Domů     Příroda
Změna klimatu ničí houby i bakterie žijící v lesní půdě
Zdroj: Pixabay

V lesní půdě se nacházejí houby a bakterie, které sehrávají klíčovou roli v boji proti klimatické změně, protože napomáhají ukládání uhlíku z atmosféry do ní. Jenže tento lesní mikrobiom je globálním oteplováním sám ohrožován, na což upozorňují vědci z Mikrobiologického ústavu Akademie věd ČR..

Ve své studii, publikované v odborném žurnálu Nature Reviews, poukazují čeští vědci na to, že sucho a vysoké teploty vedou k přemnožování škůdců a k požárům, které ohrožují lesy i jejich mikrobiom. V největším nebezpečí jsou přitom symbiotické houby, které pomáhají stromům získávat živiny a zároveň jsou důležité pro ukládání uhlíku v půdě.

Houby přitom špatně snášejí jak rostoucí teploty, tak sucho, které oslabuje jejich hostitelské stromy.

Houby a bakterie v lesní půdě

Petr Baldrian z Mikrobiologického ústavu Akademie věd ČR k tomu říká: „Houby a bakterie žijící v půdě jsou pro fungování lesů stejně důležité jako stromy a další nadzemní organismy a při plánování managementu lesů je nutno brát zřetel i na jejich potřeby.“ K omezení negativních vlivů globálních změn na lesní mikrobiom je podle něj třeba nalézt strategie tzv.

chytrého lesnictví, které zachovají diverzitu a funkci společenstva půdních organismů.

Zdroj: Pixabay

Důležitou roli v tom sehrává zachování části mrtvého dřeva po těžba v lese, i když je takové lesní hospodaření nákladnější. Baldrian k tomu podotýká: „To je výzva pro lesníky i pro ty, kteří o lesích rozhodují.

Pokud ale nic nezmění, zvyšuje se riziko poškození porostů v důsledku extrémních podmínek, například horka, sucha nebo přemnožení škůdců.“ Jedním z opatření, které by mohlo tyto půdní bakterie a houby ochránit, je i průběžná těžba namísto sklízení celých porostů holosečí, k čemuž dochází dnes.

Proč je lesní mikrobiom důležitý?

Díky průběžné těžbě totiž v lesním porostu vždy zůstane určitý podíl dospělých stromů, pod nimiž se mohou vyvíjet nové generace bakterií a hub. Význam lesních ekosystémů je přitom značný, pokrývají až 30 % zemského povrchu, což je 42 milionů kilometrů čtverečních, a ukládají 45 % uhlíku, který se nachází v suchozemských ekosystémech.

Navíc působí i jako významný zásobník uhlíku, který zachytí 7,6 gigatuny oxidu uhličitého ročně. Je proto potřeba je chránit!

Skupina vědců kolem Petra Baldriana se podílí na projektu financovaném Evropskou unií zvaném HoliSolils, jehož cílem je vytvořit harmonizovaný rámec pro monitorování půdy. Identifikuje a testuje postupy hospodaření s půdou, jejichž cílem je zmírnit změnu klimatu a udržet poskytování různých služeb ekosystémy, které jsou nezbytné pro lidské živobytí a blahobyt.

Projekt vyvíjí nástroje pro monitorování půdy, zpřesňuje hodnocení skleníkových plynů, zvyšuje účinnost opatření k jejich zmírňování a podobně.

Štítky:
Související články
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13 metrů. Nyní vědci v Indii objevili obratle zřejmě ještě většího příslušníka podřádu hadi… V hnědouhelném dole Panandhro v indickém státě Gudžarát bylo objeveno celkem […]
Chilli papričky jsou dnes nedílnou součástí čínské kuchyně, především v podobě pálivé omáčky chili crisp, na kterou nedá řada lidí dopustit. Čína ale rozhodně není domovinou pálivých papriček, které tvoří základ této omáčky. Jak se tedy do Číny dostaly? Rostliny Capsicum, mezi které se řadí jak klasické papriky, tak i pálivé chilli papričky, pochází ze […]
Nejhorší noční můry vědců se pomalu naplňují. Téměř polovina čínských měst se propadá, a to zejména kvůli čerpání vody a zvyšující se hmotnosti rychle se rozrůstajících městských oblastí. Jen nejlidnatější metropole, Šanghaj, se za poslední století propadla o více než tři metry… K tomuto závěru došel tým čínských odborníků po detailním prozkoumání 82 měst, včetně […]
V roce 2023 stoupla globální hladina oxidu uhličitého na 419 částic na milion, což je přibližně o 50 % více než před průmyslovou revolucí. To znamená, že ve vzduchu je zhruba o 50 procent více molekul oxidu uhličitého než v roce 1750. A jak se oxid uhličitý hromadí v atmosféře, zachycuje stále více tepla, což […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz