Praha zvažuje, že nekoupí Jindřišskou věž. ‚V tuto chvíli jsem relativně skeptický,‘ říká radní Zábranský

Praha zvažuje, že už dál nebude jednat o odkupu Jindřišské věže. Radiožurnálu to řekl radní pro správu majetku Adam Zábranský z Pirátů. Podle znaleckého posudku, který si nechal magistrát vypracovat, má stavba hodnotu 55 milionů korun. Pražské arcibiskupství za ni chce 100 milionů. Jeho reakci zjišťujeme.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 17:28 11. 10. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jindřišská věž v Praze je na prodej

Jindřišská věž v Praze je na prodej | Foto: Petr Horník/Právo | Zdroj: Profimedia

Komplikací může být podle Zábranského i nájem památky, který má skončit v roce 2044, a nutnost investic v řádech desítek milionů korun.

„K záměru koupit Jindřišskou věž jsem v tuto chvíli relativně skeptický. Chci, abychom si nejdříve řekli, co bychom s ní případně dělali, což nám ulehčí rozhodnutí, jestli ji opravdu chceme koupit,“ uvedl pro Radiožurnál. Radní chce o novinkách v nejbližší době jednat s koaličními partnery. 

Vatikán souhlasil s prodejem Jindřišské věže. Od arcibiskupství ji nejspíš koupí Praha za 100 milionů

Číst článek

Pražské arcibiskupství nabídlo Jindřišskou věž k prodeji koncem loňského roku. Podle něj nemá význam pro věřící, je především turistickou památkou. „Dokud nás magistrát oficiálně nezkontaktuje, považujeme za platné to, na čem jsme se domluvili. Více tuto věc nemohu komentovat, jelikož je předmětem probíhajícího obchodního jednání," řekl Radiožurnálu mluvčí Arcibiskupství Pražského Jiří Prinz. Odmítl komentovat i počet zájemců o koupi.

Jindřišská věž je jako součást pražské památkové rezervace zapsaná na seznam kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Věž je vysoká téměř 66 metrů a vybavená výtahem. Jde o bývalou zvonici blízkého kostela svatého Jindřicha a svaté Kunhuty. Pochází z 15. století.

Ve věži je prodejna se suvenýry, galerie i prostory pro kulturní programy. V sedmém patře se nachází restaurace, v osmém patře je zvon Maria z roku 1518. V posledním patře se nachází vyhlídka na panorama Prahy.

Jindřišská věž je dlouhodobě v pronájmu společnosti Jindřišská věž, s. r. o., která patří staviteli a podnikateli Martinu Podzimkovi. Smlouvu má uzavřenou do konce roku 2044.

Pavel Lochař Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme