Abych ale nebyla jen negativní, je nakonec celý sběr super společenský zážitek, při kterém poznáte spoustu nových zajímavých lidí. Stojí to za to i jako zkušenost s prací mimo vaši zemi a případné tipy, kam jinam do světa za prací. Pokud vás tedy nic z výše popsaného neodradilo, tak směle do toho a příští rok možná na viděnou v Champange! A hlavně sběru zdar!