Hlavní obsah
Lidé a společnost

Starší a rozvedená Marga svedla šéfa gestapa. Heinrich Himmler se za vzhled své manželky styděl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Ilustrační foto

Nebyla tak krásná, jako ženy manželových podřízených. Ani Himmlerově rodině se nelíbila a oblíbená nebyla ani u jeho kolegů. Margarete Himmlerová ale svého muže milovala a dokonce mu tolerovala i milenku a nemanželské děti.

Článek

Zdravotní sestra s vlastní klinikou

V roce 1893 se v tehdejším Západním Prusku narodila Margarete Bodenová. Její otec byl movitým statkářem a kromě Margarete měl ještě další tři dcery a jednoho syna. Margarete, které všichni říkali zkráceně Marga, navštěvovala dívčí střední školu a během první světové války pracovala jako zdravotní sestra ve vojenské nemocnici. Potom provozovala kliniku v Berlíně, což si mohla dovolit díky otcově finanční podpoře. Zajímala se ale také o homeopatii a léčitelství, což byly věci, které měla Marga společné se svým budoucím druhým manželem. Před Heinrichem Himmlerem totiž byla už jednou vdaná, ale manželství vydrželo jen krátce a brzy následoval rozvod.

O 7 let starší a rozvedená

Svého skutečně osudového muže potkala až v polovině dvacátých let. Blízký přítel Adolfa Hitlera Heinrich Himmler byl o sedm let mladší a před ženami se choval nesměle. Mohlo za to jeho nízké sebevědomí, jelikož si dobře uvědomoval, že není žádným krasavcem. Na Margarete se mu líbily její blond vlasy a modré oči a byla to právě ona, která se stala jeho první milenkou. Starší a zkušenější žena ho prostě svedla. Za dva roky po seznámení se konala svatba, kterou ale ženichovi příbuzní bojkotovali. S rozvedenou a starší Himmlerovou nevěstou se nikdy úplně nesmířili.

Neoblíbená

Po svatbě Marga prodala svůj podíl na berlínské klinice a s manželem zakoupili hospodářství. Narodila se jim dcera Gudrun, kterou otec zbožňoval. Později ještě manželé adoptovali syna Gerharda, jehož zabitý otec byl vysokým představitelem SS. Na domácnost i na děti ale byla Marga téměř sama, jelikož její muž začal strmě stoupat po kariérním i společenském žebříčku, a to s sebou neslo i spoustu povinností. Stal se pravou rukou Adolfa Hitlera, šéfem gestapa i říšským ministrem vnitra. Pro svou rodinu koupil luxusní vilu u jezera, kde se ovšem zdržoval jen málo. Při oficiálních příležitostech byl v přítomnosti své ženy v rozpacích. Styděl se za její vzhled, který nedosahoval krásy manželek jeho kolegů a podřízených. Všimla si toho i Lina Heydrichová, která Margu neměla ráda. Oblíbená nebyla ani u dalších žen manželových spolupracovníků. Prý byla tvrdá a chladná.

Tolerovaná milenka

O tom, že si Heinrich Himmler našel mladou milenku, se Marga dozvěděla až po delší době. Ranilo ji to, ale rozhodla se manželův vztah kvůli dceři tolerovat. Z románku se sekretářkou se Himmlerovi dokonce narodily dvě nemanželské děti a nevěrný manžel s nimi sdílel i společnou domácnost. Během druhé světové války zdravotnice Marga pomáhala s provozem vojenské nemocnice a také navštívila koncentrační tábor v Dachau, aby si zde prohlédla místní bylinkovou zahradu. Přitom později tvrdila, že o nacistických zločinech nic nevěděla.

Zatčená a propuštěná

Marga Himmlerová svého manžela naposledy viděla v dubnu 1945. Jeden z organizátorů hromadného vyvražďování Židů se po válce snažil z Německa uprchnout. Při útěku byl však zajat a spáchal sebevraždu kyanidem. Marga byla spolu s dcerou Gudrun zatčena a držena v internačních táborech v Itálii, Francii a Německu. Obě ale byly propuštěny na svobodu, protože se neprokázalo, že o plánovaných projektech svého manžela a otce něco věděly. Marga se odstěhovala ke své sestře a svá poslední léta strávila s dcerou Gudrun v Mnichově. Tam také v srpnu 1967 ve svých 73 letech zemřela.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz