Veiga se brání, do Saúské Arábie nepřestoupil kvůli penězům

12.10.2023, 16:59
Aktuality
Gabri Veiga (© AFP)

Když v létě zamířil do Saúdské Arábie, spustil poplach. "Ostudné," ulevil si Toni Kroos pod tweet novináře Fabrizia Romana, který oznámil přestup Gabrigo Veigy do Al Ahli. O španělský talent, který toho času patřil Celtě Vigo, totiž stály velkokluby v čele s Barcelonou, Realem Madrid, či Liverpoolem. Fotbalová veřejnost "obviňovala" mladíka, že míří za petrodolary, on se nyní brání.

Pro mnohé to byl velký šok. Však přestupy do Saúdské Arábie se týkaly spíš hráčů v pokročilém fotbalovém věku. V drtivé míře to byli hvězdní třicátníci, které zlákal saúdský projekt.

Mladý hráč, jakým je španělský záložník, který v uplynulém ročníku La Ligy odehrál 36 zápasů a vstřelil 11 branek a na další čtyři přihrál, se na východ do té doby nevydal. Chvíli to navíc vypadalo, že Veigu nakonec získá Neapol, která byla připravena aktivovat prodejní klauzuli 40 milionů eur (téměř miliardu korun).

Jednání nakonec ztroskotala a mladý záložník si jako náhradní variantu zvolil klub Al Ahli, kde se stal spoluhráčem brankáře Edouarda Mendyho záložníka Francka Kessieho, Roberta Firmina či Riyada Mahreze. Klub od léta vede trenér Mathias Jaissle, jenž předtím působil v Salcburku. Právě Jaissle měl být klíčovým faktorem, který španělského reprezentant do 21 let přesvědčil k tomu, že se jedná o dobrý krok.

"Byla to nejlepší možnost. Rozvíjet se jako hráč pod mladým trenérem, být v týmu plným hvězd a v neustále se rozvíjející lize," obhajuje svůj přestup s odstupem času Veiga.

Na nové adrese si za tři roky přijde na 30 milionů eur. "Je to smlouva, která změní nejen život Gabriho, ale i jeho rodiny. Je důležité si uvědomit, že to nabízí příležitost i pro jeho blízké," hájil v létě mladíkův přesun trenér Celty Rafa Benítez.

Jenže sám hráč po necelých sedmi týdnech v novém klubu tvrdí, že finance nebyly hlavním důvodem transferu na Blízký východ. "Nepřestoupil jsem se k Saúdům jen kvůli penězům," brání se Veiga. Herně to však z jeho strany zatím není ono. Alespoň tedy řečí čísel - v novém působišti totiž zatím odehrál pět ligových duelů, v nichž nezaznamenal gól ani asistenci.

Španěl si i tak stojí za svým: "Jsem stoprocentně hrdý na své rozhodnutí."

Článek byl původně publikován na webu Livesport Zpráv.

Autor: Livesport.cz / Dominik Reiniš / Jakub Dvořák

Komentáře (33)

Přidat komentář
YNWA__MSN

Embarrassing

Reagovat
Hephaestus
Reagovat
Blasphemer

Reagovat
Blasphemer

Tohle je trapný. Proč nemůže říct, že tam šel kvůli penězům? 99% lidí na tomhle světě chodí do práce kvůli penězům. Co je na tom špatnýho? Po šanci zabezpečit se ve dvaceti do konce života by skočil snad každý, tak proč to trapně okecávat...

Reagovat
YNWA__MSN

Když ale já tenhle argument úplně neberu, respektive mi chceš říct, že kdyby vyšel letos nebo příští rok přestup třeba do Neapole například a hrál by tam třeba až do konce kariéry, tak by jako nezabezpečil sebe a svojí rodinu do konce svého života a do konce života svých dětí?

Reagovat
Blasphemer

A ty víš jaký má ambice? Třeba nemá žádný a jedinou motivací hrát fotbal jsou pro něj peníze. Nevím, jaké mají platy v Neapoli, ale jestli si tady vydělá 30 milionů eur za tři roky, jak dlouho by to trvalo v Neapoli? 10 let třeba? To už je ti prakticky 30 let a pomalu už se začínáš dívat, co budeš dělat dál po fotbale. Navíc se ti může v průběhu té kariéry cokoliv stát, neprosadíš se v prvním klubu, urveš si koleno atd. A najednou tě v pětadvaceti nikdo nechce a tobě probleskne hlavou, jak si tenkrát poslal šejka do prdele.

Reagovat
lajka30

Rychle a relativně snadno vydělané peníze.

Reagovat
O.Giroud

A ak chce trochu viac v zivote ako len zabezpecit do konca zivota svoju rodinu a deti?

Reagovat
YNWA__MSN

Nechápu? Cíl hrát za nějaký top klub očividně nemá... Tak co chce jako víc? Nebo jako že by mu za 10 let hraní např v Neapoli a nějakých plácnu 30 mega euro nestačilo (a musel by se uskromnit a koupit jen 10 baráků po celém světě, jen 5 bugatti veyron atd) ?

Reagovat
O.Giroud

Možno v budúcnosti kúpiť klub, ostrov, niečo postaviť napr. v svojom meste, možností je veľa.

Reagovat
herbage

To by Neapol nesměla trapně škudlit a nasrat Celtu, když už vše bylo ústně domluveno a Neapol začala další kolo jednání, protože chtěla ještě "slevičku"

Reagovat
Jordi Alba

Tak ono se to dá nebrat i z tvého pohledu, může se stát cokoliv a kariéra stát za hovno. Takhle když se tam na to za 3 roky nebo jak dlouhou má smlouvu vysere, tak tým typu Celta ho stejně vezme zpátky. Jasně, z hlediska sportovních ambicí si tak nějak pohoršil. To zabezpečení.., každej má jiný představy, když to hodně zjednodušším, je člověk co s 20k na měsíc vyžije a je člověk, co za těch 20k nezaplatí ani nájem a takhle je to se vším. Jasně, nikdo tě nenutí žít "dražší" život, ale to ani ten levnější. Vem si situaci, kde bereš měsíčně třeba 100k v českejch - asi nejsi úplně socka, zaplatíš co musíš, zbyde ti dost na to peníze někam dát/ušetřit/prozábavovat, teď ti nabídnou za tvojí práci 400k za měsíc na pár let. Doteď sis špatně nežil, ale smetl bys tu nabídku hned ze stolu?

Reagovat
Seydou Doumbia

Rozumný komentář. Hodně lidí v mém okolí v mladém věku volí podobnou cestu jako Veiga, jedou za práci do Německa, odmakají pár let, vrátí se do ČR, koupí auto, barák a můžou dělat někde za menší finanční obnost, ale ví že už tady něco mají svého. Někdo zase dělá za méně, ale má jistotu a nechce se mu odcházet z domova a z místa kde to zná. A někdo si tam jede pro pracovní zkušenosti a ty finance jsou k tomu ten bonus. Každý má jinou cestu.

Reagovat
Seydou Doumbia

Jen tady na EF jsou někdy věci postavené tak, že jeden názor je správný a druhý je špatný. Přitom oba můžou být stejně dobré jako stejně špatné, záleží kdo hodnotí a jestli fakt ten většinový názor je ve všem ten správný jak oni tvrdí. Nejde ted přímo o Veigu, ale spíš obecně.

Reagovat
Jordi Alba

Hlavně je jednoduchý říct to bych nikdy neudělal, když jsem v takový pozici nikdy nebyl. Pochybuju, že tady lidem někdo sám od sebe nabídl dvojnásobnej plat, natož třeba čtyřnásobnej. Vynásob si svoje příjmy jenom 2x a vsadím se, že ti to udělá solidní rozdíl.

Reagovat
Seydou Doumbia

Tak já bych naopak do SA klidně na pár let jel, kdybych dostal 10 násobek. Zase si tu nebudu hrát na dobráka, který by odmítl prachy.

Reagovat
smazaný uživatel

Proč by to říkal, pokud to není pravda?

Reagovat
Blasphemer

Věřím tomu, ale není to pravda.

Reagovat
Largo

Reagovat
lajka30

Hlavně nechápu proč kolem sebe musí vytvářet falešné PR.

Reagovat
Salfovic
Reagovat
Arnar Resmusonn

Zatím nehraje nic extra tak na sebe musí zase upozornit. Kdyby byl raději fér a narovinu řekl, že si šel vydělat. Komu je co do něj, že si kurví rozvíjející talent kdesi v pralese. Třeba se vrátí za 2 roky a sedne mu nějaký klub v evropě. Uvidíme

Reagovat
Hurrikane

Ten asi nebude nejostřejší tužka v penále.

Reagovat
Tromas

Já chápu proč tam za ty prachy chodí pro profesionální fotbalisty je to primárně zaměstnání a většina ho hraje kvůli prachům a ty fotbalové ambice a případné trofeje a další fotbalové úspěchy jsou příjemný bonus. Proč je ale problém uznat že fotbal hraju hlavně kvůli prachům když se vzdám fotbalových ambicí a přestoupím do sračka ligy naproti top 4 ligám (protože Francie ani Nizozemsko nemají dost kvalitní ligy aby se mohli měřit s ligami před nimi co se týče koeficientu). V tomto ty fotbalisty prostě nechápu.

Reagovat
Leon7

Takový kecy….kdekoliv jinde by si pořád vydělal za pár let několikanásobně víc než vydělá normálně pracující člověk za celej život. Akorát se ještě víc ztrapňuje tím že to nepřizná. Ale jeho volba…

Reagovat
Damis

Přeceňovany hráč.

Reagovat
Rudnevs

Je možné, že tam niektorí hráči chodia, lebo v tom vidia novú veľkú svetovú ligu a oni chcú byť tí priekopníci, byť súčasťou veľkého projektu a pomôcť Saudom rásť. Ale to už sú mi sympatickejší tí, čo tam proste normálne šli kvôli prachom

Reagovat
Jordi Alba

Reagovat
Kucka

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
GrimeBaller98

Malo kdo, ale vi ze byl pushovan Celtou, aby to prijal. Celta moc dobre vedela, ze ji nikdo nenabidne za nej takovou castku. Kroos si tohle mohl odpustit, nevim co si porad dokazuje. I to jak se kdysi vyjadroval k oslave golu Aubameyanga, ukazal ze je pussio

Reagovat
Seydou Doumbia

co říkáš na oslavu obamejanga, popřípadě jaká oslava mu vadila?

Reagovat
GrimeBaller98

Myslim,ze to byla kdysi oslava s maskou Supermana. A Kroos se k tomu úplně zbytečně vyjadřoval

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele