Jihomoravský kraj: další prostředky pro vodohospodářství

blank

Kraj ze svého rozpočtu uvolnil navíc 23 milionů korun na podporu vodního hospodářství. Záměr ještě musí na začátku listopadu schválit zastupitelstvo. Kraj letos celkově pro vodohospodářské projekty alokoval přes 125 milionů korun. O dotace je velký zájem.

„Pro letošní rok jsme na oblast vodního hospodářství alokovali 92 milionů korun. Dotace byly hned rozebrané. Ještě během tohoto roku jsme navýšili dotační program o 10,7 milionu korun. Teď se nám podařilo v rozpočtu kraje najít dalších 23 milionů korun. Celkově tedy za rok 2023 poskytneme na kanalizaci a čistírny 125,7 milionu korun,“ vysvětlil radní pro oblast investic Vladimír Šmerda.

Kraj například podpoří obec Prusy-Boškůvky 2,2 miliony korun. Obec peníze využije při výstavbě nového vodovodu v délce 869 metrů. Dalších více než 8 milionů pomůže Rohozci při vybudování nové biologické čistírny odpadních vod, přibude také 2,9 kilometru kanalizační sítě, včetně domovních přípojek. Na čistírnu odpadních vod dostanou 10 milionů také Dolní Dunajovice.

„Kraj nevlastní žádnou vodárenskou infrastrukturu, proto jsem rád, že můžeme pomoci obcím a městům finančně při realizaci jejich projektů pro zajištění dodávek pitné vody a odkanalizování a čistění odpadních vod,“ doplnil náměstek hejtmana pro životní prostředí Lukáš Dubec.

 

Scroll to Top