Podobně jako u samoobslužných pokladen v supermarketech – knihy si čtenáři v jihlavské knihovně půjčují sami

11. říjen 2023 06:00

Jihlavská knihovna nabízí čtenářům novou službu samoobslužné půjčovny. Lidem má umožnit snazší a rychlejší výpůjčku knih. Funguje podobně, jako samoobslužné pokladny v obchodech.

„Tady na té čtečce načtete průkazku a pak musíte zadat svůj pin. A to je rok, měsíc a den vašeho narození, takže 6 čísel,“ vysvětluje knihovnice Klára Hubnerová. „Tady vidíte, co máte už půjčeno. A tady si můžete, tím že přiložíte knihu, si ji načíst a dát ji stranou. A pak máte na výběr klasické shrnutí, tedy lístek jako u nás u pultu, nebo si to necháte poslat na email,“ pokračuje.

Z více než sedmi tisíc návštěvníků samoobslužnou půjčovnu stihlo za dva týdny vyzkoušet zatím 64 čtenářů. Personál knihovny se snaží návštěvníky naučit zařízení ovládat a nabádá je k co nejčastějšímu využívání.

„Je to rychlejší, ale než to člověk pochopí. Když se to potom natrénuje, tak už to bude lepší. Jen si teda člověk musí pamatovat ten pin,“ hodnotí novinku čtenářka Monika.

V příštím roce chce knihovna v inovacích pokračovat. Požádá o dotaci na knihobox, který zvláště ocení především studenti vysokých škol z jiných měst. 

„V sobotu máme zavřeno a víme, že to je problém třeba pro studenty na vysokých školách, kteří přijíždějí na víkend domů a nemohou si prostě vyzvednout ty dokumenty. Takže bychom chtěli mít před knihovnou jednoduchý knihobox, kdy oni by si objednali knihu a vyzvedli by si ji kdykoliv potom,“ vysvětlila ředitelka knihovny Marie Blažková.

Spustit audio