Hlavní obsah

Unesli jsme i ruské a čínské občany, řekl představitel Hamásu. Letos jej vítali v Moskvě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi unesenými do Pásma Gazy jsou „desítky“ Izraelců s dvojím občanstvím, včetně občanů Ruska a Číny. Člen vedení Hamásu Músá abú Marzúk to řekl katarské stanici Al-Džazíra. Ruská ambasáda v Tel Avivu už v pondělí informovala, že po útocích palestinských ozbrojenců na jihu Izraele eviduje jednoho mrtvého občana, s tím, že nejméně devět dalších Rusů je pohřešováno.

Foto: Profimedia.cz

Představitel Hamásu Músa Abú Marzúk při jedné z návštěv Moskvy. Snímek z roku 2019

Článek

Marzúk, který nyní únos osob s ruským a čínským pasem stanici Al-Džazíra potvrdil, jednal přitom spolu s dalšími zástupci Hamásu letos v Moskvě na ruském ministerstvu zahraničí, kde mu vyjádřili „neochvějnou podporu právům palestinského lidu“.

Nyní se – údajně na předem plánovanou návštěvu – do Moskvy chystá palestinský prezident Mahmúd Abbás, který k Hamásu nepatří, avšak v souvislosti s jeho útokem na civilisty i vojáky na jihu Izraele mluvil o právu Palestinců na „sebeobranu“.

Moskva, podobně jako Peking, nynější útok Hamásu výslovně neodsoudila. Dala pouze najevo „znepokojení“ z „eskalace konfliktu“ a vyzvala obě strany, aby upustily od násilí.

Palestinský prezident Abbás se chystá do Moskvy

Blízký a Střední východ

Rusko zatím zkoumá možnost evakuace Rusů z Pásma Gazy a nevyloučilo možnost vypravení mimořádných evakuačních letů z Izraele do Ruska nebo do třetích zemí, řekl ruský velvyslanec v Izraeli Anatolij Viktorov.

Teta pohřešovaného Rusa: Ruským úřadům nevěřím

Jedním z pohřešovaných Rusů je 27letý Andrej Kozlov, který pracoval jako ochranka na pouštním hudebním festivalu, kde teroristé z Hamásu zabili nejméně 260 lidí. Kozlovova izraelská teta Anna Jampolská řekla telegramovému kanálu Možem objasniť, že se zdráhá obrátit se na ruské úřady, aby jí pomohly synovce najít.

„Je mi líto, ale v dnešní době ruským úřadům nevěřím. Celkově vzato je mezi nimi a Hamásem malý rozdíl.“ Mladý Rus přesídlil natrvalo z Petrohradu do Izraele v létě 2022 poté, co Moskva zahájila invazi na Ukrajinu.

Rusko se snaží dlouhodobě udržovat dobré vztahy jak s Izraelem, tak s Palestinci, což často vyžaduje značnou diplomatickou akrobacii. Nyní se však Moskva nachází v obzvlášť ošemetné situaci.

V Židovském státě s populací okolo 9,8 milionu obyvatel hovoří rusky zhruba 1,3 milionu lidí. Počet osob s ruským občanstvím v Izraeli se pak odhaduje na stovky tisíc, od zahájení ruské invaze na Ukrajinu toto číslo stoupalo.

Moskva však pro své útoky na Ukrajině zároveň velmi potřebuje Írán (především jeho dodávky dronů), který je důležitým sponzorem Hamásu a o jehož přímém zapojení do víkendového protiizraelského vpádu se spekuluje.

Líbáme ruce těch, co zaútočili na sionistický režim, řekl íránský ajatolláh Chameneí

Blízký a Střední východ

Kompletní seznam zabitých a unesených osob při krvavém útoku Hamásu zatím neexistuje, už nyní je však jasné, že kromě Izraelců byli cílem teroru občané řady dalších států, v některých případech šlo právě o osoby s dvojím občanstvím. Podle dosavadních informací nejvíce mrtvých eviduje Thajsko (18), Spojené státy (11) a Nepál (10).

Marzúk stanici Al-Džazíra také řekl, že Hamás je nyní otevřen diskuzím o příměří s Izraelem, když „dosáhl svých cílů“. Židovský stát, který po útoku palestinských teroristů hlásí přes 900 mrtvých, je však zatím zjevně odhodlán pokračovat v odvetné operaci v Gaze, která si už podle palestinských zdrojů vyžádala okolo 700 mrtvých. „Nepřítel chtěl válku a také ji dostane,“ vzkázal v projevu k občanům izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Rusko by mohlo Íránu prodat moderní zbraně ohrožující existenci Izraele, varoval šéf Mossadu

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám