Hlavní navigace

Ukažte, že umíte zasáhnout proti dezinformacím, nařídil firmám Meta a X (Twitter) eurokomisař Breton

12. 10. 2023

Sdílet

Thierry Breton Autor: Evropský parlament

Evropská komise (EK) oficiálně nařídila firmě Meta, která provozuje Facebook a Instagram, a sociální síti X (Twitter), aby doložily, jaká opatření přijaly proti šíření dezinformací souvisejících s víkendovým útokem organizace Hamas na Izrael. Oficiální dopisy šéfovi Meta Marku Zuckerbergovi a majiteli X Elonu Muskovi zveřejnil eurokomisař Thierry Breton.

Muskovi v listu napsal, že X musí do 24 hodin Komisi informovat o tom, jakým způsobem proti dezinformacím zasahuje. 

Podle nařízení Aktu o digitálních službách (DSA) musí sociální sítě urychleně mazat nezákonný obsah, na který je evropské úřady upozorní. „Ze spolehlivých zdrojů máme informace o potenciálně nelegálním obsahu, který se na vaší službě vyskytuje navzdory hlášením od patřičných úřadů,“ napsal Muskovi Breton.

I v médiích se podle něj objevila řada zpráv o tom, jak se prostřednictvím X šíří zmanipulované a upravené fotky a videa, které údajně mají zobrazovat útoky na Izrael, ale ve skutečnosti jde o snímky nesouvisejících událostí nebo screenshoty z videoher.

Musk nejprve na Bretonův dopis reagoval výzvou, aby Breton údajná pochybení publikoval veřejně na X. Výkonná ředitelka firmy Linda Yaccarino později na dopis oficiálně odpověděla. X podle ní v souvislosti s útokem odstranil nebo označil desítky tisíc postů, fotek či videí a u tisícovek příspěvků zobrazuje tzv. komunitní poznámky, které je mají uvádět na pravou míru. Firma také podle ní smazala stovky účtů spojených s organizací Hamas a reagovala na 80 žádostí o smazání od příslušných úřadů v EU.

Povinnost rychle mazat nahlášené dezinformace eukromisař připomněl také v dopise Marku Zuckerbergovi. Toho navíc upozornil, že Meta zcela nezabránila šíření dezinformací v průběhu nedávných parlamentních voleb na Slovensku. Mělo jít o významné množství zmanipulovaného nebo tzv. deep-fake obsahu, který měl za cíl ovlivnit výsledek voleb.

„Informujte můj tým bez odkladu o opatřeních, která jste přijal proti šíření tohoto deep-fake obsahu i v souvislosti s nadcházejícími volbami v Polsku, Nizozemsku, Litvě, Belgii, Chorvatsku, Rumunsku, Rakousku a s volbami do Evropského parlamentu,“ nařídil Breton Zuckerbergovi.

Našli jste v článku chybu?
  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).