Desková hra Evakuace

Fox in the Box vydá Evakuaci

5. 10. 2023
Zdroj náhledu: Fox in the Box

Jeden z největších hitů právě probíhajícího veletrhu deskových her v německém Essenu se dočká české lokalizace od vydavatelství Fox in the Box. Autorem hry Evakuace je Vladimír Suchý, který stojí i za peckami, jako jsou Podmořská města, Messina 1347, Truhlaříci s.r.o. nebo Aldebaran Duel. V původní anglické verzi hra vyšla pod jeho vlastním vydavatelstvím Delicious Games.

Evakuace je hra pro 1–4 hráče od 12 let a na jednu herní partii budete potřebovat 60–150 minut. Nádherný vizuální styl jí vdechl český ilustrátor Michal Peichl. Ten ilustroval nejen výše zmíněné Truhlaříky s.r.o. a Messinu 1347, ale také Akvárko nebo Galileo Galilei, kterou se chystá vydat nové české studio Pink Troubadour.

V Evakuaci se ocitnete v daleké budoucnosti naší planety, na které kvůli intenzivnímu slunečnímu záření začíná být velmi nežitelně. Během pouhých čtyř kol musíte přestěhovat co nejvíce infrastruktury a obyvatel na bezpečnější planetu. Jak je u Vladimíra Suchého dobrým zvykem, jde o komplexní euro hru, která hráčům pořádně zavaří mozkové závity. Unikátní na ní je, že hru začínáte s plně funkční ekonomikou a spoustou zdrojů. Postupně musíte tuto ekonomickou infrastrukturu rozložit a v co nejlepším stavu ji znovu vybudovat na nové planetě. Během hry musíte velice dobře plánovat, jaké akce budete dělat na které ze dvou planet. Zdroje z jedné planety totiž na té druhé použít nemůžete. Pokud si vše dobře naplánujete, podaří se vám zvýšit produkci tří různých zdrojů na nové planetě na osmou úroveň a zároveň zabavíte obyvatelstvo přístroji na virtuální realitu, okamžitě vyhrajete.

Pro mě osobně je Evakuace jedna z nejočekávanějších her letošního roku. V české lokalizaci bychom se jí měli dočkat již před Vánoci, nejpozději však v první čtvrtině roku 2024.

Zdroj: Vladimír Suchý

Simona Rex

Mládí propařila ve společnosti her Diablo, Fallout a MMORPG Ragnarok Online. Na vysoké se prohloubila její láska k deskovkám. Přes fázi hraní pouze párty her a fillerů se dostala k hrám atmosférickým a odmítání čehokoliv, co jen vzdáleně připomínalo euro hru. Nakonec vzala na milost i ty a dnes je deskoherní „omnigamer“. Mezi její největší lásky patří Glorantha: The Gods War, Mars: Teraformace, série Evolution, 51st State, Studená válka a Milostný dopis.

Sledujte nás:

© 2024 Gaming Professors, Všechna práva vyhrazena.