Liga mistryň přinesla v brněnské hale Vodova ve středu vše, co by tato nejprestižnější evropská soutěž měla fanouškům nabídnout – boj o každý míč a dlouhou a napínavou bitvu, kterou nakonec musel rozhodnout až tie-break. Domácí KP Brno dobře vědělo, že v tomto zápase hraje o postup, výhra nad španělským týmem Gran Canaria totiž znamenala jasnou vstupenku do dalšího kola Ligy mistryň. A svěřenkyně Erika Nezhody svou příležitost nezahodily, dvakrát dokázaly srovnat stav setů a v tie-breaku už svým soupeřkám nedaly šanci. Po výhře 3:2 na sety je sice zítra čeká ještě zápas s Rumunskem, ale už jen o konečné umístění na turnaji.

V prvním setu to byl španělský tým, kdo určoval tempo hry. Na jeho vedení 3:8 Královo Pole ani po time outu nedokázalo zareagovat, a tak mu soupeřky postupně odskočily až na 10:21. Při podání Lindy Gronichové sice KP Brno stav ještě zkorigovalo na 15:21, na víc už ale svěřenkyně Erika Nezhody nestačily (16:25).
Druhé dějství se vyvíjelo úplně jinak, do sestavy domácích naskočila Tereza Hrušecká a se svými spoluhráčkami dokázala soupeřky zatlačit a ujmout se vedení 14:11. Španělský oddechový čas Královo Pole nezastavil a hostujícím nepomohl mu ani další time out za stavu 21:17. KP Brno si tak dokráčelo až k výhře 25:18.
Ve třetím dějství měly mírně navrch od začátku hostující (7:3, 16:11) a až do úplné koncovky to vypadalo na jejich jednoznačnou záležitost. Za stavu 24:18 se ale na servis postavila Lenka Prchalová a postupně se svým týmem ukrajovala z náskoku soupeřek. Po úspěšném bloku (23:24) následovala přesná smeč Simony Jelínkové a bylo srovnáno na 24:24. Následovalo eso Prchalové a setbol domácích, který ale Gran Canaria odvrátila. Následující dvě výměny už pak bohužel patřily Španělkám, které set urvaly poměrem 25:27.
Královo Pole zbraně nesložilo, naopak. Ve čtvrté sadě soupeřkám uteklo na 11:5 a donutilo hostujícího kouče k oddechovému času. Španělské hráčky se krok snažily srovnat marně (15:10), a tak do koncovky vstupovalo Brno po esu Terezy Chlupové za stavu 20:15. Soupeřky pak ale přidaly tři body a Erik Nezhoda zastavil hru time outem. V závěru setu se pak domácí propracovaly ke třem setbolům (24:21), dva z nich ale Španělsko nekompromisními útoky odvrátilo (24:23) a Královo Pole si vzalo time out. Po něm se k nadšení fanoušků tentokrát nemýlily na smeči domácí a výhrou 25:23 posunuly utkání do rozhodující zkrácené hry.
Tie-break odstartovalo lépe Brno (5:1), soupeřky zaskočilo tvrdým servisem i bloky. Za stavu 7:3 si vzal španělský tým time out, ani ten už ale vývoj zkrácené sady nezměnil. KP Brno v pátém setu zvítězilo poměrem 15:9 a zajistilo si tak postup do další fáze Ligy mistryň.

VK Královo Pole – CV Gran Canaria 3:2 (16:25, 25:18, 25:27, 25:23, 15:9)

Domácí: Pelikánová, Jelínkoví, Gronichová, Stojanovic, Pavlíková, Kormendyová, libero Šmardová. Střídaly: Kuníková, Chlupová, Prchalová, Hrušecká
Hosté: Manzano, Castellano, Lacerda, Matienzo, Suarez, Alvarez, libero Arocha Ruiz, Gonzalez. Střídaly: Motta Paes

Kateřina Pelikánová (kapitánka VK Královo Pole): „Předvedly jsme úplně parádní výkon a hrály jsme celou dobu v neskutečné atmosféře. Přišlo hodně lidí, což nás moc těší. Vyhrát takovým způsobem zápas Ligy mistrů v domácí hale je splněný sen každé z nás.“
Erik Nezhoda (trenér VK Královo Pole): „Jsem rád, že jsme konečně odehráli zápas na hranici našich možností. Brno opět ukázalo, že se v pohárové Evropě neztratí. Děkujeme všem za skvělou atmosféru, která nám pomohla tento těžký zápas vyhrát v tie-breaku.”

 

 

Autor: Barbora Mertová