Závěr sezóny v Číně zahájil vítězstvím Elia Viviani

nabor

Spurterský finiš 1. etapy závodu Gree-Tour of Guangxi 2023 ovládl italský veterán stáje Ineos Grenadiers Elia Viviani. Na druhém místě spurtoval Jonathan Milan (Bahrain-Victorious) a na třetím Sam Bennett (Bora-hansgrohe).

Rovinatá etapa, dlouhá 135 km, byla vedena na okruzích v okolí jihočínského města Beihai. V úvodu se vytvořil únik ve složení Dries de Bondt (Alpecin-Deceuninck), Frederik Wandahl (Bora-hansgrohe), Louis Barré (Arkéa-Samsic) a Omer Goldstein (Israel-PremierTech)).

Uprchlící společně přejeli jak dvě sprinterské prémie, na kterých se dostal do vedení bodovací soutěže Dries de Bondt, tak dvě vrchařské prémie 3. kategorie, v nichž získal maximum bodů Frederik Wandahl. Šestnáct kilometrů před cílem příběh těchto mužů skončil a samotné finále začalo několik set metrů před cílovou páskou.

Spurt zahájil jako první Jonathan Milan. Elia Viviani však dobře využil svého rozjížděče Jonathana Narvaeze, zaútočil až 150 metrů před cílem a Milana porazil. Irský rychlík v souboji o třetí místo přespurtoval favorita Arnauda de Lieho v dresu Lotto dstny, a až pátý skončil další favorit, jehož tým odtáhl dnešní etapu – Olav Kooij z týmu Jumbo-Visma.

Elia Viviani tak dosáhl worldtourového vítězství po dlouhých čtyřech letech, ale v Číně, kde vyhrál již potřetí, bude mít ještě několik příležitostí. Tu první hned zítra.

/Zdroj obrázků: Getty Images/