Většina Němců chce přísnější kontroly na hranicích s ČR, Polskem a Švýcarskem

foto Německá policejní hlídka na hranicích - ilustrační foto.

Berlín - Téměř 63 procent obyvatel Německa si přeje, aby vláda zavedla přísnější kontroly na hranicích s Českem, Polskem a Švýcarskem. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění agentury INSA pro deník Bild. Spolková vláda s tím zatím nepočítá.

Berlín na konci září oznámil, že němečtí policisté budou kvůli boji proti nelegální migraci hlídkovat společně s českými a polskými kolegy na české a polské straně hranice. Na území spolkové republiky zároveň provádí důraznější mobilní namátkové kontroly.

Většině Němců to ale podle nového průzkumu nestačí a 62,9 procenta z nich by si na hranicích s Českem, Polskem a Švýcarskem přálo pevná kontrolní stanoviště, která už několik let fungují na hranici s Rakouskem.

V diskuzním pořadu německé veřejnoprávní televize ARD se pro ně v úterý večer vyslovil i saský premiér Michael Kretschmer, jehož země sousedí jak s Českem, tak s Polskem. Je přesvědčen, že by spolková policie kontroly dobře zvládla a v pohraničních oblastech by se netvořily zácpy.

Před tím, že by takové kontroly zkomplikovaly život třeba pendlerům, kteří do Německa každý den jezdí do práce, varovaly některé německé profesní organizace.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 1.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je středa 1. května 2024

Očekáváme v 14:00 23°C

Celá předpověď