Případ se táhne již desátým rokem. Už od svého počátku je totiž komplikovaný. Hlavním problémem je, že vyšetřovatelé se o svém dalším postupu rozhodovali na základě nepřímých důkazů. Nemohli zkontrolovat místo činu a pitva těl obětí byla provedena až čtyři měsíce po jejich smrti.

Vše začalo 30. července v hotelovém pokoji v egyptské Hurghadě. Podle výpovědi Kramného měla celá rodina žaludeční potíže. Vzali si proto léky, které si přivezli z České republiky, a naordinovali si klid. On se však cítil nejhůř, proto ten osudný večer téměř neopustil toaletu. Když se mu ulevilo, šel si lehnout do postele. „Chtěl jsem dceru trochu posunout, ale když jsem se jí dotkl, byla úplně studená,” popsal okamžik, kdy zjistil, že se děje něco divného. Jakmile se podíval na manželku Moniku, všiml si, že je úplně modrá a něco jí teče z úst. 

Případ Kramný

Pitva, provedená egyptskými lékaři, měla potvrdit, že Češky měly rozleptané žaludky silným jedem. Pravděpodobně kyanidem. O pár měsíců později však tuzemští znalci obžaloby Margarita Smatanová a Marek Dokoupil přišli s jiným scénářem. Překrvené srdce a otoky mozku napovídaly, že šestatřicetiletá matka a její osmiletá dcera zemřely po zásahu elektrickým proudem. 

Podle první verze mohla být Monika s Klárou ve sprše. Vrahovi pak stačilo, aby jim na tělo přiložil vodivý kabel. Druhá varianta říká, že je pachatel zabil ve spánku v posteli. „Nástrojem mohla být například odizolovaná šňůra připojená k zásuvce,” popisovali experti. Odkazovali se na popáleninu dlouhou sedm a širokou jeden centimetr, jež byla nalezena na zadní straně krku dospělé ženy a stopy na pravém stehnu dítěte.

V roce 2022 však další znalci, specialista na na kriminalistiku a biomechaniku Zdeněk Horák se svými kolegy Zdeňkem Šňupárkem a Josefem Kokešem, metodu vraždy zpochybnili. „K otlakům došlo až po smrti, pravděpodobně během transportu těl z Egypta do Čech,” tvrdili. „Na srdci jsme nenašli typické stopy, tzv. kontrakční pruhy, které proud zanechává.” 

Alexander Pilin z Ústavu soudního lékařství a toxikologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice zároveň upozornil, že: „Při revizi mikroskopických vzorků kůže ze zadní strany krku nebylo nalezeno nic, co by svědčilo o popálenině.” Podle něj mohla žena a její dcera zemřít po srdečním selhání, k němuž došlo po akutním zánětu žaludku a střev.

Vina a nevinna

Nové důkazy projednával Krajský soud v Ostravě letos v únoru. Ten však návrh na obnovu řízení Petra Kramného, které by ho mohlo zprostit viny, zamítl. Podle soudkyně Šárky Skalské nebyly aktualizované znalecké posudky novými skutečnostmi, ale jen jinými odbornými názory. Rozhodnutí vyvolalo prudké emoce.

Zdroj: Youtube

„Jsou to srač.., jsou to srač..,“ prohlásil John Bok, předseda Spolku na podporu nezávislé justice v ČR s názvem Šalamoun. Další na adresu soudkyně prohlásili, že se vrátila padesátá léta a politické procesy. O pár dní později však její rozhodnutí podpořil i Olomoucký vrchní soud. Petr Kramný si tak bude nadále odpykávat osmadvacetiletý trest. Stále tvrdí, že je nevinný.

Zdroje: www.lidovky.cz, www.seznamzpravy.cz, www.idnes.cz, www.ceskenoviny.cz