Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Romové ze slovenského Telgártu zničeného požárem ve stanech: Ministerstvo vnitra poslalo elektrocentrálu a slíbilo unimobuňky

10. října 2023
Čtení na 1 minutu
Oheň, Ilustrační FOTO: Zdeněk Ryšavý
Ilustrační FOTO: Zdeněk Ryšavý
Romové ze slovenského Telgártu, který se v červenci letošního roku stal dějištěm rozsáhlého požáru, se dočkali elektrocentrály na napájení topných těles ve stanech, v nichž nyní žijí. Elektrocentrálu prostřednictvím Hasičského a záchranného sboru dostali od Ministerstva vnitra Slovenské republiky. Na řešení situace a zajištění unimobuněk bylo pro obec vyčleněno 390 tisíc Eur (9,5 milionu korun).

120 obyvatel šesti velkokapacitních stanů se má v následujících dnech či týdnech dočkat přestěhování do unimobuněk, v nichž by měli přečkat zimu.

“Obec a župa však musí souběžně vyřešit některé otázky týkající se pozemků, kde budou
unimobuňky umístěny,” doplnilo pro slovenskou tiskovou kancelář TASR ministerstvo vnitra.

Komisař pro děti Jozef Mikloško vyzval kompetentní orgány k zajištění vytápění stanov a urychlené řízení při vypořádání pozemků. Konstatoval, že s blížící se zimou je aktuálně největším problémem dětí a jejich rodin, které přišly při požáru o střechu nad hlavou, vhodné bydlení.

K požáru v obci Telgárt došlo 20. července v nočních hodinách v místní romské osadě. Plameny zničily osm dřevěných chatrčí, další zůstaly po požáru poškozeny. Během požáru přišel o život jeden člověk, více než stovka lidí, včetně 60 dětí, přišla o střechu nad hlavou. Obyvatelé, kteří přišli o domovy, byli dočasně ubytováni ve velkokapacitních stanech.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon