Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

ZÁZNAM: Jak chránit práva menšin, migrantů, Romů a Sintů? Varšavská konference OBSE otevírá dialog o lidských právech a demokracii

11. října 2023
Čtení na 2 minuty
Jak zajistit práva osob patřících k národnostním menšinám, jak zacházet s občany jiných států a jak chránit lidská práva migrantů a otázky Romů a Sintů. To bylo ve středu 11. října od 10 hodin tématem sedmé plenární schůze konference Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) o lidských právech, která probíhá od 2. října ve Varšavě. Na zpravodajském serveru Romea.cz jste mohli plenární zasedání sledovat v přímém přenosu.

Titulní fotografie k článku: Zahájení lidskoprávní konference OBSE 2. října 2023 ve Varšavě (FOTO: OSCE/Piotr Dziubak, CC BY-ND 2.0 DEED)

Budování silných partnerství a návrat k dialogu jsou klíčem k překonání současných výzev pro lidská práva a demokracii. Uvedli lídři zemí sdružených v OBSE během zahájení velké konference o lidských právech diskutující stav lidských práv a svobod v 57 státech regionu. Desetidenní Varšavská konference o lidském rozměru je organizována předsednictvím OBSE Severní Makedonie pro rok 2023 za podpory Úřadu OBSE pro demokratické instituce a lidská práva (ODIHR).

Na konferenci se účastní téměř 1500 registrovaných účastníků z celého regionu OBSE, kteří zastupují vlády, mezinárodní organizace, občanskou společnost, média, akademickou sféru a další.

“Varšavská lidskoprávní konference je zásadní událostí pro lidská práva. V jádru každého hnutí za lidská práva je základní přesvědčení, že každý jednotlivec, bez ohledu na svůj původ nebo okolnosti, má vrozená práva a důstojnost. Tato práva jsou univerzální, nedělitelná a vzájemně provázaná. Nejedná se o pouhé abstrakce, ale o základ, na němž jsou postaveny mírumilovné, fungující a inkluzivní společnosti. Tato konference je nedílnou součástí probíhající práce OBSE v oblasti lidských práv,” řekl předseda OBSE, ministr zahraničních věcí Severní Makedonie Bujar Osmani.

Ve středu 11. října se plenární zasedání bude věnovat otázkám národnostních menšin a speciálně pak i otázkám Romů a Sintů. Dokument z Kodaně zavazuje státy OBSE k intenzivnějšímu boji proti rasové a etnické nenávisti, xenofobii a diskriminaci všech jednotlivců, včetně těch, kteří patří k národnostním menšinám, migrantům a uprchlíkům, stejně jako Romům a Sintům.

“Šířeji řečeno, OBSE pokračuje ve zvyšování role, kterou mohou členové menšinových komunit, včetně mladých lidí a žen, hrát při prevenci konfliktů a udržování míru, včetně zvýšení jejich účasti na veřejném životě svých zemí. V tomto ohledu mohou hrát klíčovou roli příležitosti pro budování mostů mezi mladými lidmi. Vzhledem k této souvislosti vydá letos Vysoký komisař OBSE pro národnostní menšiny novou sadu doporučení o sociální a ekonomické účasti národnostních menšin, která budou motivovat státy OBSE k zvyšování kapacit národnostních menšin, včetně mladých lidí a žen, aby posílily jejich socioekonomickou účast ve společnosti,” uvedli organizátoři konference ke středečnímu programu.

Cílem středečního jednání je zhodnotit a přezkoumat výzvy související s přístupem k právům osob patřících k národnostním menšinám, zacházením s občany jiných států a lidskými právy migrantů, stejně jako otázky týkající se romských a sintských komunit. Dále vytvořila prostor pro sdílení stávajících dobrých praktik a posouzení plnění závazků OBSE v těchto oblastech.

Z České republiky se konference zúčastní například lidskoprávní aktivistka a spolupracovnice organizace ROMEA Gwendolyn Albert nebo aktivista Miroslav Brož, Na plenárním zasedání vystoupí i ředitelka ERGO Network Gabriela Hrabaňová.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon