Hlavní obsah
Rodina a děti

Reakce na článek Z dětí rostou spratci a můžeme za to všichni od paní Taušové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnoho let jsem se věnoval dětem a nemohu souhlasit s paní Taušovou, která uvádí ve svém článku, že současné děti nemají prostor pro své aktivity. Nezájem asi opravdu způsobuje neustálý kontakt s telefonem.

Článek

Protože v dřívějších časech se dětem nenabízely aktivity nijak horentně. Každý si hledal svou zábavu a kamarády sám. Nebyl zatěžován neustálou kontrolou svých rodičů, kteří měli pouze přehled o tom, kdy dítě ráno odešlo do školy a kdy se domů vrátilo. Mezitím se děti věnovaly svým zálibám - o dívčích toho tolik nevím, ale kluci si vzali míč a šli si někam zakopat - do slepé ulice, na jakýkoli plácek nebo do vnitrobloku. Dnes vidíme spoustu vybudovaných hřišť, často oplocených zamezujících ztrátu mičudy, ve kterých se nikdo několik dní neukáže. Další variantou byl tenisák a hokejka, v zimě na pár dní puk a led. Z nesportovních aktivit zde byla jízda na kole, dnes podstatně nebezpečnější. Také jsme mohli zkoumat zákoutí okolo svých bydlišť, prolézat temná zákoutí i strašidelné prostory. Málokdo kouřil a pil alkohol.

Nikdo nevnucoval dětem jejich práva (dnes pouze práva a žádné povinnosti). Pokud jsme něco ve škole nebo v jiných organizacích vyvedli a dostali jsme pohlavek, nikdy jsme si doma nestěžovali, protože by nám rodiče ještě přidali další.

Nikdo neměl ve škole psychické problémy, nemluvě o tom, že by měl někdo svého asistenta. Nepamatuji si, že by měl někdo protekci a oháněl se tím, že má někoho z rodičů na „vyšších postech“. Důležité bylo, jak se chová k ostatním.

Když chtěl někdo sportovat, tak se přihlásil na jakýkoli sport a platil za rok směšnou částku. Ve škole jsme byli ke sportování vedeni a nikdo se z tělocviku neomlouval. Školy mezi sebou soutěžily v mnoha disciplínách a vedly děti k hrdosti na svou školu.

Jak tedy z toho ven - zřejmě je nutné začít od rodičů - měli by se naučit správně odhadnout možnosti svých dětí a nadměrně je nezatěžovat a nekontrolovat. Nesmí být na prvním místě výše výdělku a postavení ve společnosti. Politici dávají ten nejhorší příklad v hrabání peněz do svého hnízda. Chybí nám skromnost. Děti se mezi sebou poměřují kvalitou mobilu a kontrolují každých pět minut, zda jim někdo nepíše. Pokud pár sedí spolu na lavičce nebo v restauraci, často se věnují svému mobilu a spolu téměř nekomunikují.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Další články autora

Doporučované

Načítám