Natalie strávila před kamerou většinu svého života, ovšem už jako teenager vnímala, že sláva není všechno. Na světovou premiéru Star Wars: Epizoda I – Skrytá hrozba, tedy filmu, který z ní udělal přes noc hvězdu, nedorazila, protože se chtěla učit na maturitu. O tom, že chce studovat dál, nikdy nepochybovala. „Jdu na vysokou, je mi jedno, jestli mi to zničí kariéru. Radši budu chytrá holka než filmová hvězda,“ tvrdila tehdy jako odhodlaná mladá dáma – s přijímacím dopisem z Harvadu v ruce. Na herectví ale nezanevřela, pokračovala v něm a v Hollywoodu si postupně budovala renomé inteligentní a trošku konzervativní herečky. Určitě i proto, že už od své přelomové role v Leonovi vnímala, že ji showbyznys a také diváci vnímají jako „lolitku“. A to rozhodně nechtěla. „Jako dítě jsem byla vystavená nevyhnutelné sexualizaci postav, které jsem hrála, a zároveň vlastně i sebe samé. Abych se cítila v bezpečí, snažila jsem působit jako konzervativní, vážná a chytrá osoba, která si zaslouží respekt,“ popisovala Natalie teprve nedávno svoje vlastní dospívání a image, kterou si pro sebe i okolí vytvořila. „Najednou si o mě lidé skutečně mysleli, že jsem děsně vážná konzerva. Přiznávám, že jsem to v nich vlastně i aktivně živila, protože jsem se díky tomu cítila chráněná. Opravdu to dlouhá léta fungovalo,“ dodává Natalie, o níž všichni herečtí kolegové tvrdí, že ve skutečnosti je zábavnější, vtipnější a odvázanější, než si většina lidí myslí.

Zdroj: Youtube

Malá holka dvoumetrovou hrdinkou

V roce 2019 překvapila marvelovské fanoušky, když se rozhodla vrátit se zpět do role Jane Fosterové. Tato postava se sice objevila ve filmech Thor (2011) a Thor: Temný svět (2013), ovšem potom se Natalie odmítla dalších akčních dobrodružství účastnit. Ale když ji oslovil režisér Taika Waititi (Králíček Jojo, Boy, Thor: Rangarok aj.), aby se vrátila do snímku Thor: Láska jako hrom (2022) v roli superhrdinky, neodolala.

Neváhala pak na sobě dřít v posilovně. „Bylo pak zábavné poslouchat všechny komentáře na moje paže,“ prohlásila na červeném koberci při světové premiéře. „Hrát tuhle roli pro mě bylo téměř surrealistické a taky neuvěřitelná příležitost. Během natáčení jsem slavila čtyřicítku – a možnost převtělit se do superhrdinky byl ten nejlepší dárek. Není běžné, aby herečky měřící něco málo přes metr a půl hrály postavy blížící se výškou spíš ke dvěma metrům.“ Jelikož totiž její parťák, australský herec Chris Hemstworth alias Thor, ve skutečnosti opravdu měří téměř dva metry, musely při společných scénách často pomáhat rampy a bedny, aby se herci ocitli alespoň na chvíli na podobné výškové úrovni.

Andělský tým snů

Natalie je žena činu, patřila k prvním aktivním členům hnutí Time’s Up (kampaň za boj proti sexuálnímu obtěžování na pracovištích, v překladu Čas vypršel), angažuje se v politických happeninzích a nově je také spolumajitelkou fotbalového týmu. Ženského fotbalového týmu. Pro herečku trochu podivné… Pro Natalii nikoli! Všechno začalo v roce 2018, když její sedmiletý syn vášnivě sledoval MS ve fotbale a po něm snad ještě víc ženské mistrovství světa. „Díval se na ně tak nadšeně, že jsem si uvědomila, že tohle je možná revoluční okamžik – bylo by přece skvělé, kdyby naše děti měly ženské idoly, stejně jako mají ty mužské.“

Natalie na sport nikdy moc nebyla ani ho nijak aktivně nesledovala, a rozhodně nesnila o tom, že bude mít nějaký svůj vlastní tým. Jenže taková je Natalie, přesně to se rozhodla udělat: založit vlastní tým, v němž to bude fungovat tak, jak by podle ní v ženském sportu mělo. Měla štěstí, že znala správné ženy na správných místech, a navíc město Los Angeles nemělo žádný profesionální ženský fotbalový tým. Mezi prvními investory byl kupříkladu zakladatel portálu Reddit a manžel Sereny Williams, podnikatel Alexis Ohanian, dalšími spolumajitelkami klubu jsou herečky Eva Longoria, Jennifer Garner nebo Jessica Chastain. Klub s názvem Angel City FC má dnes přes stovku spolumajitelů a dvě třetiny jsou ženy. Klub se během své první sezony americké Národní ženské fotbalové ligy v roce 2022 umístil na osmé příčce, přičemž měl největší návštěvnost ze všech týmů tabulky.

„Víte, pro holku, která nikdy nebyla na sport a byla schopná upadnout i při přecházení ulice, je to velký obrat. Ale má láska k fotbalu je skutečná,“ říká herečka. O cestě za fotbalovým (ne)snem dokonce vznikl třídílný dokumentární seriál Angel City v produkci HBO Max.

Na Natalii v nové herecké poloze se můžeme těšit letos v prosinci, kdy Netflix uvede psychologické drama May December režiséra Todda Haynese (Carol, Daleko do nebe, Dark Waters), s nímž Natalie slavila úspěch na letošním festivalu v Cannes. Objeví se v něm po boku Julianne Moore a Charlese Meltona.

Natalie Portman

Neta-Lee Herslag se narodila 9. června roku 1981 v Jeruzalémě, od tří let žije v USA, má americké i izraelské občanství. Když jí bylo deset, všiml si jí herecký agent v pizzerii. O dva roky později získala roli v kultovním thrilleru Luka Bessona Leon po boku Jeana Rena. V šestnácti vyhrála konkurz na roli královny Amidaly v Lucasových Hvězdných válkách. V roce 2009 se režijně podílela na povídkovém snímku New Yorku, miluji Tě! a v roce 2015 uvedla svůj celovečerní snímek Příběh lásky a tmy podle knihy Amose Oze. V roce 2011 získala Oscara za Černou labuť. Tentýž rok se stala součástí vesmíru Marvel jako Jane Fosterová, astrofyzička a láska boha blesku a hromu Thora. Roli si zopakovala ještě dvakrát. Mluví anglicky, hebrejsky, francouzsky, japonsky, německy a španělsky a má diplom z psychologie na Harvardu.

Zdroj: časopis TV Mini, HBO Max

Související články