Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Marie Kudeříková, Vitka Kaprálová a Žena filmového kritika. Máme dostatek ženských hrdinek? Rozhodně méně než hrdinů

Žena filmového kritika. Foto: Divadlo pod Palmovkou
Žena filmového kritika. Foto: Divadlo pod Palmovkou

Ženy tvoří polovinu lidstva, což by v ideálním světě znamenalo oslavy stejného počtu historických hrdinek jako hrdinů. V ideálním světě ale nežijeme, a proto nosíme v paměti významných žen málo. Dobrá zpráva je, že tuto chybu začínáme i v Česku napravovat – třeba skrze divadlo. Dokladem je například nejnovější projekt Venuše ve Švehlovce: A neříkej mi Maruško! nebo komediální Žena filmového kritika pod Palmovkou.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Vlivem emancipace a vývoje ženských hnutí si minimálně západní polokoule začala uvědomovat nevyváženost dominance mužů ve veřejném prostoru i umění.

V posledních letech proto přibývají díla, která ženské hrdinky minulosti i současnosti připomínají. Jsou mezi nimi významné umělkyně, vědkyně, ale i vládkyně či kazatelky.

V zahraničí je takových děl nespočet – a nejvýraznější jsou počiny literární. Některé z nich už jsou dostupné i v českých překladech a chvályhodně určené především mladšímu publiku. Namátkou například

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Divadlo

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější