Strašlivých 18,3 km s průměrem 10,3 % a spoustou mnohem prudších pasáží nejspíš rozhodlo o celkovém vítězství Alexeje Lucenka (Astana Qazaqstan) na Okolo Turecka, ale velký náskok si do následujících pěti etap neveze. Výjezd Babadağ byl pravděpodobně nejtěžším kopcem celé letošní sezóny, Lucenkovi trvalo 1 hodinu, 13 minut a 15 sekund než se vysápal nahoru. 

A musel se poprat s houževnatými soupeři. Na začátku dlouhého výjezdu zaútočil Francouz Alexis Guerin (Bingoal WB) a dlouho držel první pozici. za ní se postupně vytvořila skupina favoritů, kde nechyběli Lucenko, Zwiehoff (Bora-Hansgrohe), Jay Vine (UAE Emirates) a další. Právě Australan Vine byl hlavním kandidátem na vítězství, jenže dlouhá sezóna se na jeho výkonu podepsala a lídr UAE odpadl ze skupiny už 12 kilometrů před cílem. 

Guerina dostihla tedy čtyřčlenná skupina se dvěma závodníky Astana Lucenkem a Haroldem Tejadou a dvěma jezdci Bory Zwiehoffem a Florianem Lipowitzem, letošním celkovým vítězem Czech Tour. Tento většinu stoupání udával Zwiehoff a utrhl týmového kolegu, zatímco Tejada a Lucenko se nadále drželi. Lipowitz 6 kilometrů před cílem ztrácel jen pár sekund, s odstupem 20 sekund jel svým vlastním tempem Matteo Badilatti (Q36.5), takže ještě ani zdaleka nebylo o ničem rozhodnuto. 

V posledních dvou kilometrech etapy a stoupání odpadl Tejada a nechal na čele duo Zwiehoff/Lucenko. V závěrečném kilometru se v mimořádně strmé pasáži zvedl Lucenko a Zwiehoffovi nastoupil. Němec nedokázal odpovědět protiútokem, ale neztratil příliš času, do cíle se dostal s odstupem 12 sekund. 

F8FcCk9W0AA4m5L.jpeg

Tejada zaostal o 27 sekund, Lipowitz o 48 sekund a Badilatti o 55 sekund. Ostatní už ztratili přes minutu, na 22. místě dokončil Pavel Novák (Q36.5) se ztrátou 9:52. Matyáš Kopecký (Novo Nordisk) dokončil s odstupem přes 40 minut. 

Pořadatelé byli nuceni navýšit limit na 30 % celkového času vítěze a nakonec se všichni do limitu nešli, včetně Marka Cavendishe (Astana Qazaqstan) a ostatních sprinterů. Brit dojel předposlední se ztrátou 52:21.