INZERCE

Mezi nejhodnotnější aktiva EPH v Česku patří Elektrárny Opatovice. Foto: EP Infrastructure

Šéfové J&T přesouvají peníze do obřího investičního fondu. Už je v něm přes 45 miliard korun

Podíly v EPH i v ČEZ, více než desetiprocentní podíl v Monetě i čtyři procenta v online supermarketu Rohlík.cz. To vše patří do majetku investičního fondu J&T Arch Investments, který je v současnosti zřejmě největším fondem kvalifikovaných investorů s registrací v České republice. Jak se lze dočíst v nedávno zveřejněné pololetní zprávě, fond jen za první pololetí letošního roku vytvořil čistý zisk 2,77 miliardy korun.

Výše aktiv fondu během šesti měsíců vzrostla z 31,4 miliardy na 39,8 miliardy korun. Hlavní položkou na pasivní straně je čistá hodnota aktiv náležející držitelům investičních akcií, která se zvýšila z 29,5 na 36,6 miliardy korun. Fond J&T Arch Investments tak přerostl svou velikostí jiné velké fondy kvalifikovaných investorů na českém trhu, a to včetně ČEZ OZ uzavřeného investičního fondu s aktivy ve výši 14,9 miliardy korun.

K dnešnímu dni je objem majetku ve fondu ještě vyšší, zřejmě přes 45 miliard korun. Jak fond J&T Arch Investments oznámil před týdnem, v průběhu 3. čtvrtletí dosáhla výše primárního úpisu za všechny třídy investičních akcií 2,96 miliardy korun a 120 milionů eur. Dvě třetiny získaných prostředků byly použity k navýšení investice ve fondu J&T Alliance, který následně investuje do holdingu J&T Capital Partners. 

Tkáčové, Jakabovič a další

Zakladatelské akcie ve výši 100 tisíc korun drží J&T Investiční společnost ze skupiny J&T Finance Group. Kdo vlastní investiční akcie? Podle dostupných informací jich většinu drží trojice Patrik Tkáč, Jozef Tkáč a Ivan Jakabovič spolu s dalšími top manažery a partnery skupiny J&T. Fond je přístupný i širšímu okruhu investorů, s akciemi fondu J&T Arch Investments se celkem živě obchoduje na pražské burze.

Podle pololetní zprávy fondu J&T Arch Investments má prioritu investování do holdingu J&T Capital Partners, který většinově ovládá nejbohatší slovenský byznysmen Patrik Tkáč. Fond zde vlastní nespecifikovaný minoritní podíl. Prostřednictvím J&T Capital Partners získal podíl v Energetickém a průmyslovém holdingu (EPH) a bohatne na tom. EPH má prospěch z vysokých cen energií a vykazuje rekordní výsledky.

Růst hodnoty fondu J&T Arch Investments (růstové akcie) za poslední rok. Zdroj: Burza cenných papírů Praha

J&T Capital Partners je aktivní také v oblasti maloobchodu, vlastní podíly ve společnostech Košík.cz, Vivantis, Heureka, ale také v polském Allegru a španělském Supartuc2020. Drží také podíly ve fotbalových klubech Sparta Praha a West Ham United.

Zhruba třetinu aktiv fond investuje jinak než prostřednictvím J&T Capital Partners. Do této skupiny patří více než desetiprocentní podíl v bance Moneta Money Bank, 4,2 procenta v Rohlík Group, 23procentní podíl ve vzdělávací skupině JK Education vedené Ondřejem Kaniou a také nespecifikovaný podíl ve společnosti ČEZ, který nepřevyšuje jedno procento.

Mnoho úspěšných investic; a také Venator

Fond také nepřímo drží podíly ve slovenské maloobchodní síti Terno a financuje investice skupiny J&T v oboru zemědělství, třeba akvizici firem Spearhead Czech a Spearhead Slovakia. Spolu s KLM real estate fond investuje do retailových parků v menších městech.

Až úplně nakonec fond zmiňuje neúspěšnou investici do britské chemičky Venator Materials, která letos v květnu zbankrotovala. Nákup 9,4 procenta akcií ve společnosti zaměřené na výrobu titanové běloby a dalších speciálních chemikálií byl společnou akcí skupiny J&T a investora Michala Šnobra. V důsledku pochybného přístupu manažerů Venatoru byli čeští a slovenští investoři doslova oškubáni a přišli zde zhruba o 500 milionů korun.

Navzdory kauze Venator vykazuje fond J&T Arch Investments úctyhodné zhodnocení peněz investorů, za poslední rok by bylo o více než 19 procent.

David Tramba