Zdeněk Orct – skvělý hokejový brankář Litvínova, rodák z Liberce

11. říjen 2023

Ačkoliv se Zdeněk Orct narodil v roce 1970 v Liberci, v Litvínově ho považují za svůj inventář. Jako hokejový brankář tu odehrál 13 sezón, ve kterých nastoupil do více než 500 zápasů. Většinou býval jedničkou a jedním z nejlepších gólmanů naší soutěže.

Litvínovští funkcionáři o něj stáli, už když mu bylo 16, ale Orctův táta je slušně vyhodil. Mladá naděje tehdy ještě československého hokeje musela nejprve dostudovat stavební průmyslovku.

Důvěru litvínovských trenérů ale dostal i napřesrok a začal chytat ještě federální ligu. Často vzpomíná, jak vydělával 2500 měsíčně a musel být naoko zaměstnaný jako zámečník a potrubář v chemičce.

V roce 1988 získal zlato na mistrovství světa osmnáctek a s Litvínovem se v sezóně 1995/96 podíval do finále 3. ročníku samostatné české soutěže.

Další hokejové kroky ho později zavedly na Kladno a na dva měsíce také do ruské nejvyšší soutěže. Kariéru potom zakončil v Ústí nad Labem.

Zdeněk Orct se jako brankář zúčastnil dvou seniorských světových šampionátů. V roce 1993 získal s českým výběrem bronz.

Třetí místo si s národním týmem zopakoval na mistrovství světa v roce 2022, ale už jako trenér brankářů. Tuto pozici dosud zastává v mateřském Litvínově.

autor: Milan Knotek
Spustit audio