Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ředitel skončil kvůli účetnictví, tvrdí město. Je to politika, namítá opozice

  11:05
Výběrové řízení na nového ředitele jihlavské městské příspěvkové organizace Brána Jihlavy je v polovině. Radní města stávajícího ředitele Jakuba Demla odvolali k 11. září. Názory hlavních aktérů na to, co vedlo k nepříliš obvyklému kroku v historii krajského města posledních let, se různí.

Sám stávající ředitel městské příspěvkové organizace Brána Jihlavy Jakub Deml v podstatě nezpochybňuje, proč byl odvolán, ale vadí mu načasování odvolání v době příprav na předvánoční program. | foto: Foto Jakuba Demla: Forum Jihlava, koláž: Tomáš Blažek, MAFRA

Zní dva základní hlasy. Opoziční názor míní, že odvolání Demla bylo politikum, kterým stávající vedení města provedlo „nápravu poměrů“ v často kritizované organizaci Brána Jihlavy, prosazené a zřízené bývalým vedením města.

Naopak oficiální hlas z nynější městské vládnoucí garnitury říká, že Deml skončil kvůli vážným pochybením v ekonomice organizace a nezvládnutí standardních procesů jejího řízení.

A co na to sám odvolaný Deml? „Veřejnost by mohla nabýt představy, že jsme tam bůhvíco dělali s penězi, strkali si něco bokem, ale i veřejnosprávní kontrola potvrdila, že nic takového se zde nedělo. Nešmelili jsme, nekradli jsme. Byli jsme špatní úředníci, to je fér říct. Ale učili jsme se to. Většina chyb, které nám byly vytýkány, se staly v roce 2022 a sám jsem ještě před kontrolou přijal řadu nápravných opatření, aby se neopakovaly,“ řekl nyní MF DNES Deml.

Jihlavští radní Demla odvolali na svém zasedání 7. září poté, co už předtím s vedením organizace řešili několik nesouladů či nezdarů. Nyní organizaci dočasně řídí její ekonomka Věra Kopecká. Výběrové řízení na nového ředitele by mělo skončit do 16. října.

Kemp Nomád. Škodu Šedivý nechce vyčíslit

Jednou z oficiálně uvedených příčin Demlova odvolání byl podle vyjádření náměstka primátora Richarda Šedivého (ANO) dlouhodobý problém se špatnou komunikací s jednotlivými odbory magistrátu. „Jako příklad mohu zmínit pozdní žádosti o stanoviska, žádosti o zábory či odevzdávání úkolů přes komunikační portál příspěvkových organizací. Opravdu vážné důvody byly uvedeny v protokolu o výsledku veřejnosprávní kontroly,“ uvedl Šedivý.

Zjištění se týkala nezveřejňování smluv v registru, nedodržování směrnic, nefungující řídící kontroly, nedodržování ceníků či zkreslení účetní závěrky a z toho plynoucí její neschválení vedením města.

Mezi kritizovanými projekty Brány Jihlavy vyčnívá krach akce Kemp Nomád. „Kemp nebyl vůbec realizován z důvodu manažerského selhání, protože se nepodařilo včas vyřídit potřebná povolení,“ vyjádřil se Šedivý v oficiální zprávě z 19. září. O dva týdny později stejný náměstek dodal: „Prokazuje se nyní, že to, co jsem tam tehdy psal, je pravda.“

Kemp Nomád podle Šedivého byl také prozatím jediným projektem Brány Jihlavy, u kterého prokazatelně vznikla finanční škoda. „Tam vznikla, ale nebudu ji teď vyčíslovat. Kempové vozy, kde měli nocovat návštěvníci Nomád Kempu, byly už nasmlouvané a to už nešlo zrušit, v tom je ta ztráta. Další náklady s tím spojené zatím vyčíslené nemáme,“ řekl Šedivý.

Jiné neodvolávali, Demla ano

Brána Jihlavy má 19 zaměstnanců a řadu externistů. Letos hospodaří s rozpočtem přibližně 30 milionů korun včetně asi 6 milionů na vánoční program. Organizace vznikla v roce 2021, Deml byl jejím prvním ředitelem. Spravuje městská zařízení a památky, jako je Dům Gustava Mahlera, Jihlavské podzemí, Galerie Nonstrop v Malé Lazebnické a Brána Matky Boží, nyní rekonstruovaný Dům Masarykovo náměstí 21. Pořádá městské kulturní akce a spoluvytváří a propaguje nabídku města pro turisty.

Na jaro příštího roku Brána Jihlavy chystá otevření nového kulturně vzdělávacího centra v Domě Masarykovo náměstí 21, kde bude sídlit také Jihlavský architektonický manuál propagující jihlavskou architekturu a místní kulturní dědictví.

Brána Jihlavy také nastartovala průvodcovské služby po městě i akce jako Boží Food Fest, KutilFest, sobotní farmářské trhy či Kapří den, navazující na starou městskou tradici. Rozjela informační portál DoJihlavy.cz.

Bývalá primátorka a nynější zastupitelka Karolína Koubová (Piráti a Fórum), která vznik Brány Jihlavy iniciovala a prosadila, se domnívá, že nynějším vedením města uvedené důvody Demlova odchodu skutečně k jeho odvolání nemohly vést. „U ostatních vedoucích pracovníků za dobu, co jsem mohla sledovat, se děly mnohem horší věci a nikdo je neodvolával. Jakub Deml byl odvolán proto, že byl nepohodlný. Je to politické rozhodnutí. Do takové organizace, jako je Brána Jihlavy, se nikdo moc nepohrne, takže ta organizace je v nebezpečí, jak bude v dalším půlroce fungovat,“ obává se Koubová.

Exprimátorka nezpochybňuje, že Brána Jihlavy měla problémy ve vedení ekonomiky. „To vůbec nerozporuji, ale ten audit se věnoval roku 2022 a věci v něm popsané už byly napraveny. Za ty tři roky se tam vystřídali čtyři ekonomové, kteří tu situaci nezvládli. Až nyní se našla paní, která se tomu věnuje naplno, a ty chyby jsou odstraněny.“

Ve špatném čase, bez reálného důvodu

Problémem je podle Koubové načasování Demlova odvolání v době přípravy vánočního programu, která je pro Bránu Jihlavy nejnáročnější. „Je to odvolání ve špatném čase bez jakéhokoli reálného důvodu,“ míní Koubová. „Věřím, že dojde k bezproblémovému předání agendy, projekty jsou nastartovány a nemyslím si, že by došlo odchodem pana ředitele k jejich ohrožení,“ věří naopak Šedivý.

Brány Jihlavy, respektive přímo Jakuba Demla se pro mnohé překvapivě zastal bývalý zastupitel za Fórum Miroslav Tomanec, někdejší štiplavý kritik Koubové, dokud byla primátorkou. „Jako kritik předčasného zřízení této organizace (Brána Jihlavy – pozn. aut.) musím opravdu smeknout, Jakube, před tvojí prací a před tím, co se za krátkou dobu podařilo. Jaké akce jste přinesli, jaké lidi jsi dokázal zapojit, jakou instituci se podařilo stvořit,“ napsal Tomanec na Facebook krátce po Demlově odvolání.

„Nevycházel jsem z údivu, jak město příjemně ožívalo, jaká kreativita tu najednou byla. Ostatně tvoje odvolání současnou nechutnou vládnoucí garniturou je pro tebe tím nejlepším vysvědčením a znamená jenom jediné – byl jsi dobrým ředitelem. Což tahle parta dobře ví – ovšem lákadlo další politické trafiky pro blízké je příliš silné,“ vyjádřil se bez servítků Tomanec.

Organizace je zbytečně v provizoriu

Sám Deml v podstatě nezpochybňuje, proč byl odvolán, ale vadí mu načasování odvolání v době příprav na předvánoční program. „Já nezpochybňuji ta procesní a formální pochybení, která jsou neoddiskutovatelná, ale organizace je nyní zbytečně v provizoriu. Zatěžuje to tým a nyní je právě to nejnáročnější období, kdy se chystají Vánoce,“ řekl Deml, který končí podle svých slov v Bráně Jihlavy ke konci prosince. O svém dalším působení zatím nechtěl mluvit. „Byl jsem velmi naivní, když jsem očekával, že je v zájmu zřizovatele, aby té organizaci maximálně pomohl,“ řekl Deml.

S tím ovšem nesouhlasí náměstek primátora Šedivý. „Co se týká podpory zřizovatele, měli jsme s gesčním odborem a panem ředitelem pravidelné schůzky, vyhodnocovali jsme si proběhlé kulturní akce, pan ředitel byl několikrát na poradě vedení či jednáních rady města. Brána Jihlavy měla nadstandardní ‚péči‘, žádná jiná příspěvková organizace se tolik a tak často neřešila,“ komentoval odvolání Demla Šedivý.

Čtyři měsíce bez účetnictví

Vytrvalým kritikem Demla byl od počátku radní Jaroslav Huňáček (ODS). „První věc, co mě zarazila, že nevedli skoro čtyři měsíce účetnictví. Nechovali se jako řádná firma. To ho (Demla – pozn. aut.) neskolilo, nyní ho skolil audit. Dorazilo mě třeba, že odmítli spolupráci s agenturou Vysočina Tourism. Na to, že to je městská organizace, se měli chovat jinak. Velmi cenný je ale vznik Jihlavského architektonického manuálu,“ zhodnotil Huňáček.

Podle Demla šlo o konflikt dvou nesourodých světů. „Je tam určité vzájemné nepochopení chtít po umělecké či tvůrčí organizaci, aby se chovala jako úřad, ta se nikdy nebude tak chovat. Chtěli jsme vybudovat jinou firemní kulturu a neměli pro to úplně pochopení od některých kolegů z magistrátu. Někteří se nám snažili pomáhat. Ale je to střet dvou světů, které se ne vždy zcela chápou,“ míní Deml. „Nyní je vyhlášeno výběrové řízení a já věřím, že se nám podaří vybrat dobrého ředitele, který organizaci posune zase o kus dále,“ uzavřel Šedivý.

  • Nejčtenější

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Kříže už tu nepřibývají. O hřbitov obětí dálnice D1 se nemá kdo starat

24. dubna 2024

Premium Na symbolickém hřbitově obětí dálnice D1 v Jihlavě-Pávově už tři roky nepřibyl žádný kříž....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nadšenec staví hlavolamy uvnitř lahví. Baví mě vymýšlet, jak to udělat, říká

21. dubna 2024  9:51

Leopold Heneš z Třebenic na Třebíčsku má neobvyklého koníčka. Skládá složité konstrukce uvnitř...

Obrátil v protisměru felicii na střechu a utekl. Řidiče hledá policie

21. dubna 2024  10:45

Policisté z Jihlavska pátrají po řidiči, který v sobotu havaroval mezi obcemi Zvolenovice a Telč....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vedení Meziříčí si nechalo vyplatit statisícové odměny, opozice se zlobí

22. dubna 2024  12:13

Mimořádné roční odměny ve výši dvou měsíčních platů schválili pro nejužší vedení města zastupitelé...

Letí border kolie, upadá chov plazů, říká veterinář, jenž v Jihlavě lovil zebry

27. dubna 2024  9:17

Je to prý spíše způsob života než povolání. „Buď tu práci děláte naplno, nebo ji nemůžete dělat...

Žďár nad Sázavou slaví. Lidé projdou novou částí Cesty cisterciáků

26. dubna 2024  15:35

Oslavy týkající se obdržení významného titulu European Heritage Label (EHL) neboli Evropské...

Věžnice roky chystala přestavbu jezu, při povodni ho však vzala velká voda

26. dubna 2024  8:53

Několik let chystala Věžnice na Havlíčkobrodsku opravu poškozeného jezu na říčce Šlapance, který...

Není jara bez Zahrady. Populární výstava opět přiláká do Brodu tisíce lidí

25. dubna 2024  16:23

Není léta bez slunce, podzimu bez spadaného listí a zimy bez alespoň trochy sněhu. A jara? No přeci...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...