Hlavní obsah
Jídlo a pití

Párek v rohlíku a jihočeští toreadoři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Možná víte, že na jihu Čech se párku v rohlíku říká PIKADOR. Hrome, proč vlastně?

Článek

Možná víte, že na Jihu Čech se párku v rohlíku říká PIKADOR. Hrome, proč vlastně?

Věřte nevěřte, až do roku 1972 jste si v Československu párek v rohlíku dát nemohli, prostě zde vůbec nebyl k mání. A naše prababičky ho tedy vůbec neznaly. A pradědečci ti už vůbec.

Až roku 1972, kdy českobudějovický řezník Václav Masopust trávil svou dovolenou s manželkou ve španělském Madridu. Což tehdy jen tak někdo nemohl, jelikož hranice na Západ včetně Španělského království byly přísně uzavřeny. Nicméně zmíněný řezník tam nějak šalamounským způsobem proklouznul. A spatřil tam ve výloze s občerstvením prodavače, jak láskyplně zdělává z rozhicovaného bodla rohlík, namáčí teplý párek do hořčice, zasouvá do rohlíku a podává hladovému spotřebiteli.

Po svém návratu pan Masopust (mimochodem krásné jméno pro řezníka) zavedl tuto gastronomickou novinku v Českých Budějovicích, perle jižních Čech.

Avšak pro pět ran do hot dogu, jak novou pochoutku nazvat? Ve finále svůj jihočeský párek v rohlíku přivedl do prodeje právě pod názvem „pikador“.

Údajně dle označení španělských bojovníků s býky. PIKADORY se tak začaly prodávat od října roku 1972 v prodejně U Zlatého lva, kde byl legendární Václav Masopust vedoucím.

Doposud můžete v jižních Čechách na toto „krojované“ pojmenování párku v rohlíku, zejména u starší generace, narazit.

A jak by možná řekl legendární kuchař Babica, kdo nemá párek, může si do Pikadoru strčit třeba „býčí koule“, na počest udatných reků ze španělské koridy…

Dobrou chuť.

Prameny:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz