Do kina i fitka. V centru Zlína vyroste obchodní komplex Fabrika za 3,5 miliardy

  16:18
Nový komplex ve Zlíně nabídne sportovní aktivity, multikino nebo hudební sál. Vznikne ve východní části baťovského areálu ve středu města, konkrétně na místě zbouraných budov číslo 24, 25 a 26 vedle Baťova institutu. Hotovo by mělo být v roce 2027.

Investor získal stavební povolení pro výstavbu polyfunkčního komplexu budov nazvaného Fabrika, který vyroste v baťovském areálu ve Zlíně. (říjen 2023) | foto: Vizualizace: Cream Investments

Pak budou na místě stát tři budovy, které budou ve spodních patrech propojené proskleným monoblokem. Investorem je firma Cream Investments, která již získala stavební povolení.

„Je to zatím naše největší investice, při dnešních podmínkách na trhu počítáme s náklady na výstavbu Fabriky kolem tří a půl miliardy korun,“ uvedl většinový majitel Creamu Petr Tankó.

Projekt se v posledních letech několikrát odkládal kvůli koronavirové pandemii a dalším faktorům. A během této doby se pod taktovkou architekta Víta Másla výrazně proměnil.

„Oproti původnímu projektu, který jsme představili veřejnosti před pěti lety, je nová Fabrika úplně jiný koncept,“ sdělil generální ředitel Creamu Martin Jarolím. Podle něj stačilo dříve nabídnout dostatek kvalitních obchodů, zatímco dnes je hlavně pro mladou generaci klíčová nabídka možností, jak strávit volný čas.

První dvě budovy Fabriky budou mít dvě podzemní patra pro parkování a tři nadzemní podlaží obchodního centra. Jaké obchody budou ve Fabrice sídlit, je zatím předčasné řešit.

„Evidujeme solidní předběžný zájem, ale až nyní, kdy máme stavební povolení, můžeme závazně vyjednávat s budoucími partnery,“ naznačil mluvčí Creamu Ivo Mravinac.

Přibudou i nové byty

Další dvě podlaží budou určená pro sportovní aktivity. „Chceme nabídnout kvalitní prostředí pro všechny sálové sporty, ale i bojová umění, také rehabilitační studia a podobně. Aktuálně jednáme s Jaroslavem Kulhavým, zlatým olympionikem z roku 2012, o vytvoření potřebného zázemí pro cyklistické tréninkové centrum,“ uvedl Mravinac.

Ve třetí budově bude velké multikino, které se tak stane přímou konkurencí dnešního zavedeného multikina Golden Apple Cinema. „Konkurence je zdravá a nejvíc z ní vytěží obyvatelé Zlína a jeho okolí,“ poznamenal mluvčí.

Samostatnou stavbou vedle Fabriky pak bude zimní stadion v podobě tréninkové haly se třemi tisíci metry čtverečními.

Zlínské obchodní centrum Fabrika nabralo další zpoždění, nájemci váhají

„Budovy mají haly pro řadu sportů o celkové rozloze 7 000 metrů čtverečních. Polovinu z nich, včetně rozsáhlé haly o rozloze 1 200 metrů čtverečních, vybavíme speciálními akustickými prvky, aby se tady mohly pořádat i koncerty,“ konstatoval Jarolím. Mezi budovou 34 a Fabrikou bude pódium, kde půjde dělat akce pod širým nebem.

Firma výhledově počítá s dalšími novinkami. „Během nejbližších let chceme do areálu investovat dalších deset miliard, z větší části se zaměříme zejména na byty,“ naznačil Tankó.

Investor získal stavební povolení pro výstavbu polyfunkčního komplexu budov nazvaného Fabrika, který vyroste v baťovském areálu ve Zlíně. (říjen 2023)

Aktuálně Cream připravuje v rámci baťovského areálu kolem čtyřiceti bytů, kde počítá spíše s pronájmy. „Další výstavba je podmíněna změnou územního plánu, o té jednáme s příslušným odborem města Zlín,“ dodal Mravinac.

Změny se dočká okolí areálu. Cream se dohodl s hlavním architektem města Zlína o vytvoření pracovní skupiny a příští rok společně vypíší soutěž na podobu veřejného prostoru kolem Fabriky.

Vyřešit bude nutné i dopravu v okolí obchodního centra. Zákazníkům výrazně pomůže kruhový objezd, který předloni na podzim dokončilo město na křižovatce ulic Vodní a Bartošova.

Využívat půjde také Vavrečkovu ulici, která vede z továrního areálu podél sadu Svobody u autobusového nádraží. Už od konce loňského roku zde denně od 6 do 18 hodin platí zákaz odbočovat doleva směrem na nadjezd a Jižní Svahy, tedy na Gahurovu ulici. Přispělo to k plynulosti dopravy v centru.

Autor: