Vlak postupně srazil dva lidi, jako první jim pomáhal cestující hasič

  12:10
Jízdu vlakem, na kterou do smrti nezapomene, absolvoval loni v srpnu hasič ze Zábřehu na Šumpersku Pavel Dostál. Hned dvakrát totiž pomáhal lidem, které souprava srazila, když se pohybovali na kolejích. Nyní za to od prezidenta Petra Pavla převzal Cenu generálního ředitele hasičů, která se uděluje jako součást Zlatých záchranářských křížů.

Oceněný zábřežský hasič Pavel Dostál. | foto: HZS Olomouckého kraje

Cesta z Prahy loni 8. srpna po deváté večer nabrala pro hasiče Pavla Dostála nečekaný průběh už krátce po odjezdu, kdy vlak náhle prudce zastavil, neboť strojvůdce použil rychlobrzdu. Průvodčí poté informoval cestující, že souprava srazila člověka.

„Pavel Dostál iniciativně nabídl pomoc a s průvodčím se vydal k místu střetu. Duchapřítomně vzal s sebou svou příruční lékárničku a s průvodčím přibrali také další lékárničku umístěnou ve vlaku,“ popsala Lucie Balážová, mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje, v němž Dostál slouží.

Sražený muž utrpěl mnohačetná zranění, ale dýchal. Nyní oceněný hasič mu okamžitě začal poskytovat první pomoc. Poté ještě asistoval záchranářům, kteří na místo zanedlouho dorazili.

„Po celou dobu jim pomáhal při přípravě materiálu, polohování, fixování a dalších činnostech. Po příjezdu jednotky hasičů a transportu pacienta do sanitky se vrátil do vlaku,“ nastínila Balážová.

Cesta pokračovala jen pár kilometrů

Po dořešení nehody se vlak s velkým zpožděním opět vydal na cestu, ta měla ale znovu jen krátké trvání. Po několika kilometrech souprava opět prudce zastavila a i podruhé následovalo oznámení o sražení člověka.

Dostál znovu nabídl svou pomoc a s průvodčím začal pomáhat ženě, která ležela v kolejišti. Vlak ji sice přímo nezasáhl, ale když ji těsně míjel, náraz vzduchu ženu odhodil stranou.

„Komunikovala, avšak byla v šoku a měla zraněný loket a rameno. Sama nicméně nastoupila do vlaku. Nejprve odmítala ošetření, ale nadstrážmistr ji přesvědčil a s pomocí své lékárničky jí zraněnou ruku ošetřil. Do příjezdu záchranné služby a hasičů pak sledoval její stav,“ popsala mluvčí.

Pomoc u nehody nebo škrcené ženě. Pavel udělil Zlaté záchranářské kříže

„Během neobvyklé jízdy vlakem Pavel Dostál prokázal, že je duší záchranář a i mimo službu je vždy připraven pomáhat druhým. Svým lidským přístupem, iniciativním, profesionálním chováním a obětavostí dělá i ve svém volnu a nad rámec svých služebních povinností čest svému povolání,“ shrnula Balážová důvody k udělení ocenění.

Cílem Zlatých záchranářských křížů je ocenit výjimečné zásahy hasičů, zdravotníků, vojáků, policistů a jiných složek integrovaného záchranného systému, a to dobrovolníků i profesionálů. Oceňována je i první pomoc laiků a neziskových organizací působících v oblasti záchranářství.

15. září 2023

Autor: