Patrick Reitler

10. 10. 2023

Ekonom dr. Markus Krall chce nejpozději do roku 2025 nahradit německou vládu novou stranou. Koaličním partnerem má být AfD. Její součástí by se pravděpodobně mohl stát i bývalý předseda Úřadu na ochranu ústavy Hans-Georg Maaßen (CDU).

V současné době je ve Spolkovém sněmu zastoupeno sedm stran v šesti parlamentních skupinách. Není tedy divu, že se na podzim 2021 musely dát dohromady tři strany, aby mohly vytvořit vládní koalici s většinou.

Politika červeno-zeleno-žlutého semaforu však vadí stále více lidem, jak ukazují průzkumy veřejného mínění: S Unií CDU/CSU a Alternativou pro Německo (AfD) v „nedělním průzkumu“ již několik měsíců jasně vedou dvě nevládní strany. To, že by obě opoziční síly mohly na podzim 2025 společně nahradit semafor, může být zbožným přáním mnoha konzervativních myslitelů. Není to však reálné: CDU/CSU trvá na „firewallu“ proti modrým kvůli jejich rozhodnutí o neslučitelnosti. Dokud však bude tato zeď stát a žádná strana nezíská absolutní většinu, nebude sestavení vlády bez rudých či zelených sil v reálných možnostech.

Ohlášena nová „strana středu“ – personální obsazení nejasné

Ekonom, konzultant v oblasti managementu a spisovatel Dr. Markus Krall se však již nehodlá smířit s očekávaným „pokračujeme“. Řešení podle něj spočívá v „nové straně středu“, jejíž název zatím nebyl upřesněn. Má podchytit ty voliče, kterým se AfD zdá ještě příliš „pravicová“, CDU/CSU již příliš „levicová“ a semaforské strany obecně nevolitelné.

„Založíme #NeuePartei der Mitte a budeme soutěžit. Chceme a změníme Německo,“ oznámil Krall 26. září večer na X. Nad ním je fotokoláž s tvářemi bývalého šéfa Úřadu na ochranu ústavy Hanse-Georga Maaßena (CDU) a samotného Kralla. Od 27. září neobsahuje Maassenův kanál na X žádné aktuální vyjádření k založení strany. Stejně tak není nic známo o dalších potenciálních členech. A právě tak není známo, zda by se na projektu mohla oficiálně podílet s odbory spojená Unie hodnot (Werte Union), v jejímž čele Maaßen stojí. Sám Krall pouze vyzývá k trpělivosti, pokud jde o personální otázky, a slibuje „super tým“.

AfD jako žádoucí koaliční partner

Krall a jeho anonymní spolustraníci se ještě nedali dohromady: strana ještě nebyla založena, alespoň ne oficiálně, a dokonce ani o jejím názvu ještě nebylo rozhodnuto.

Na svém kanálu X však bývalý generální ředitel společnosti Degussa již nastínil své představy o tom, jak by bylo možné v roce 2025 opět vytvořit čistě buržoazně-konzervativní vládní alianci pro Německo. Podle Krallových úvah je k tomu nutný pouze jeden jednoduchý krok: nová strana musí přijmout AfD jako koaličního partnera. A pak sama získat tolik hlasů, že to dohromady bude stačit na většinu. Navzdory všem nevyzpytatelnostem je Krall již nyní poměrně optimistický:

„V Německu určitě dojde k politickému obratu. Buď se ve středu etabluje nová síla, kterou staré strany opustily, a vytvoří koalici s AfD. Nebo AfD dříve či později dosáhne absolutní většiny.“ (Zdroj: X)

Krall chce inspirovat nevoliče

Krall v tom vidí velký voličský potenciál. Koneckonců podle studie INSA zveřejněné na začátku září jsou nyní čtyři z pěti občanů nespokojeni s politikou semaforové vlády.

Největší mobilizační potenciál vidí Krall v těch lidech, kteří odmítají jít k volebním urnám z důvodu absence vhodné nabídky. Krall totiž vidí tyto lidi politicky vesměs v momentálně osiřelém středu. Na X Krall zveřejnil grafiku, v níž jeho strategický přístup okamžitě zaujme:

Foto: Grafika ukazuje současnou situaci německého stranického spektra, jak ji vidí Dr. Markus Krall. (X / Markus Krall)

K tomu je třeba říci několik jasných slov:

„45 procent nevoličů v Německu je důsledkem toho, že strany opustily střed. Dokonce i v CDU se rozšířily radikální levicové myšlenky, které již nelze počítat do demokratického spektra. Zelení a SED/Levice zjevně nejsou demokratické strany. Jejich myšlenky jsou totalitní a fašistické. Také AfD má okrajové myšlenky, které je třeba omezit. Její obsah a program však jednoznačně patří do demokratického spektra. Musíme vyplnit střed. Volič si to žádá.“

Jak Krall dospěl k 45 procentům nevoličů, není jasné: v posledních spolkových volbách každopádně byla volební účast 76,6 procenta.

K „zaplnění středu“ Krall doufá nejen v to, že se nevoliči „houfně vrátí“, ale také v to, že se jim podaří dostatečně pytlačit na území Unie a FDP. Pak by se zejména CSU a FDP nepodařilo překonat pětiprocentní hranici a CDU by se propadla na pouhých deset procent, předpovídá Krall.

Zatím žádná možnost: Wagenknecht a „Svobodní voliči“

Podle Krallovy prognózy se do Spolkového sněmu stejně nedostane Levicová strana a „Wagenknechtova strana“, která také ještě nebyla založena. Nepočítá ani se Svobodnými voliči (FW): „FW odvádí v Bavorsku dobrou práci,“ přiznal Krall na X. „Jen bohužel FW není homogenní strana. V jedné spolkové zemi je liberálně-konzervativní, v jiné spíše levicová. Na spolkové úrovni touto metodou změny nedosáhnete.“ To znamenalo, že za dva roky budou protivníky k poražení pouze CDU, SPD a Zelení.

Obavu, že by jeho „Nová strana středu“ mohla stát hlasy i AfD, která je jeho partnerem, považuje Krall za málo relevantní: „Chceme raději AfD s 30 procenty, která bude dalších 6 až 10 let praktikovat opozici a bude muset sledovat, jak jde země ke dnu, nebo chceme AfD s 20-25 procenty, která bude mít koaličního partnera a společně se jí podaří za dva roky věci zvrátit?“ ptal se na platformě X.

„Chceme tuto zemi reformovat. Radikálně“

Ale co program strany? „Chceme tuto zemi reformovat. Radikálně,“ napsal Krall naposledy 25. září na Twitteru. Jde o to být „antibiotikem“ proti té „hloupé, probuzené, protigenderové, klimaticky hysterické, proti prosperitě, občanům a vysokým výkonům nenáviděné nemoci hlavy, která ovládá tuto zemi“. A dále:

„Chceme poslat k čertu všechny ty, kteří zdeformovali [tuto zemi], zničili právní stát, zaplavili naše vnitřní města zločinci a zruinovali ekonomiku. Chceme osvobodit vysoce postavené a potrestat zločinné korunní zločince. Ukončíme pronikání státu. Zvrátíme destruktivní dílo Murks&Merkel, oživíme ekonomiku, učiníme zemi opět bezpečnou, zbavíme ulice gulagů, nejen ukončíme sociální migraci, ale zvrátíme ji. Atlas svrhává svět.“

Poslední věta pravděpodobně odkazuje na Titána Atlase, postavu z řecké mytologie, který byl odsouzen k tomu, aby na svých bedrech na věčné časy nesl tíhu nebeské klenby. Sám Krall je členem správní rady „Atlasovy iniciativy“. Podle jeho vlastních informací se jedná o „nestranické sdružení, které aktivně prosazuje a podporuje hodnoty našeho svobodného demokratického základního řádu“.

Založení strany „za několik týdnů“?

Krallovi však zjevně nejde jen o voliče, ale také o to, aby nabídl nový politický domov zejména zklamaným profesionálním politikům z Unie a FDP. Podle tweetu z 24. září předpokládá, že 20 až 30 procent poslanců jejich parlamentních skupin ví, „že socialistický kurz jejich stran je vede do záhuby“. „Těm vzkazuji: máte čas a příležitost za několik týdnů se rozhodnout opustit potápějící se loď. Zůstaňte v mršině strany, která jim v tuto chvíli ještě nabízí místo na kandidátce a duševní vězení, a pak si začněte [hledat] smysluplnou práci v soukromém sektoru. Pokud tomu nevěříte, můžete si prostudovat případovou studii Democracia Cristiana. Vybírejte tedy moudře.“

Democracia Cristiana je podle serveru Academic.com strana, která byla v letech 1946-1994 nejsilnější politickou silou v Itálii a zajistila řadu premiérů. Dne 18. ledna 1994 se strana po mnoha letech krize rozpadla a rozpustila.

Kdo je to Markus Krall

Dr. Markus Krall, narozený v roce 1962, vystudoval ekonomii a nejpozději od covidové krize patří k nejvýznamnějším a nejvýmluvnějším německým kritikům geopolitiky a vlády. Bývalý člen CDU je považován za představitele libertariánského přístupu k ekonomice. O tom svědčí i jeho knihy jako „Freiheit oder Untergang“ (Svoboda nebo pád), „Die Bürgerliche Revolution“ (Občanská revoluce) a „Wenn schwarze Schwäne Junge kriegen“ (Když černé labutě mají kluky). V létě 2019 Krall, který mezitím stranu opustil, předpověděl na konec roku 2020 celosvětový finanční a hospodářský krach v důsledku toho, co nazval „peněžně-socialistickou politikou ECB“.

Dříve Krall pracoval především jako manažerský konzultant pro mezinárodní hráče, jako jsou Allianz, McKinsey nebo goetzpartners. V roce 2019 přijal pozici generálního ředitele ve společnosti Degussa, která obchoduje s drahými kovy. Na konci listopadu zde byl bez výpovědní lhůty odvolán, pravděpodobně kvůli svým provokativním výrokům.

Naposledy se dostal na titulní stránky novin, protože byl sledován Úřadem na ochranu ústavy (Verfassungsschutz) jako svědek v procesu říšského puče proti Heinrichu XIII. knížeti Reußovi. Úřad na ochranu ústavy také sledoval rozhovor s jeho právníkem, bývalým šéfem Úřadu na ochranu ústavy Hansem-Georgem Maaßenem. Zatímco proti Krallovi nebyly podniknuty žádné další právní kroky, z Úřadu na ochranu ústavy unikly soukromé rozhovory do médií. Krall proti tomu podniká právní kroky. Mezitím dosahuje prostřednictvím X (dříve: „Twitter“) téměř 119 000 sledujících.

Z původního článku německé redakce deníku The Epoch Times přeložila Gabriela Kalinová.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Zemi zasáhla geomagnetická bouře nejvyššího stupně, uvedl americký úřad
Zemi zasáhla geomagnetická bouře nejvyššího stupně, uvedl americký úřad

Zemi zasáhla v pátek geomagnetická bouře nejvyššího stupně. Uvedl to podle agentury AFP americký Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA).

Protest bude, shodli se zemědělci. Do Prahy vyjedou 22. května
Protest bude, shodli se zemědělci. Do Prahy vyjedou 22. května

Šéfové zemědělských nevládních organizací, kteří zastupují téměř všechny zemědělce v Česku se dnes shodli, že půjdou opět protestovat do Prahy.

Středoškoláci po úspěchu v soutěži v NASA představili svůj projekt premiérovi
Středoškoláci po úspěchu v soutěži v NASA představili svůj projekt premiérovi

Projekt středoškoláků, který uspěl ve finále mezinárodní soutěže Conrad Challenge v ústředí americké vesmírné agentury NASA v Houstonu, dnes studentský tým představil premiérovi Petru Fialovi.

Domácí výroba přírodního tělového mýdla
Domácí výroba přírodního tělového mýdla

Získejte kontrolu nad ingrediencemi ve svém tělovém mýdle. Vytvořte si vlastní domácí mýdlo bez chemických přísad.

Pivovary trápí menší prodeje točeného piva. Spotřeba vloni opět klesla
Pivovary trápí menší prodeje točeného piva. Spotřeba vloni opět klesla

Spotřeba, výroba i vývoz piva vloni opět o něco klesly. Zatímco maloobchodní prodeje pivovarům vrásky nedělají, s obavou sledují propadající se spotřebu v hospodách a restauracích...