Dnes Neděle - oblacno 21°C
Zítra Pondělí - skorojasno 22°C
Neděle 12. 5. 2024
Svátek má Pankrác
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Skrytá místa pražského vodárenství. Výstavu najdete u DBK
11 říjen
Výstavy
Výstava je venkovní a najdete jí u obchodního centra DBK. Foto: Praha 4

Skrytá místa pražského vodárenství. Výstavu najdete u DBK

11. 10. 2023
Praha 4 hostí putovní výstavu nazvanou Skrytá místa pražského vodárenství. Jejím prostřednictvím mohou Pražané odhalit zařízení městské vodohospodářské infrastruktury, která jsou běžně veřejnosti nepřístupná. Výstava je venkovní a je umístěna u obchodního centra DBK.

Společnost Pražské vodovody a kanalizace (PVK) touto expozicí představuje veřejnosti zajímavou pražskou vodohospodářskou infrastrukturu. Vodárenské objekty nejsou přístupné, protože se jedná o kritickou infrastrukturu státu. Výjimkou jsou Muzeum pražského vodárenství v Podolské vodárně a park nad Novou vodní linkou na Císařském ostrově. Právě velký zájem veřejnosti o návštěvu Nové vodní linky byl jedním z impulsů pro vznik aktuální výstavy. Výstava se věnuje rovněž distribučnímu systému a stokové síti.

„Těší mne, že výstava doputovala brzy po svém zahájení do naší městské části,“ uvedl radní pro kulturu Petr Tomáš Opletal (TOP 09). „Voda je pro život nezbytná a to, jak s ní zacházíme, by mělo být součástí širšího povědomí. Výstava je zamýšlena jako edukační projekt, proto budu rád, pokud ji u nás v Praze 4 navštíví i školáci a studenti.“

Sérii výstav pod názvem Skrytá místa pražského vodárenství zahájila 5. září společnost Pražské vodovody a kanalizace (PVK) na piazze Florentina v Praze 1.

„Pražské vodárenství je rozsáhlý systém a my jsme přemýšleli, jakým způsobem veřejnosti zpřístupnit místa, která normálně vidět nemohou. Výsledkem je výstava, která ukáže místa kritické infrastruktury, kde jsou například hygienické omezení nebo tam probíhá důležitý provoz. Máme ambici výstavu přemisťovat na jednotlivé městské části, aby ji vidělo co nejvíce Pražanů,“ řekl při zahájení první z výstav ředitel PVK Petr Mrkos.



Autor: Alo

Outdoor fitness a Nordic walking v Praze 4

Včera v 09:31

Pravidelné sportovní dny pro malé i velké se opět vrací na čtvrtou městskou část, a to hned na dvou místech a ve dvou termínech. V Parku Na Pankráci to budou pondělní odpolední Outdoor Fitness pro malé i velké děti a v Krčském lese pak odpolední středeční Nordic walking pro děti i dospělé. Obě...

Putování Prahou 2

Včera ve 02:09

Vydejte se po stopách hudebních velikánů, poznejte místa spojená se slavnými jmény a připomeňte si zajímavosti ze života skladatelů, jejichž díla jsou již po desetiletí s úctou prováděna na koncertních pódiích doma i v zahraničí.

Po Desítce s průvodcem

10. května 2024 v 17:22

Jdu, chodím, jedu, běžím. I v květnu zve radnice k prozkoumání městské části. Projít si můžete naučné stezky, projet Prahu 10 na kole i běhat.

Album zpomalených obrazů v Zámku Troja

10. května 2024 v 09:16

Galerie hlavního města Prahy zahajuje 21. května novou výstavu v Zámku Troja: Album zpomalených obrazů / Skladby a výtvarná díla z cyklu Nejisté situace.

Potkani na Chvalském zámku

10. května 2024 v 08:49

Jarní výstava potkanů v prostoru Chvalské stodoly, která se nachází v areálu Chvalského zámku v sobotu 11. května od 10 hodin. Více než 100 potkanů, program pro děti, fotokoutek.

Den pro rodinu v Rajské zahradě, vstup zdarma

10. května 2024 v 08:44

V pondělí 13. května si můžete užít s rodinou v parku Rajská zahrada. Každá rodina dostane herní kartičku s políčky a vydá se na sedm soutěžních stanovišť.

Dvě nové pamětní desky pro oběti z konce druhé světové války

10. května 2024 v 08:16

Praha 4 odhalila dvě pamětní desky, které připomínají dvě oběti z doby Pražského povstání, Jana Faberu a Jiřího Hluchého. Jiřího Hluchého zabili nacisté v místě jeho bydliště, Jana Faberu zastřelili na jeho vlastní zahradě. Desky byly za minulého režimu odstraněny, jsou zřejmě ztraceny, a nyní se...

Mobilní svoz elektrozařízení v Praze 13

10. května 2024 v 07:58

Služba je určena pro domácnosti Prahy 13 a při svozu je možno odevzdat velké elektrospotřebiče – ledničky, mrazáky, pračky, televizory, monitory, drobné domácí elektro – kuchyňské přístroje, IT vybavení, elektronářadí, baterie, tonery, žárovky, zářivky a další...

Přehled plánovaných výluk vody na 20. týden

10. května 2024 v 07:49

Pražské vodovody a kanalizace zveřejnily plánované výluky v dodávkách pitné vody příští týden. Výluky jsou z důvodu provádění plánovaných oprav, udržovacích a revizních prací.

Praha 9 chce obsadit pracovní pozici

10. května 2024 v 07:18

Úřad městské části Praha 9 přijme uchazeče na pracovní místo Koordinátor/ka rozvoje veřejného prostoru.

Cibulky ze záhonů na trzích

10. května 2024 v 07:09

V sobotu 11. května od 8 hodin bude radnice Prahy 6 na Farmářských trzích na kulaťáku opět rozdávat cibuloviny ze záhonů.

Veřejnost se může zapojit do plánování proměny Hradčanského rozhraní

9. května 2024 ve 14:45

Veřejnost má možnost se zapojit do testovacího plánování, které se týká oblasti Hradčanského rozhraní.

Den dobrovolnictví a volného času v Praze 9

9. května 2024 v 11:53

Na náměstí OSN proběhne 17. května od 9 do 16 hodin akce s názvem Den dobrovolnictví a volného času v Praze 9.

Další články
Nahoru